Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alergiile, neplacerile sezonului de primavara: cum pot fi reduse

de Sunt Fericita la 2016-03-09
Alergiile, neplacerile sezonului de primavara: cum pot fi reduse
Alergia este raspunsul sistemului imunitar al organismului la substante inofensive in mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, sau acarienii din praf. In timp ce la majoritatea oamenilor aceste substante (alergeni) nu prezinta nici o problema, sistemul lor imunitar al persoanelor alergice le identifica drept o "amenintare" si produce astfel un raspuns inadecvat.


La nivel mondial datele sunt alarmante: aprox. 20% din populatie este afectata de rinita alergica, cca. 6% are cel putin o alergie alimentara, iar aproape 20% au dermatite atopice, la un moment dat.

La copiii mici prevalenta este relativ scazuta, dar creste rapid, atingand un maxim la sfarsitul adolescentei si declinand constant odata cu avansarea in varsta.  Incidenta  dermatitei atopice pana la 7 ani a crescut dramatic in ultimele decenii, 10 pana la 20% dintre copiii cu aceasta boala dezvolta astm.

“O mare varietate de alimente pot provoca reactii alergice, dar 90% dintre raspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vaca, soia, oua, grau, arahide, nuci, peste si crustacee.” explica dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie si imunologie clinica din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Alergenele sunt continute si/ sau vehiculate de diversi factori din mediul extern: factori fizici (caldura sau frigul), chimici (substante chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex etc.) si biologici (bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, par sI scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.)

Simptomele de alergie variaza in complexitate, severitate si manifestare. La alergiile atopice efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele usoare sau severe, variind de la prurit ocular, eczeme, rinita, conjunctivita, bronhoconstrictie, varsaturi si diaree, iar in cazuri rare, anafilaxie. Manifestarile bolii atopice variaza considerabil in functie de alergenul implicat, precum si de varsta persoanei alergice. In timpul copilariei, alergiile alimentare (in special la oua si lapte) sunt cele mai comune. Dupa varsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolereaza aceste alimente, in timp ce alergia la inhalanti devine predominanta.

Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergica, inflamatia oculara sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orala, astmul si, in cel mai grav caz, reactia anafilactica.

“Stiati ca sindromul de alergie orala poate sa apara la persoane alergice la polen, atunci cand acestea mananca anumite fructe, legume, nuci sau fasole? Simptomul apare din cauza unei reactii incrucisate - polenurile contin proteine cu structura asemanatoare cu cele prezente in acest aliment special. Vestea buna este ca, de obicei, manifestarile se limiteaza la ingestia de fructe si legume nefierte.”, explica dr. Adriana Tudose.

Cel mai frecvent afectate organele sunt cele de la nivelul caii de patrundere in organism a alergenului (pielea si mucoasele, aparatul respirator si aparatul digestiv). Simptomele pot fi locale (cutanate, oculare, ORL, pulmonare, digestive) sau sistemice (cefalee, febra, vertij, stare de rau, hipotensiune arteriala, sincopa, stop cardio-respirator), care apar atunci cand alergenele sunt introduse direct in curentul sanguin (prin injectii, perfuzii, transfuzii, muscaturi sau intepaturi de animale etc.).

Pentru a putea tine sub control sau trata alergiile trebuie mai intai sa le identificam! Astfel, testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat in declansarea unei reactii alergice. Se folosesc in mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice si hematologice, fiecare cu anumite avantaje si dezavantaje, iar medicul alergolog va poate recomanda cea mai potrivita metoda.

Evitarea este intotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Insa, atunci cand acest lucru nu este posibil, exista medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale si antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienti in tratarea inflamatiei nazale.

In cazul reactiilor moderate se recomanda tratament antihistaminic H1, iar pentru terapia reactiile severe se administreaza tratament cortizonic sistemic.

“Imunoterapia alergen specfica este singurul tratament ce schimba istoricul natural al bolii (rinita, conjunctivita, sinuzita, astm), protejand in privinta aparitiei de noi sensibilizari. Imunoterapia presupune acordarea de doze crescatoare treptat de alergen, la care persoana este alergica. Astfel determina sistemul imunitar sa devina mai putin sensibil la substanta, prin provocarea de productie a unui anticorp <blocare>, ce reduce simptomele de alergie atunci cand pacientul este expus la alergenul respectiv.” adauga dr. Adriana Tudose.

Pentru reducerea expunerii la polenuri se recomanda evitarea activitatilor exterioare, in aer liber, atunci cand concentratia polenurilor este mare (in sezoanele polenice, in special in zilele calduroase si uscate) si realizarea activitatilor in exterior mai ales in zilele umede, innorate sau ploioase. Si, foarte important, precautie la consumul de alimente cu reactie alergenica incrucisata, polen-alimente.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.33 din 5 - 6 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alergii

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0