Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 lucruri pe care nu le stiati despre lalele

10 lucruri pe care nu le stiati despre lalele
Lalelele sunt florile preferate ale multora dintre noi. Au o linie eleganta, culori bogate si o istorie interesanta. Cititi mai jos cateva lucruri interesante despre aceste flori care au ingenuncheat, de-a lungul istoriei, bogatasi nenumarati.


1. Lalelele sunt cultivate de peste 500 de ani. Denumirea florii vine de la turcesul „delband” care inseamna turban.
2. Laleaua este originara din Asia centrala. Desi este acum asociata cu Olandei, a aparut in Asia, iar Turcia i-a conferit titlul de floare nationala. In Turcia, in anii 1500, perioada Imperiului Otoman condus de sultanul Suleiman I (1494-1566), lalelele au devenit flori foarte cultivate, caci ii placeau sultanului. Domnia turcului Ahmed al III-lea (1703-1730) s-a numit "Era Lalelelor". 
Turcii aveau legi stricte in ceea ce privea cultivarea si vanzarea lalelelor. De exemplu: in timpul domniei sultanului Ahmed al III-lea, era interzisa cumpararea sau vinderea lalelelor in afara capitalei Turciei - o crima pedepsita prin exil.
La inceputul anilor 1700, turcii au organizat ceea ce a fost primul Festival al Lalelelor, care se tinea noaptea, la lumina lunii pline.
3. Aceste flori au ajuns in Europa in jurul anului 1554, in urma unui dar facut de Imperiul Otoman Un ambasador european a primit seminte si bulbi care au ajuns apoi la Imparatul Ferdinand I si la botanistul regal Carolus Clusius, care ingrijea Gradinile Medicinale Regale din Praga.
4. Prin 1593, Clusius a fugit in Olanda, cerand azil pe motive religioase si devenind curatorul Gradinii Botanice din Leiden. Clusius a adus cu el in Olanda marea sa colectie de lalele (despre care se zice ca ar fi fost cea mai impresionanta din vestul Europei la acel moment) si a plantat-o in gradina din Leiden.
5. Lalelele au distrus, la un moment dat, o economie intreaga. In anii 1600, cand au intrat in Olanda, florile au devenit atat de populare, incat, peste noapte, s-a lansat un adevarat fenomen al negotului cu lalele, unii bulbi fiind vanduti cu aproape de 10 ori mai mult decat venitul anual al unui artizan priceput. Statutul social se masura in functie de lalelele exotice detinute! Aceasta febra a lalelelor nu a tinut mult si, odata cu caderea ei, s-au disipat si averile multor olandezi. Unii economisti cred ca febra lalelelor a fost prima bula speculativa din istorie.
6. Pe la 1636, bulbul de lalea era al patrulea export ca marime pentru Olanda, dupa gin, hering si branza.
7. Exista peste 3.000 de varietati de lalele. Ele sunt impartite in 15 grupe cu nume superbe, cum ar fi Parrot, Rembrandt si Triumph.
8. Unele lalele miros asa cum arata si numele: Apricot Beaty miroase a caise. Dealtfel, exista multe specii care au un miros fructat.
9. Lalelele nu au calcat pe taramul american decat pe la 1800. 
10. Lalelele sunt comestibile. Petalele pot fi folosite in salate sau la deserturi. 

Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.96 din 5 - 25 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lalele

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre olanda

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre turcia

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0