Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 tipuri de antioxidanti si alimentele care ii contin

de Alina Ilie la 2017-07-19
7 tipuri de antioxidanti si alimentele care ii contin
Antioxidantii au atras atentia cercetatorilor in ultimii ani datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate: reducerea raspandirii cancerului in organism, prevenirea dementei, a bolilor cardiovasculare, a pierderii vederii si a altor afectiuni cronice care apar pe masura ce imbatranim. Sunt oare antioxidantii cu adevarat cheia vitalitatii si a longevitatii?


Radicalii liberi provin din interiorul corpului, din metabolism, respiratie, inflamatii in organism, din poluare, radiatii, fumat, alcool, stres.

Din pacate, antioxidantii pe care organismul nostru ii produce in mod natural nu sunt suficienti pentru a lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Stresul oxidativ este generat de supraproductia de radicali liberi. Asadar, antioxidantii combat radicalii liberi, moleculele de oxigen instabile care distrug celulele corpului.

Radicalii liberi pot schimba dramatic structura celulara a proteinelor si lipidelor in timp ce modifica si structura ADN-uluui. Stresul oxidativ a fost implicat intr-o gama larga de boli: cancer, boli cardiovasculare, ADHD, depresie, boala Parkinson, sindrom de oboseala cronica, boala Alzheimer, cataracta, diabet, boala celiaca, fibromialgie, artrita, gripa si scleroza multipla. Aceste sunt doar cateva dintre problemele pe care le produc.

In continuare va prezentam 7 tipuri de antioxidanti:

1. Carotenoide

O clasa de fitonutrienti, carotenoizii sunt pigmenti care dau fructelor si legumelor culorile lor vibrante: rosu, portocaliu si galben. Desi exista mai mult de 600 de tipuri de carotenoizi, iata care sunt cei mai importanti:

Beta-caroten

Se transforma in vitamina A atunci cand este ingerat. Beta-carotenul ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a ochilor. Este mai bine absorbit in organism atunci candeste asociat cu vitaminele E si C. Alimente bogate in beta-caroten includ morcovi, mango, dovleac, pepene galben, papaya si cartofi dulci.

Alfa caroten

Desi produce doar jumatate din vitamina A pe care beta-carotenul o ofera, alfa-carotenul a fost asociat cu longevitatea, iar persoanele care cosnuma mandarine, rosii si mazare, mandarine au un risc mai mic de a suferi de cancer si boli cardiovasculare.

Licopen

Un antioxidant puternic, licopenul poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostata, osteoporoza, accident vascular cerebral si cancer pulmonar. Se gaseste in  pepene verde, rosii, grapefruit, varza rosie, ardei rosu.

Luteina

Cunoscuta pentru rolul sau important in mentinerea vederii, luteina se numara printre cele mai eficiente carotenoide pin prevenirea degenerescentei maculare asociate cu inaintarea in varsta. Luteina poate, de asemenea, ajuta la protejarea organismului impotriva leziunilor cutanate si a mai multor boli, cum ar fi cancerul pulmonar si de san, bolile de inima si accidentul vascular cerebral. Acest carotenoid se gaseste in verdeturi si spanac, broccoli, varza de Bruxelles si fasole verde.

2. Flavonoide

Exista mai mult de 6.000 de subgrupuri apartinand familiei flavonoidelor, fiind cea mai mare clasa de fitonutrienti cunoscuta pana in prezent. Pe langa proprietatile de combatere a radicalilor liberi, flavonoidele au un efect antiinflamator, anti-diabetic, anti-cancer si neuroprotector. Iata cele mai importante flavonoide:

Antocianine

Exista cel putin 600 de tipuri. Antocianii (si antocianinele lor fara zahar) sunt responsabile pentru culorile rosu, albastru si purpuriu din fructe si legume. In plus fata de proprietatile antioxidante, studiile privind antocianinele indica faptul ca acesti nutrienti pot ajuta la protejarea impotriva mai multor forme de cancer, precum si a bolilor cardiovasculare si a obezitatii. Alimentele bogate in antociani includ struguri, prune, coacaze negre, cirese, varza rosie si vanata.

Flavonoli

Patru substante fitochimice apartin subgrupului de flavonol: quercetina, myricetina, isorhamnetina si kaempferol. Consumul acestor flavonoli a fost legat de imbunatatirea performantelor mentale si fizice si de reducerea riscului de mortalitate din cauza bolilor coronariene. Flavonolii se gasesc in mere, ceapa, sunca, broccoli, fructe de padure si ceaiuri negre si verzi.

Flavanoli

Catechinele se numara printre membrii subgrupului flavanoli, gasiti cel mai abundent in ceai alb, verde si oolong, precum si cacao. Studiile privind efectele consumului de catechine au constatat ca consumul de ceai a fost asociat cu scaderea grasimii corporale la barbati, iar ciocolata neagra s-a dovedit a imbunatati functiile cognitive.

Isoflavone

Actionand ca un fitoestrogen - o sursa de estrogen derivata din plante care produce activitate hormonala in organism - se crede ca isoflavonele au un efect benefic asupra receptorilor estrogeni la nivelul oaselor, ficatului, creierului si inimii. Prezente in soia, alimentele din soia si legume, isoflavonele pot contribui la reducerea riscului de reaparitie a cancerului de san, la cresterea densitatii osoase, la ameliorarea simptomelor menopauzei si la imbunatatirea sanatatii cognitive atat la femei, cat si la barbati.

Flavone

Un alt important flavonoid cu proprietati antioxidante puternice, flavonele includ luteolina, crizina, apigenina si baicaleina. Flavonele au proprietati antitumorale, antimicrobiene si antiinflamatoare si sunt prezente in alimente precum patrunjelul, ardeiul fierbinte, telina si cimbru.

3. Vitamine

Stim ca vitaminele sunt vitale pentru sanatate, dar nu toate actioneaza ca antioxidanti.

Vitamina A

Importanta pentru functia imuna, pentru vedere, pielea frumoasa si oase sanatoase, vitamina A ajuta si la protejarea impotriva radicalilor liberi. Dupa cum sa mentionat mai sus, beta-carotenul functioneaza ca provitamina A si se gaseste in multe fructe si legume. Retinolul este o alta forma de vitamina A, care se gaseste numai in alimentele de origina animala, cum ar fi untul, branza cheddar, ouale si laptele.

Vitamina C

De asemenea, cunoscuta sub numele de acid ascorbic, vitamina C nu numai ca fereste de radicalii liberi, ci ajuta la restabilirea proprietatilor antioxidante ale vitaminei E. Organismul nu poate sa produca vitamina C, deci trebuie sa o procuram din dieta noastra. Sursele bune de vitamina C includ citricele, kiwi, mango, fructe de padure, ardei gras, broccoli si spanac.

Vitamina E

Ca si vitamina A, vitamina E este solubila in grasimi si este stocata de organism si folosita atunci cand este necesar. Actionand ca un donator de electroni, vitamina E ajuta, de asemenea, la incetinirea procesului de imbatranire a celulelor din organism. Puteti obtine vitamina E din seminte (seminte de floarea-soarelui, migdale, alune si alune) uleiuri vegetale (ulei de masline, ulei de canola si ulei de palmier), precum si avocado, sparanghel.

4. Izotiocianati

Izotiocianatii sunt compusi bogati in sulf si pot fi gasiti in legume crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza si mustar.
Studiile privind actiunea cancerului asupra organismului au descoperit ca izotiocianatii impiedica activarea celulelor canceroase si grabesc eliminarea toxinelor din organism.

5. Resveratrol

Resveratrolul se gaseste in vin rosu, cacao, arahide, afine si pielita strugurilor rosii.

De mare interes pentru comunitatea stiintifica din anii 1990, in studiile realizate pe animale, resveratrolul s-a dovedit a fi un tratament natural pentru cancer, boli cardiovasculare si boli neurodegenerative.

Iata si alte informatii despre resveratrol, substanta care previne imbatranirea>>

6. Taninuri

Taninurile sunt responibile pentru gustul astringeti al fructelor si legumelor. Sunt conservanti naturali, inhiband cresterea multor virusi, bacterii, drojdii si ciuperci. Ele se regasesc in fructe de padure, nuci, leguminoase, cacao si bauturi cum ar fi cafea, ceai, bere si vin.

Pe langa eliminarea radicalilor liberi, s-a demonstrat ca taninurile curata corpul de metale grele, protejeaza impotriva tumorilor si tulburarilor cardiovasculare, accelereaza vindecarea ranilor si trateaza inflamatia.

7. Coenzima Q10

Nu in ultimul rand, coenzima Q10 (CoQ10) este esentiala pentru functionarea sanatoasa a celulelor noastre. Productia de CoQ10 scade odata cu imbatranirea si este deseori deficitara la persoanele care sufera de afectiuni cardiace, diabet, cancer si boala Parkinson.

Desi poate fi luata ca supliment, CoQ10 se gaseste cu usurinta carne de pasare, peste, soia, nuci, ulei de rapita.


Sursa: www.naturallivingideas.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.63 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre antioxidanti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fructe si legume

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta sanatoasa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre radicali liberi

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0