Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gluten

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gluten
de la 2014-05-22
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gluten

Daca nu cumva ai avut pana acum o dieta fara media, nu ai de unde sa stii ca lumea intreaga a identificat inamicul numarul unu al sanatatii: glutenul. Numai ca multi nici nu stiu ce este acela glutenul, dar simt ca este mai bine sa-l evite. Exista insa o problema: pentru a te bucura de beneficiile unei diete corecte, trebuie sa cunosti exact termenii cu care jonglezi.


Glutenul este o proteina
Da, glutenul este un tip de proteina care se gaseste in mod natural in grau si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. Dar glutenul se regaseste si in alte produse, cum ar fi sosul de salata, vitamine si chiar in balsamul de buze, deci, daca vrei sa-l elimini complet, iti asumi un mare angajament. S-ar putea sa dai peste persoane care spun ca au o dieta fara gluten, dar, in realitate, au eliminat doar produsele pe baza de grau, cum ar fi pastele, painea si covrigeii, pentru ca sunt de parere ca graul este singura sursa.
Glutenul nu apare in orice tip de cereale
Multi spun ca cerealele au gluten, punct. Exista insa cateva cereale care sunt, in mod natural, lipsite de gluten, inclusiv orezul, porumbul, quinoa, amarantul, hrisca, ovazul, meiul sau sorgul (atata vreme cat nu au fost contaminate cu graul in timpul procesarii). Cerealele fara gluten sunt cocktailuri de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre si, atat vreme cat nu exagerezi cu portiile, te ajuta la slabit si iti protejeaza inima. 
Si alimentele fara gluten pot fi porcesate
Unii cred ca toate alimentele procesate au gluten si ca cele fara gluten nu sunt rafinate deloc, ceea ce nu este adevarat. Pentru ca ideea de fara gluten a explodat in popularitate, piata este mai plina ca niciodata de produse fara gluten si multe sunt foarte procesate sau facute din variante rafinate ale cerealelor fara gluten, cum ar fi orezul alb. Pentru a te proteja cel mai bine, uita-te pe eticheta la lista de ingrediente care ar trebui sa sune ca si cum ai fi facut-o tu in propria bucatarie. Daca sunt incluse cereale (unele produse fara gluten contin amidon din cartofi sau fasole), acestea ar trebuis a fie integrale, ceea ce inseamna ca nu li s-au extras fibrele si nutrientii.
Evitarea glutenului te face sa te simti mai bine, chiar daca nu ai boala celiaca
Cei care sufera de boala celiaca trebuie sa elimine complet glutenul, caci acesta, chiar si in cantitati mici, declanseaza simptome, inclusiv durere abdominala si balonare.
Si cei care nu au fost diagnosticati cu aceasta boala sau cu sensibilitate la gluten pot beneficia in urma unei diete fara gluten care poate avea efecte secundare, gen probleme gastrointestinale, lentoare mentala si oboseala. 
Ceea ce mannaci atunci cand elimini glutenul este la fel de important ca atunci cand il consumi
Trebuie sa te asiguri ca acoperi, prin dieta, un spectru larg de nutrienti. Daca renunti la paste, asigura-te ca mananci orez (brun, negru, rosu sau salbatic), quinoa si porumb.
Legumele si fructele proaspete, fasolea, lintea si nucile sunt si ele fara gluten, asa ca, daca obisnuiai sa rontai biscuiti, alege acum gustari integrale, cum ar fi humus, fructe de padure, fructe uscate. 
 
 



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.38 din 5 - 4 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre gluten

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boala celiaca

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta fara gluten

Spune-ne opinia ta despre "5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gluten"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


4 + 6 =

Cele mai citite articole

Balonarea si gazele intestinale sunt semne ale organismului care indica faptul ca ai probleme cu ...
Nimic nu este mai rau decat sa ti se faca foame in mijlocul unei zile aglomerate. De aceea, trebuie ...
De curand, cercetatori de la Weizmann Institute of Science au inceput sa investigheze cai ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Cea mai buna apa este borsec apă minerală
Am preparat rulada. Este excelenta! Nu este nici foarte dulce, din contra este un dulce racoritor. ...
As vrea sa stiu dacă ceaiul de macese afectează în vreun fel sarcina?
Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

17 tratamente de infrumusetare ieftine si eficiente

Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0