Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 lucruri pe care sa nu le faci cand suferi de privare de somn

7 lucruri pe care sa nu le faci cand suferi de privare de somn
Stii ca, daca dormi prea putin, esti obosita si prost dispusa. In plus, ti-e foame si uiti mai repede. Dar, pe langa faptul ca simti ca te-ai trezit cu fata la cearsaf, care sunt si celelalte consecinte ale privarii de somn? Se pare ca un pic de somn in plus este extrem de benefic pentru sanatate, ajutand memoria si protejandu-te de evenimente potential fatale, cum ar fi atacurile de cord si accidentele de masina.


O singura noapte de nesomn atrage riscul unor accidente pe care mai bine le-ai evita. Iata ce nu trebuie sa faci cand nu ai dormit suficient:
Nu trebuie sa conduci.
S-a demonstrat ca si numai patru ore de somn pierdute echivaleaza cu bautul a sase beri. Nu numai soferilor de automobile nu ar trebui sa li se dea cheile cand sufera de nesomn, ci si pilotilor de avioane, conductorilor de tren sau soferilor de camion. 
Nu trebuie sa iei decizii importante.
Exista un motiv biologic pentru care ceva ce pare o idee buna cand esti obosita nu este un pariu castigator. Intr-un studiu din 2011, cercetatorii au observat, dupa privarea de somn, cresterea activitatii in zona creierului responsabila cu evaluarea rezultatelor pozitive. Si o scadere a activitatii in zonele creierului care se activeaza pentru a evalua rezultatele negative. Cu alte cuvinte, tinzi sa iei decizii optimiste, nu echilibrate. Se prea poate ca si schimbarile nivelurilor de dopamina, un neurotransmitator, sa joace un rol.
Nu trebuie sa mergi la cumparaturi de alimente.
Stii deja ca nu trebuie sa-ti umpli cosul cand ti-e foame, dar acelasi sfat se transfera si in cazul in care esti obosita. Un studiu din 2013 a descoperit ca vei cumpara alimente mai bogat calorice. Ipoteza este aceea ca privarea de somn influenteaza senzatia de foame si autocontrolul. 
Nici cumparaturi online nu trebuie sa faci.
Daca iti este afectata capacitatea de luare a deciziilor si ti se amplifica gradul de impulsivitate, credem ca este mai sigur sa spunem ca achizitionarea si a altor articole, in afara de alimente, trebuie amanata. 
Nu-ti lua o bautura energizanta.
Da, esti obosita, dar o plimbare scurta, o mica sesiune de exercitii fizice sau chiar un somn pot anula efectele. Si sunt mai indicate decat o doza mare de cafeina, zahar si alte ingrediente dubioase.
Nu te lauda cu asta.
Unele persoane se lauda cu faptul ca rezista cu foarte putine ore de somn. Desi exista unii oameni care se descurca in aceste conditii, restul lumii are nevoie de odihna serioasa, ca organsimul si creierul sa se refaca.
Nu te certa cu nimeni.
Nu vrei sa te apuci sa discuti despre problemele in casnicie. Esti emotiva acum si nu la modul pozitiv. Este ca si cum, in lipsa somnului, creierul se intoarce la un tipar mai primitiv de activitate, in sesnsul ca nu este capabil sa contextualizeze experientele emotionale si sa produca raspunsuri controlate, adecvate. O cercetare din 2007 arata ca un creier privat de somn este cu 60& mai reactiv la imagini negative si cu continut deranjant.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre importanta somnului

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cafeina

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0