Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumatori. Povestea cu bunica centenara care fumeaza si e sanatoasa, e poveste

85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumatori. Povestea cu bunica centenara care fumeaza si e sanatoasa, e poveste
Aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori, a declarat presedintele Societatii Romane de Pneumologie Florin Mihaltan. La nivel global, la fiecare sase secunde o persoana moare din cauza fumatului. Un studiu al Centrului pentru Politici de Sanatate arata ca anual 33.000 de romani mor din cauza unor boli agravate de fumat.


Potrivit acestuia, studiile arata ca 89% dintre fumatorii din intreaga tara si-ar dori sa reduca numarul tigarilor sau sa renunte complet la fumat.

"Fumatorii cei mai inraiti se gasesc in zona adolescentilor pana la 35 de ani. Aproximativ 22,3% in zona 18-35 de ani. Cei care fumeaza dimineata in prima jumatate de ora sunt dependenti. Numarul de fumatoare s-a dublat in ultimii 20 de ani de la 11% la 22%. Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite dintre care 60 de substanta cancerigene pentru om mentionand aici nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon", a precizat Mihaltan.

Acesta a afirmat ca marirea pretului la tigari a dus la scaderea numarului de fumatori cu 4% insa acest lucru nu a facut ca numarul celor bolnavi din cauza fumatului sa scada. Presedintele SRP a sustinut ca numarul celor bolnavi din cauza tutunului se va micsora peste aproximativ 10-15 ani.

In opinia sa, riscul ca un fumator pasiv sa faca o forma de cancer este de 30%, factorii care maresc riscul fiind legati de spatiul in care este expusa persoana, de numarul de fumatori din incapere, de frecventa cu care acestia fumeaza, precum si de prezenta unei surse de ventilatie.

La randul sau, purtatorul de cuvant al ISMB Marian Banu a sustinut ca profesorii trebuie sa comunice cu elevii fumatori si sa-i convinga pe calea dialogului sa se lase de fumat. "Se impune sa le explicam clar ca fumatul este un viciu, ca aceasta sanatatea si consecintele sunt dure. Ne ingrijoreaza ca asistam la scaderea varstei de fumat la 15 ani. Ce putem face trebuie sa convingem elevii, parintii, este o munca delicata de lamurire de convingere", a subliniat Marian Banu.

El considera ca ar trebui limitate posibilitatile ca elevii sa cumpere tigari, desi exista multe centre care vand tigari langa scoli. "Educatia anti fumat trebuie sa inceapa la clasele primare si apoi la cele gimnaziale. Problema este de a ne apropia de copii. Sunt cadre didactice care ies din clasa sa fumeze, acestea nu sunt exemple bune pentru elevi", a explicat reprezentantul ISMB.

El a mentionat ca nu este adeptul masurilor de forta, "repetitive si in zadar". "Educatia anti fumat nu se face numai la scoala se poate face si intr-o excursie, intr-un parc in activitatea extrascolara", a adaugat Banu.

Prezent la conferinta, directorul Colegiului National IL Caragiale, Andreea Boda, a precizat ca in institutia de invatamant nu exista niciun colt al fumatorului. "Intentia si speranta mea este ca ei sa fumeze din ce in ce mai putin. Numarul de fumatori in acest colegiu a scazut. Trebuie sa se discute cu cei care fumeaza si sa le explicam", este de parere directorul.

Potrivit unui studiu al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie, trei sferturi dintre romani se declara ca fiind nefumatori, dar 36% dintre acestia spun ca au consumat tutun in trecut.

Peste 60% dintre fumatori declara ca zilnic fumeaza intre 11 si 20 de tigari. Aproximativ 36% fumeaza dimineata, in prima jumatate de ora dupa ce se trezesc, 15% fumeaza la cinci minute dupa trezire, 18% fumeaza in prima ora dupa ce se trezesc, iar 28% fumeaza la mai mult de o ora.

Studiul a fost facut pe un esantion de 1.960 de persoane cu o varsta de peste 18 ani, cu o eroare tolerata de plus sau minus 2,3%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fumeaza

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fumatori

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fumat

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cauza

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0