Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gluten

de Alina Negrutiu la 2014-05-22
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gluten
Daca nu cumva ai avut pana acum o dieta fara media, nu ai de unde sa stii ca lumea intreaga a identificat inamicul numarul unu al sanatatii: glutenul. Numai ca multi nici nu stiu ce este acela glutenul, dar simt ca este mai bine sa-l evite. Exista insa o problema: pentru a te bucura de beneficiile unei diete corecte, trebuie sa cunosti exact termenii cu care jonglezi.


Glutenul este o proteina
Da, glutenul este un tip de proteina care se gaseste in mod natural in grau si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. Dar glutenul se regaseste si in alte produse, cum ar fi sosul de salata, vitamine si chiar in balsamul de buze, deci, daca vrei sa-l elimini complet, iti asumi un mare angajament. S-ar putea sa dai peste persoane care spun ca au o dieta fara gluten, dar, in realitate, au eliminat doar produsele pe baza de grau, cum ar fi pastele, painea si covrigeii, pentru ca sunt de parere ca graul este singura sursa.
Glutenul nu apare in orice tip de cereale
Multi spun ca cerealele au gluten, punct. Exista insa cateva cereale care sunt, in mod natural, lipsite de gluten, inclusiv orezul, porumbul, quinoa, amarantul, hrisca, ovazul, meiul sau sorgul (atata vreme cat nu au fost contaminate cu graul in timpul procesarii). Cerealele fara gluten sunt cocktailuri de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre si, atat vreme cat nu exagerezi cu portiile, te ajuta la slabit si iti protejeaza inima. 
Si alimentele fara gluten pot fi porcesate
Unii cred ca toate alimentele procesate au gluten si ca cele fara gluten nu sunt rafinate deloc, ceea ce nu este adevarat. Pentru ca ideea de fara gluten a explodat in popularitate, piata este mai plina ca niciodata de produse fara gluten si multe sunt foarte procesate sau facute din variante rafinate ale cerealelor fara gluten, cum ar fi orezul alb. Pentru a te proteja cel mai bine, uita-te pe eticheta la lista de ingrediente care ar trebui sa sune ca si cum ai fi facut-o tu in propria bucatarie. Daca sunt incluse cereale (unele produse fara gluten contin amidon din cartofi sau fasole), acestea ar trebuis a fie integrale, ceea ce inseamna ca nu li s-au extras fibrele si nutrientii.
Evitarea glutenului te face sa te simti mai bine, chiar daca nu ai boala celiaca
Cei care sufera de boala celiaca trebuie sa elimine complet glutenul, caci acesta, chiar si in cantitati mici, declanseaza simptome, inclusiv durere abdominala si balonare.
Si cei care nu au fost diagnosticati cu aceasta boala sau cu sensibilitate la gluten pot beneficia in urma unei diete fara gluten care poate avea efecte secundare, gen probleme gastrointestinale, lentoare mentala si oboseala. 
Ceea ce mannaci atunci cand elimini glutenul este la fel de important ca atunci cand il consumi
Trebuie sa te asiguri ca acoperi, prin dieta, un spectru larg de nutrienti. Daca renunti la paste, asigura-te ca mananci orez (brun, negru, rosu sau salbatic), quinoa si porumb.
Legumele si fructele proaspete, fasolea, lintea si nucile sunt si ele fara gluten, asa ca, daca obisnuiai sa rontai biscuiti, alege acum gustari integrale, cum ar fi humus, fructe de padure, fructe uscate. 
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.38 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre gluten

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boala celiaca

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta fara gluten

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0