Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

8 mituri despre gatit

8 mituri despre gatit
8 mituri despre gatit

Ne place sa ne gandim la gatit ca la o forma de arta. Si, in multe privinte, acest lucru este adevarat, caci, pentru a gasi felul de mancare perfect, este nevoie de intuitie, creativitate si gust.


Totusi, este nevoie de multa stiinta in bucatarie si, desi arta are si ea importanta ei, sunt multe lucruri pe care le poti gresi cand gatesti. 
 
Mitul 1: Te poti baza intotdeauna pe temperatura cuptorului.
 
Majoritatea cuptoarelor nu sunt de incredere la fiecare gatire, asa ca mai bine cumpara-ti un termometru care sa-ti arate exact temperatura din interior.
 
Mitul 2: Sa punem sau nu lapte in omleta?
 
Expertii bucatari spun ca mai bine sarim peste lapte cand facem omleta, caci aceasta trebuie sa aiba o structura mai compacta, iar adaugarea laptelui ii va da un aspect cauciucat. Pe de alta parte, cand facem oua jumari (cunoscuta papara) este intotdeauna bine sa adaugam lapte, caci grasimea din compozitia acestuia incetineste procesul de gatire, iar apa va mentine produsul moale. 
Mitul 3: Canile de masurare pentru lichid si substante uscate sunt intersanjabile.
Pare evident, dar nu este in ordine sa folosim cana de masurare pentru lichide cand calculam cantitatea de faina necesara, sa zicem. Cand masuram ingredientele, mai ales cand coacem ceva mai complicat, acuratetea este esentiala. Daca masuram cantitatea de lichid cu o cana pentru solide, fie varsam din lichid, fie punem prea putin. La fel si in cazul solidelor. Daca vrei sa lucrezi ca profesionistii, masoara mai bine greutatea, si nu volumul.
 
Mitul 4: Pune ulei in apa de fiert pastele, pentru ca acestea sa nu se lipeasca.
 
Ti-amintesti orele de fizica? Uleiul si apa nu se amesteca, asa ca, atunci cand adaugi ulei in apa de fiert paste, acesta se va ridica la suprafata si nu va sta langa pastele pe care trebuie sa le protejeze de lipit pe cratita. Exista un singur beneficiu al adaugarii uleiului: va impiedica apa sa bolboroseasca si sa se imprastie, mai ales daca oala aleasa este mai putin inalta. Daca nu ai o problema cu asta, atunci irosesti uleiul.
 
Mitul 5: Condimentele uscate sunt substitute perfecte pentru cele proaspete.
 
Cand ierburile sunt uscate, multe isi pierd aroma. Unele sunt OK pentru a substitui variantele fresh, cum ar fi rozmarin, oregano, dafin. Dar cele mai delicate, ca patrunjelul, busuiocul, menta si mararul, isi pierd mult din aroma.
 
Mitul 6: Treci pastele printr-un jet de apa rece.
 
Daca dai cu un jet de apa rece peste pastele aburinde, inlaturi tot amidonul si poti sa-ti iei la revedere de la gust. Daca faci insa o salata cu paste reci, un continut mai mic de amidon este acceptabil.
 
Mitul 7: Nu conteaza cum tai ceapa si usturoiul.
 
Nu poti mirosi ceapa sau usturoiul daca nu le tai. Exista niste enzime in aceste legume care nu intra in contact unele cu altele decat atunci cand sunt taiate. Poti controla puterea aromelor fiind atenta la modul de taiere. Nu taia ceapa orizontal, ci de la radacina spre cap, iar usturoiul taie-l in feliute. In acest fel, vei elimina mai putin miros.
 
Mitul 8: Legumele verzi trebuie gatite mult.
 
Daca le fierbi prea putin, sunt tari, daca le fierbi prea mult, devin prea pastoase. Pune apa la fiert si adauga broccoliul, mazarea sau sparanghelul cand da in clocot. Scoate legumele dupa 4 minute maximum si trece-le printr-un jet de apa rece. In acest fel, isi vor mentine aspectul si structura.
 



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.17 din 5 - 12 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre gastronomie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mancare

Spune-ne opinia ta despre "8 mituri despre gatit"



5 - 2 =


Ce au spus ceilalti utilizatori despre "8 mituri despre gatit"

peiu sorin @ 13-Iun-2013
"Nu stiu cum se face dar, in Italia toti dau pastele prin jet de apa rece. Astfel se elimina amidonul care asociat cu alte alimente ingrasa. Se opreste astfel fierberea daca doresti sa mananci paste integrale si al dente. In concluzie sunt mult mai sanatoase date prin jet de apa rece dupa fierbere si fierte al dente. Cat despre gust, in general este dat ( in cazul pastelor simple) de o combinatie clasica in bucataria italiana : usturoi calit cateva zeci de secunde intr-un amestec de ulei de masline cu unt (ideal ghee). Si de aici plecand, incepem sa adaugam, in functie de reteta, masline, capere, rosii proaspete sau uscate, ardei iute, verdeturi (spanac, leurda, patrunjel, busuioc, menta, rozmarin, oregano), mozzarella, parmezan etc. Cat despre cele facute cu sos, nu are rost sa vorbim despre diparitia gustului. Sincer, punctul 6, asa cum este expus mai sus e o prostie."
Mihai @ 13-Iun-2013
"Hmm, nu sunt de acord la sugestia cu apa si uleiul. Ambele lichide au intr-adevar densitati diferite, ceea ce inseamna ca au puncte de fierbere diferite, totusi, va pot confirma ca exista o temperatura la care excitarea moleculara aduce ambele lichide la aceeasi densitate, permitand amestecul molecular unitar. O alta teorie legata de emulsificarea lichidelor ar fi legata de amestecul unitar la nivel molecular prin filtrare, cu ajutorul emulsificatorilor, deci, din punct de vedere fizic, are o foarte mare logica a pune ulei in apa in care se fierb pastele. Mixtura va adera la paste, iar la racire amidonul va rupe legatura interatomica intrei particolele de ulei si apa, absorbind apa si lubrefiind pastele. Alte exemple de mixtura apa-ulei ar fi: - spuma unui espresso, formata intre uleiuri minerale si apa, chiar daca mixtura e instabila; - maioneza si sosul olandez; - untul; - vinegreta."

Cele mai citite articole

In momentul in care vremea se raceste sau se incalzeste brusc, foarte multe persoane acuza dureri ...
Sistemul nostru imunitar este mai slab sau mai puternic in functie de sezon, iar meniul nostru ...
Potrivit unei noi cercetari, bauturile dietetice sunt responsabile de aparitia obezitatii si a ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Uneori imi pare ca acesti copii sunt dotati cu un alt fel de creier. I-am observat si ca parinte si ...
Caut articole care sa spuna mai mult decat du-te la psiholog. Parintii au nevoie si de sfaturi ...
ce opinie sa am daca acum citesc articolul.o parere foarte buna ,buna ,proasta sau foarte proasta ...

Horoscop zilnic




Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Afla 25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit

Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton