Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alimentatia in timpul sarcinii: de ce este important sa consumi produse bio

de Alina Ilie la 2015-12-08
Alimentatia in timpul sarcinii: de ce este important sa consumi produse bio
Vom vorbi astazi despre dieta bio a viitoarelor mamici si cat de important este ca ele sa aiba o alimentatie care sa nu contina organisme modificate genetic. Mai multe studii demonstreaza ce anomalii se produc in corpul viitoarei mamici care continua sa consume alimente stropite cu pesticide.


Specialistii ne recomanda sa optam pentru o dieta organica atat in perioada prenatala, in sarcina, cat si ulterior, pentru bebelus.

In ultimii ani, societatea pare sa fi devenit din ce in ce mai constienta de efectele nocive pe care le produce consumul de Organisme Modificate Genetic. In plus, majoritatea dintre ele provin din culturi pline de pesticide si de chimicale, multe dovedite drept periculoase, prin studii. Consumate in mod constant, chiar si in cantitati mici, ele au efecte devastatoare asupra organismului uman. In Europa, 19 tari au interzis cultivarea produselor modificate generic, bazandu-se pe studiile realizate care aduc in discutie efectele negative atat pentru sanatate, cat si pentru mediu.

Republica BIO, primul magazin online ce comercializeaza exclusiv produse bio, invata consumatorii de ce ar trebui sa consume alimente certificate ecologic si de ce beneficii se pot bucura viitoarele mamici, atunci cand opteaza pentru o dieta organica atat in perioada prenatala, in sarcina, cat si ulterior pentru bebelus si pentru intreaga familie.

Alimentatia bio este mai bogata in nutrienti

”Exista studii in care s-au comparat legume si fructe crescute organic si conventional si s-a observat o crestere cu 10-30% a nivelului de fitonutrienti in cazul celor bio. Vitamina C, antioxidantii si acizii fenolici tind sa fie in cantitati mai mari in alimentele organice, cu 60-80%”, explica Ciprian Stancu, fondator Republica BIO.

Un alt studiu realizat in 2011, in Anglia, arata ca exista o diferenta majora la nivel de sanatate intre agricultura bio si cea conventionala. De exemplu, nivelul crescut de nitrogen, care se regaseste de obicei ca substanta utilizata in practicile agriculturii conventionale, reduce capacitatea plantei de a sintetiza vitamina C si alte vitamine. Studiul a mai demonstrat ca o dieta bazata pe fructe si legume organice este asociata cu o crestere de pana la 12% a nivelului de nutrienti ingerati. Acesta este un exemplu care evidentieaza beneficiile alimentatiei organice, fara sa aduca inca in discutie si pesticidele.

Un alt avantaj al consumului alimentelor organice este faptul ca acestea nu sunt stropite cu subtante periculoase. Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea RMIT, a scos la iveala ca o dieta organica urmata pe durata unei saptamani, a scazut nivelul de pesticide in corpul adultilor cu pana la 90%.

”Am ajuns de la o populatie destul de sanatoasa la niveluri crescute de cancer, defecte din nastere si multe alte boli care in urma cu zeci de ani nici nu existau. Studiile leaga pesticidele de numeroase tipuri de boli si e bine de stiut ca riscul de a gasi pesticide este de pana la 17.5 ori mai mare in alimentele conventionale decat in cele organice”, mai adauga Ciprian Stancu.

Organic vs. conventional in sarcina

Organismele modificate genetic nu au o vechime atat de mare, fiind introduse pe scara larga in mjurul anilor `80. Motiv pentru care efectele pe termen lung ale consumului lor in alimentatie nu se vad inca in totalitate, iar studii care sa fi cercetat expunerea la OMG nu exista decat in limita acestor ani vechime.

Exista un studiu realizat in mod independent, fara a fi sponsorizat de vreo corporatie, care a fost publicat in Environmental Sciences Europe anul trecut si care a concluzionat ca organismele modificate genetic, alaturi de expunerea la ierbicide, conduc la cancer, afectiuni ale ficatului si rinichilor, precum si modificari severe la nivel hormonal. Ingredientul principal din ierbicide, Glyphosatul, a fost recent considerat ca un activator de cancer de catre Organizatia Mondiala de Sanatate.

Pesticidele cu care se stropeste mancarea au fost de asemenea puse in legatura cu defectele din nastere. O lucrare publicata in Jurnalul de Pediatrie a evidentiat ca expunerea prenatala la pesticidele gasite in mancare pot interfera cu dezvoltarea antropometrica a fatului, reducand greutatea, lungimea si circumferinta capului.

Exista mai multe studii care trag un semnal de alarma asupra legaturii dintre consumul de alimente in care se gasesc reziduuri de pesticide in perioada prenatala.

• Mai multe cercetari fac o legatura intre agricultura conventionala si autism.
• Cercetari canadiene au identificat prezenta pesticidelor asociate cu alimentele modificate genetic in sangele femeilor insarcinate. Aceste substante pot patrunde in placenta si de aici pana la fetus.

Alimentatia organica nu e un lux

”Parintele roman are acelasi drept ca orice parinte german, francez sau italian sa isi hraneasca copiii curat, fara chimicale. Iar pentru asta nu trebuie sa plateasca averi. BIO trebuie sa fie accesibil, iar la Republica BIO suntem fericiti cand primim mesaje de multumire ca avem preturi ”normale”, ”decente”’ sau ”omenoase” si ca mame ce locuiesc in sate din Dolj, Satu Mare, Suceava, etc. isi permit sa le cumpere copiilor alimente, sampoane, creme sau detergenti BIO”, spune Ciprian Stancu, fondatorul Republica BIO.

Bio este intr-adevar mai scump decat conventional si e normal sa fie asa. In primul rand pentru ca nu se folosesc ierbicidele conventionale, ieftine, ci substante naturale, si de multe ori buruienile trebuie indepartate manual, iar salariul unui angajat e mai mare decat pretul unor chimicale. In plus, productiile pot fi mai mici, fiindca nu se folosesc stimulenti de crestere, iar pierderile cauzate de daunatori pot fi mult mai mari decat in agricultura conventionala.

”Incercati si veti vedea ca bio este mai accesibil decat se crede, si acest lucru ne dorim sa-l transmitem tuturor clientilor care se gandesc de doua ori inaine sa cumpere un produs bio, de teama pretului. Exista numeroase produse care pot fi consumate de intreaga familie, iar beneficiile pe termen lung sunt incomparabile”, adaga Ciprian Stancu.

Sursa: Republica BIO (Ciprian Stancu)
Foto: www.whattoexpect.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sarcina

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimentatie bio

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pesticide

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0