Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 semne care iti arata daca ego-ul a pus stapanire pe viata ta

de Sunt Fericita la 2021-06-10
5 semne care iti arata daca ego-ul a pus stapanire pe viata ta
Esti mai mandru de tine decat este normal? Te supraestimezi cu mult si ai impresia ca esti cu mult mai bun decat cei din jurul tau? Ei bine, asta se traduce printr-un ego care care a pus de-a lungul timpului stapanire pe viata ta.


Trebuie sa fii constient de faptul ca acest ego reprezinta de fapt sinele fals, care te face sa crezi ca esti altcineva decat persoana care esti cu adevarat.
           
Referitor la acest sine fals atrage atentia si psihologul Alexandru Plesea. Acesta spune ca ego-ul poate fi comparat cu coaja unui ou, iar puiul (omul) aflat in ou va crede ca el este, in acelasi timp, si puiul, si coaja. In realitate, coaja este ego-ul, iar aceasta ne limiteaza si, concomitent, ne protejeaza. In momentul in care ne concentram exclusiv pe atingerea unor obiective doar ca sa umplem golul din interiorul nostru, atunci “coaja” (ego-ul) a preluat intreg controlul, iar viata noastra se desfasoara numai intre aceste granite. Pentru dezvoltarea noastra, psihologul afirma ca omul trebuie sa elimine coaja si sa traiasca dincolo ea.

Specialistul considera ca putem depista destul de usor cand ego-ul nostru incearca sa puna stapanire pe viata noastra, iar cele 5 semne ne pot ajuta sa nu cadem in aceasta capcana care va atrage dupa sine sentimente negative:

Esti mereu in asteptarea a ceva pentru a te simti implinit.

Regula de baza spune ca starea de fericire nu este obtinuta prin posedarea de obiecte sau prin atingerea unor obiective, ci este starea pe care o experimentam atunci cand nu avem asteptari. “De cate ori nu ati vazut oameni cu functii inalte extrem de nefericiti si neimpliniti? De cate ori nu ati vazut oameni care au castigat la lotto dar au ajuns sa fie mai nefericiti decat erau inainte? Orice job avem sau orice bun avem in posesiune, daca ajungem sa ne concentram viata asupra lor, vom ajunge la concluzia ca au pus stapanire pe viata noastra. Cu cat muncim mai greu si luptam pentru a avea mai mult in viata, cu atat modul nostru de fericire interioara scade. Din pacate, in acest ritm, alergi catre fericiri exterioare si toate nu sunt decat niste obiective de scurta durata, care nu ne vor aduce implinirea interioara pe termen lung. Calitatea vietii unui om se numara din clipele de implinire emotionala, sufleteasca si mentala, pe care acesta le cauta si le obtine. Toate celelalte impliniri care vin din exterior, produc emotii sau sentimente de scurta durata, neputand fi numite impliniri. Din acest motiv, Apetitul ego-ului nostru de a avea mai mult de cele mai multe ori ne fura prezentul – daca nu cumva dispare fara sa-l fi constientizat”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Te compari intotdeauna cu altii

Un semn destul de evident ca ego-ul a inceput sa puna stapanire pe viata noastra este atunci cand incepem sa ne comparam constant cu ceilalti ca si cum valoarea noastra ar depinde de cat de bine o ducem in comparatie cu alte persoane. “Incepem sa devenim gelosi de succesul altora, ascundem informatii de altii si simtim ca viata noastra este o competitie pe viata si pe moarte. Ne simtim mereu amenintati de cei din jurul si ne marcam teritoriul: la job, in viata sentimentala etc. Toate aceste semnalmente sunt doar iluzii pe care ego-ul nostru doreste sa le transforme in realitatea noastra. In acel moment, ego-ul nostru a devenit atat de puternic incat ne impinge inclusiv sa tranzactionam propria integritate de dragul castigului”, declara psihologul Alexandru Plesea.

Te simti superior celorlalti

Ego-ului nostru ii place sa construiasca o dualitate atunci cand tu ai dreptate, iar restul oamenilor gresesc. Ego-ul nostru nu vrea sa accepte ca mai si gresim sau nu intotdeauna avem dreptate si aproape niciodata nu se simte raspunzator pentru evenimentele care se petrec in jurul nostru. Pana la un punct, fiecare dintre noi avem acel sentimente de superioritate, deoarece in lumea relativului avem tendinta sa comparam orice cu orice, insa atunci cand acest sentiment este constant si devine parte indispensabila a constiintei noastre, este clar ca avem nevoie de ajutor, deoarece ego-ul nostru a pus stapanire pe viata noastra. “Exista cateva mici exercitii care ne ajuta sa scapam de ego-ul nostru exacerbat, iar cateva exemple ar fi: 1. Cand avertizezi, sfatuiesti, propui cuiva ceva, si i se intampla, abtine-te sa spui “Ti-am spus eu”. Nu ajuta la nimic; 2. Cand cineva iti spune ORICE si tu stii deja despre, abtine-te sa spui “Stiu” sau “Stiam”. Nu ajuta. Sunt sigur ca poti comunica mai constructiv; 3. De multe ori, imi imaginez ca alti oameni de pe strada sunt fratii mei. Egoul scade sau 4. Ajut la intamplare. Egoul scade”, explica psihoterapeutul.

Esti complet atasat de povestea ta

Atunci cand transpunem orice poveste prin propria poveste generata de gandurile noastre si de perceptia noastra, ego-ul a prins radacini puternice in viata noastra. Non-atasamentul fata de povestea noastra si ascultarea altor povesti, ne duce mult mai usor si catre alte experiente care sa ne implineasca existenta. “Daca ȋntreaga ta identitatea vine din ganduri, esti un prizonier al povestii personale. Consideri ca gandurile tale limitate sunt realitatea si ca experientele din trecut te definesc ca fiinta umana. Ei bine, ȋn realitate, gandurile vin si pleaca si acestea nu reflecta adevarata realitate. Nu exista o regula care sa spuna ca ar trebui sa crezi acele ganduri care te limiteaza”, spune psihologul Plesea

Vorbesti mult cu EU

In momentul in care incepem orice propozitie cu “eu”, spre exemplu “Eu am facut”, “Eu am castigat” etc., este o dovada clara ca ego-ul nostru ne controleaza viata, iar ceilalti din jurul nostru sunt mai putin importanti. “Gandirea noastra este infestata de egocentrismele pe care le vedem in societate de cand incepem sa crestem. Dezvatarea de Ego este poate unul dintre cele mai anevoioase si dure drumuri pe care un om le poate avea. Dar rezultatul este incomparabil, fericirea completa si statornica apare si viata incepi s-o traiesti cu adevarat”, crede psihologul Alexandru Plesea.
 
Cum sa traducem si sa eliminam ego-ul?


Ego-ul nostru este atasat de personalitatea noastra ghidata de societate, iar el ne tine captivi. Din cauza lui, oamenii pierd casnicii, relatii, afaceri si bani. In opinia psihologul Alexandru Plesea, sfaturile cele mai simple pentru eliminarea ego-ului din viata noastra, sunt: vorbeste despre altii mai mult decat despre tine, lasa pe altii sa comande primii, priveste in ceilalti cum sunt in interiorul lor, ofera mai mult si asteapta mai putin, ofera pranzul sau o inghetata cuiva azi fara sa vorbesti despre tine si cauta nevoile altora cand stai de vorba cu ei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.29 din 5 - 7 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ego

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre personalitate

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0