Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 din 4 romani trateaza afectiunile medicale fara sa consulte un medic

de Sunt Fericita la 2016-05-09
3 din 4 romani trateaza afectiunile medicale fara sa consulte un medic
Asociatia Pro Consumatori a realizat o cercetare de piata prin care s-a urmarit respectarea legislatiei specifice din domeniul comercializarii medicamentelor. In urma acestei cercetari, APC a constatat o practica potential periculoasa pentru sanatatea consumatorilor, si anume vanzarea antibioticelor si a algocalminului fara reteta!


Astfel, personalul de specialitate din mai multe farmacii, unele independente, altele facand parte din lanturi de mare amploare, au eliberat, fara reteta, intre 10 si 20 de comprimate  de oxacilina, amoxicilina si algocalmin. Membrii Asociatiei Pro Consumatori au vizitat in cadrul actiunii de „mystery shopping” urmatoarele farmacii: Catena, Sensiblu, Richter, Belladona, Punkt, HelpNet, Polisano, Cleofarm, Lavira Transport, Dona, Extra Farm ACD, Farma Business Class si General Next Pharm.

Urmatoarele farmacii au eliberat fara reteta antibiotice si algocalmin, astfel: Catena (10 capsule oxacilina), Polisano (10 capsule oxacilina) Dona (20 comprimate algocalmin), Cleofarm (10 capsule oxacilina), Lavira Transport/Catena (20 comprimate algocalmin si 10 capsule amoxicilina), Sensiblu (10 capsule oxacilina), Extra Farm ACD (20 comprimate algocalmin), Extra Farm (10 capsule amoxicilina), BellaDona (10 capsule amoxicilina) si Richter (10 capsule amoxicilina si 20 comprimate algocalmin).
 
"Oamenii se imbolnavesc pentru ca au o perspectiva eronata asupra vietii. Traim la intamplare, privim sanatatea doar din perspectiva bolii si asteptam parca sa vina cineva sa ne dea sau sa ne aduca sanatate. Ne miscam doar cand apare durerea si atunci in niciun caz nu apelam la medic, fugim ori la vecina de la 2 si-i copiem reteta, ori cautam pe internet ce au facut altii care au aceleasi ''dureri''. Alegem aproape intotdeauna calea usoara, adica o bulina de la farmaciile rasarite precum ciupercile dupa ploaie in calea noastra. Ne opunem oricaror metode care ne scot din confortul obiceiurilor apucate de ani de zile. Si nu conteaza ca sunt sanatoase sau nu, sunt obiceiurile noastre si tinem cu dintii de ele", subliniaza Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Nutritie si Sanatate, Fondator „Scoala Pentru Sanatate si Longevitate”.

“Exista o practica in Romania mai raspandita decat in alte tari: tendinta de a lua "trei pe zi" toata viata. Acest obicei face sa apara asa numita inductie patogenezica adica niste manifestari simptomatice care deruteaza precizarea diagnosticului cu toate consecintele ulterioare. Caci exista o axioma veche in scoala antica de medicina chineza care spune ca "nimic nu este mai periculos decat a lua o substanta farmacologic activa timp indelungat in mod regulat". Daca este absolut necesar un tratament cronic atunci moleculele trebuie schimbate cu altele identice ca efect dar diferite ca structura", a explicat Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, Membru fondator Clinica Nera – Centru de Recuperare Oncologica.

“Automedicatia este un fenomen ingrijorator, 3 din 4  romani se trateaza fara a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 parinti isi trateaza singuri copiii. Totodata, datorita stimulentelor financiare oferite de reprezentantii de vanzari ai producatorilor de medicamente din ce in ce mai multi medici devin agenti de vanzari, fapt care duce la scaderea calitatii actului medical si la cresterea consumului de medicamente. Alfabetizarea pacientilor cu privire la drepturile lor este esentiala, iar sanatatea nu trebuie sa depinda de puterea de cumparare a acestora. Informarea consumatorilor cu privire la medicamente trebuie realizata prin intermediul prospectului, iar consumatorii trebuie obisnuiti prin campanii de informare si educare, sa citeasca prospectul si sa acorde atentie reactiilor adverse ale medicamentelor! Consumatorii trebuie ajutati sa dobandeasca capacitatea de a obtine, procesa si intelege informatii de baza cu privire la sanatate si la serviciile de sanatate, dar si capacitatea de a lua decizii adecvate cu privire la propria sanatate. Reclama la medicamente trebuie permisa numai in farmacii, institutii medicale, in publicatii de specialitate si la conferintele stiintifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane! Solicitam farmaciilor sa tina seama de responsabilitatea pe care o au intr-o piata in care consumatorii nu au foarte multe informatii si sa nu incurajeze consumul iresponsabil de medicamente", a precizat Presedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Din pacate, cercetarea realizata de Asociatia Pro Consumatori a scos in evidenta faptul ca in marile lanturi de farmacii primeaza profitul, adica vanzarea in orice conditii a unei cantitati cat mai mari de medicamente, iar aspectele legale si deontologice sunt incalcate frecvent.

Exceptiile tin mai mult de seriozitatea unor farmacisti, iar acestea nu sunt prioritare in cadrul politicilor de pret ale marilor lanturi farmaceutice. Totodata retrimiterea in Parlament a legii privind publicitatea la medicamente arata ca decidentii la nivel de politica nationala de sanatate nu sunt preocupati de starea de sanatate a romanilor, atata timp cat Ministerul Sanatatii nu verifica modul in care sunt respectate actele normative, incurajand astfel automedicatia.

Sursa: APC

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre medicamente

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre antibiotic

Cele mai citite articole

Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0