Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANALIZA AFP: In Romania, sistemul de sanatate are nevoie de terapie de urgenta Sistemul de sanatate roman, al carui proiect de reforma a declansat o miscare de contestare vasta, are nevoie de terapie de urgenta din cauza bugetului insuficient, a cor

ANALIZA AFP: In Romania, sistemul de sanatate are nevoie de terapie de urgenta  Sistemul de sanatate roman, al carui proiect de reforma a declansat o miscare de contestare vasta, are nevoie de terapie de urgenta din cauza bugetului insuficient, a cor
Sistemul de sanatate roman, al carui proiect de reforma a declansat o miscare de contestare vasta, are nevoie de terapie de urgenta din cauza bugetului insuficient, a coruptiei, a exodului medicilor si a lipsei de empatie fata de bolnavi, apreciaza specialistii si pacientii.


De zece zile, mii de persoane au iesit pe strazi pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului de centru-dreapta.

Intr-o tara care a acceptat stoic o cura de austeritate drastica, scanteia a fost demisia fortata a fondatorului serviciului de urgenta, doctorul Raed Arafat, dupa un conflict cu Basescu pe tema reformei sanatatii.

Criticat din toate partile, acest proiect care prevede acordarea unui loc important sectorului privat a fost pana la urma retras, iar Arafat a revenit la postul sau din Ministerul Sanatatii.

Numerosi analisti, medici si pacienti subliniaza totusi ca o reforma a acestui sistem sinistrat este vitala.

"Trebuie luate masuri pentru reducerea arieratelor spitalelor, pentru ameliorarea accesului la ingrijiri medicale si a calitatii serviciilor", a declarat Richard Florescu, director de programe sociale al Bancii Mondiale la Bucuresti.

Desi a crescut de patru ori in sase ani, ajungand la 5,5 miliarde de euro in 2011, bugetul sanatatii este in continuare insuficient. Romania aloca doar 4 la suta din PIB sanatatii, fata de 11 la suta cat aloca Franta. Explicatiile sunt multiple, intre care un numar redus de cotizanti (6,7 milioane dintr-o populatie de 21,5 milioane), o gestionare deficitara si coruptia.

In opinia lui Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru protectia pacientilor, "indiferent cat va fi, bugetul nu va fi niciodata suficient pentru ca banii sunt deturnati".

In opinia lui, sistemul actual de asigurari a permis aparitia in fiecare departament a unei retele de cabinete, laboratoare, farmacii, importatori si distribuitori de echipamente medicale, controlate de membrii sau apropiatii partidelor politice, care s-au "abonat" la achizitiile publice.

Acest fenomen ar fi eliminat in cazul in care visteriile publice ar fi inlocuite cu asiguratorii privati, apreciaza unii experti. Altii subliniaza ca introducerea sistemului privat fara garantii solide nu va ameliora situatia.

O alta problema o constituie mita care garanteaza ingrijirile de calitate sau pur si simplu bunavointa personalului.

"Imediat dupa ce am fost internata in spital pentru a ma opera la vezica, am fost informata in legatura cu «tarifele» practicate de chirurg si anestezist", marturiseste Monica Petre, o pensionara.

Deoarece, desi aceste servicii sunt acoperite prin asigurarea medicala, niciun pacient nu merge la spital fara sa pregateasca plicuri cu bani.

"Platile informale" din acest sector reprezinta aproximativ 300 de milioane de euro pe an, arata un studiu realizat pentru Banca Mondiala.

Potrivit analistilor, atat timp cat salariile medicilor romani vor fi de zece ori mai mici decat cele ale colegilor lor occidentali, coruptia si exodul personalului medical vor continua.

Numerosi romani denunta un sistem "inuman", in care lipsa de respect si empatie pentru pacienti este adeseori mai grava decat penuria de medicamente si echipamente invechite.

"Este o situatie criminala. Sunt cativa medici buni, pasionati dar de cele mai multe ori esti tratat in mod deplorabil, incepand prin modul in care ti se vorbeste, pana la ingrijirile care nu iti sunt acordate", marturiseste Ana, o bucuresteanca in varsta de 32 de ani, care sufera de o boala grava.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sistemul

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatatii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre urgenta

Cele mai citite articole

Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0