5 motive pentru a mananca mai des ciuperci
de
Elena Alina Constantinescu la 2016-11-09

Fiind bogate in vitamine si minerale, ciupercile au putine calorii si pot inlocui cu succes carnea din preparatele zilnice. Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca ciupercile scad riscul de obezitate, previn diabetul, bolile de inima si ne ofera energie.
Ciupercile contin seleniu, un component de baza al unor enzime care protejeaza celulele de distrugerile produse de radicali liberi, impiedicand astfel imbatranirea accelerata si imbolnavirea. Seleniul este prezent in toate tesuturile corpului, avand concentratia cea mai mare in rinichi, ficat, splina si pancreas. Are efecte anticancerigene si imunostimulente.
De asemenea, vitamina D din ciuperci inhiba dezvoltarea cancerului prin reglarea ciclului de crestere a celulelor. Folatii joaca un rol important in replicarea si repararea ADN-ului, prevenind formarea celulor canceroase.
Mai mult, potasiul continut ajuta la scaderea presiunii sangelui, prevenind atacul cerebral, in timp ce zincul regleaza metabolismul.
Combat diabetul
Diabetul zaharat este definit prin cresterea valorii glicemiei. Studiile au aratat ca persoanele care sufera de diabet de tip 1, care consuma alimentre bogate in fibre, au un nivel mai scazut de glucuza in sange.
Antioxidantii cresc imunitatea si previn infectiile, iar combinatia de proteine si fibre ajuta metabolismul.
Previn bolile de inima
Fibrele, potasiul si vitamina C mentin sanatatea cardiovasculara. Potasiul si sodiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale, iar beta-glucanii reduc nivelul de colesterol din sange.
Intaresc imunitatea
S-a constatat ca seleniul din compozitia ciupercilor stimuleaza sistemul imunitar si previne inmultirea tumorilor canceroase. Datorita proprietatilor antivirale si antibacteriene, tin la distanta afectiunile sezonului rece.
Tin greutatea sub control
Ciupercile contin doua tipuri de fibre: beta-glucani și chitină care cresc senzatia de sațietate și reduc apetitul. Sunt ideale pentru pierderea in greutate pentru ca un indice glicemic scazut.
Foto: pixabay.com
Sursa: medicalnewstoday.com
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Comentarii articole