Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 obiceiuri pe care le are un om sanatos

de Sunt Fericita la 2017-01-20
5 obiceiuri pe care le are un om sanatos
De multe ori stam de vorba cu persoane care radiaza de fericire, sunt intr-o forma fizica excelenta sau se regenereaza rapid dupa o perioada stresanta si consumatoare de energie. De tot atatea ori ne intrebam care este “marele secret”, iar raspunsul lor este mereu acelasi “nu fac nimic deosebit”, lasandu-ne impresia ca ii ajuta natura si genele.


In realitate, crede profesorul international de yoga Dana Tupa, acele persoane au repetat atat de des un set de 5 obiceiuri care le-au oferit sanatatea fizica si mentala, incat au devenit specifice comportamentului lor, fara a le mai considera lucruri iesite din comun. “Prin repetitie, putem transforma un obicei bun in a doua noastra natura si il vom face fara efort dar mai ales, fara frustrare.

Atunci cand vorbim de sanatatea noastra fizica, deci implict cea mentala, sunt cateva mici reguli pe care daca le vom introduce in viata noastra, vor face diferenta, iar persoanele din jur vor simti imediat ca viata noastra a devenit mai buna”, crede Dana Tupa, fondatorul primei scoli de yoga din Romania acreditata international, Purna Yoga Academy.

In acceptiunea specialistului, cele 5 obiceiuri pe care le are orice om sanatos sunt:

Mananca sanatos!

Chiar daca ni se spune repetat sa mancam sanatos, un procent consistent al populatiei inca prefera mancarea de tip fast-food sau procesata, contraindicata de specialistii in nutritie si de medici.

“Ca sa ne mentinem sanatosi trebuie pe cat posibil sa mancam de 3 ori pe zi, sa nu renuntam la cele 2 gustari zilnice dintre mese, insa da, sa renuntam la rontaiala infinita, din plictiseala sau facuta in mod inconstient. Ca sa eliminam acest viciu – care a devenit intre timp, prin repetitie, un obicei, putem incepe prin eliminarea din sertarele biroului toti covrigeii, ciocolatele etc. In locul lor, putem adauga salate si fructe in dieta noastra zilnica. De asemenea, putem sta la masa cu persoanele pe care le admiram, ca sa observam lucid ce obisnuiesc acestia sa manance, cat mananca si mai ales cum mananca (mai repede sau mai incet fata de noi) pentru ca mai apoi, sa putem face o comparatie. Putem sa revizuim si sa aplicam tot ceea ce ne inspira si ne motiveaza pentru a ne atinge obiectivele: fie sa slabim, fie sa avem mai multa energie”, explica Dana Tupa.

Fa miscare!

La fel ca si alimentatia sanatoasa, miscarea trebuie sa devina un obicei in viata noastra. Din cauza ca au experimentat un timp indelungat sedentarismul, multe persoane care vor sa inceapa un stil de viata mai activ, nu stiu catre ce sport sau miscare s-ar putea indrepta sau care li s-ar potrivi cel mai bine. In opinia specialistului, la ora actuala, cele mai eficiente sporturi sau modalitati de miscare, care atrag din ce in ce mai multi practicanti, sunt: alergarea, fitness-ul, yoga, bodyART, pilates si aerobicul. Practicate intre 60 si 90 de minute, timp de 3 ori pe saptamana, este ideal.

“Multor oameni li se pare exagerat sa faca miscare intre 60 si 90 de minute de 3 ori pe saptamana, insa nu trebuie sa uitam, ca multi dintre noi petrecem la birou sau in masina cel putin 9-11 ore pe zi. Aceasta inseamna aproximativ 50-60 de ore pe saptamana, la care se adauga 7-8 ore de somn pe noapte, timp in care limfa stagneaza, circulatia sangelui catre extremitati este redusa, inclusiv catre creier, deci oboseala corpului poate fi cauzata de sedentarism. Pana la urma, putem sa ne intrebam daca suntem cumva obositi din cauza sedentarismului si nu a miscarii? Raspunsul este inevitabil "Da!", miscarea ne revitalizeaza, nu ne oboseste”, afirma profesorul international de yoga Dana Tupa.

Ia suplimente alimentare si bea apa!

Cel putin pe timpul iernii, specialistul ne recomanda sa luam spirulina, chlorella, pudra de orz verde si de grau. In cazul in care mai vrem sa si slabim, se recomanda Omega 3 si 6, deoarece sunt extrem de importante in eliminarea stocului de grasime acida.

“Este demonstrat ca enzimele digestive ajuta foarte mult, mai ales la persoanele de peste 35 de ani, dar in acelasi timp trebuie sa ne dezobisnuim de filosofia fast-food… trebuie sa invatam sa mestecam bine, sa nu ne grabim la masa si chiar sa socializam cu persoanele care ne tin companie. In acelasi timp, sa nu uitam de apa, care este un factor vital pentru sanatatea noastra, ce incetineste procesul de imbatranire, asigura functionarea normala a organelor si chiar vindeca. Aici vorbim de apa pura, nu de sucuri, oricat de naturale ne sunt prezentate pe eticheta”, explica profesorul de yoga Dana Tupa.

Planifica

Ne-am obisnuit sa ne traim viata mult prea spontant fata decat este cazul. Facem treburi pe fuga, vorbim pe fuga, iubim pe fuga, am uitat sa ne planificam lucruri in avans. Chiar daca nu este vorba de mancare sau sedentarism, este tot un obicei nociv pe care ar trebui sa-l eliminam din viata noastra daca vrem sanatate fizica si mentala.

“Putem sa ne alegem un timp al nostru, la inceput de luna sau in fiecare duminica, pentru 10-15 minute, in care sa scriem pe o agenda ce vrem sa rezolvam in perioada propusa dar fara sa ne impunem deadline-uri foarte restrictive in cazul in care ne propunem lucruri grele, foarte importante si nu uzuale. Rezultatele vor fi uluitoare, ne vom antrena mintea sa planifice in avans, iar eficienta noastra va creste aproape fara sa ne dam seama. In punctul actual, majoritatea oamenilor incep mai multe lucruri concomitent, insa finalizeaza doar un sfert din ce si-au propus”, declara Dana Tupa.

Dormi suficient!

Spre deosebire de acum cateva decenii, oamenii dorm mult mai putin, iar toate lucrurile acestea afecteaza organismul si mai ales starea mentala.

“Stiati ca daca dormim sub 7 ore, aceasta poate duce la o crestere in greutate in urmatoarele 4-6 luni? De regula, se recomanda undeva la 7-8 ore pe noapte, insa nu durata este esentiala, cat mai ales calitatea somnului. Multi ne culcam acaparati de griji, de probleme si, chiar daca vom respecta durata de somn, ne vom trezi foarte obositi. Este recomandat sa invatam sa ne relaxam inainte de culcare, sa ne abandonam cu totul si sa ne ducem in lumea viselor fara nicio grija. Exista numeroase tehnici pentru asta, printre care amintesc Nidra Yoga, cunoscuta drept yoga somnului constient”, considera profesorul international de yoga.

Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.28 din 5 - 36 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre yoga

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimentatie sanatoasa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre stil de viata sanatos

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre exercitii fizice

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0