Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 stiluri de comportament in preajma Craciunului

de Sunt Fericita la 2017-12-04
5 stiluri de comportament in preajma Craciunului
Stilul nostru comportamental se modifica exponential odata cu apropierea sarbatorilor, in special in preajma Craciunului, iar psihologii sunt de parere ca in functie de acesti parametri, putem determina mai multe detalii despre personalitatea oamenilor. Mai mult, aceste tipologii sunt nuantate prin prezenta unor obiceiuri care aduc la suprafata nevoile si interesele personale.


Astfel, cunoscutul psiholog Lenke Iuhos afirma ca, in preajma Sarbatorilor, se identifica 5 stiluri comportamentale, precum: stilul traditional, atitudinea rationala, hedonistul, stilul eclectic si stilul dezinteresat.

Stilul traditional

Este, in fapt, cel mai cunoscut si raspandit tip de a sarbatori Craciunul, adoptat de oamenii care traiesc sarbatorile ca la carte, asa cum au fost educati de parinti, care la randul lor au fost educati de bunici si asa mai departe.

„Conform acestui stil, obligatoriu nu lipsesc pomul mare de Craciun, nu lipeste maldarul mare de cadouri, lumanarile parfumate, colindele, zumzetul oamenilor din jur, o pregatire continua pentru a intampina cu brio fiecare detaliu a sarbatorilor. Pentru omul traditional, aceasta sarbatoare este esenta compasiunii si a luxului. Pe  acest tip se bazeaza reclamele, mall-urile, targuri de Craciun. Merita sa vedeti putin in spatele fenomenului si sa aveti grija de sarbatoare. Multi oameni prefera agitatia mare, cu mai putina concentrarea asupra valorilor”, declara psihologul Lenke Iuhos.

Atitudinea rationala

Este aproape opusul celui stilului traditional. Oamenii care adopta acest stil cred ca nu este nevoie de ipocrizie si trebuie sa primim sarbatorilor cu un entuziasm mai moderat.

“Stilul rational este adoptat de oamenii care pot vedea orice efort de a da viata sarbatorii (cadouri, pom frumos si mare) doar o pierdere de bani si o risipa inutila de energie. Cei mai multi dintre ei sunt oameni utilitari, practici fara prea multe fantezii de a crea in jurul lor parfum de sarbatoare”, explica psihologul.

Hedonistul

Este tipul de om pentru care Craciunul da o eliberare oficiala dintr-un mod moderat de viata, adica o gustare si o canapea pufoasa, timp de trei zile.

“Hedonistul este omul care poate fi numit lacom, pentru care sarbatoarea se rezuma la bucuria de a infuleca tot, pentru ca “doar e sarbatoare”. Familia si compania prietenilor sunt doar pentru a avea cu cine lenevi. Gandurile importante despre Craciun sunt retetele alimentare, aromele delicioase, chiar daca sunt inca abia la stadiul de … proiect”, afirma Lenke Iuhos.

Stilul Eclectic

Este caracterizat de o personalitate matura: e o identitate care se poate dezlega de presiunea celorlalti, a multimii, a obiceiurilor. Acest stil de om nu doar de Craciun daruieste iubire, e capabil sa fie deschis, plin de caldura, atentie si dupa sarbatori.

“Adeptul stilului eclectic ofera cadouri si intr-o zi obisnuita, nefiind constrans de asa-zisele cutume sociale. Cu toate acestea, el nu pierde din vedere traditia Craciunului, insa o traieste cu pasiune sincera. Nu doreste sa demonstreze un sir comportamente pentru a iesi in evidenta, ci este extrem de bucuros ca familia ii este impreuna in fiecare zi din viata, fie ca este una buna sau mai putin buna”, mai explica psihologul.

Stilul dezinteresat

“Pentru oamenii dezinteresati, sarbatoarea este sumbra, iar caldura casei nu ofera nici siguranta, nici confort. Sunt persoanele care fug de programele cu parfum de sarbatoare, ii oboseste. Aceste persoane se ofera sa lucreze de sarbatori, spunand ca munca e pe primul loc, in acest model sunt de asemenea enumerati si cei care alearga la cumparaturi inainte de a se inchide magazinele, pentru a avea ceva sub brad”, conchide psihologul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre craciun

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sarbatori de iarna

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cadouri

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre personalitate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre comportament

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0