Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aproape jumatate dintre romani declara ca nu pot sa economiseasca deoarece nu castiga suficient

Aproape jumatate dintre romani declara ca nu pot sa economiseasca deoarece nu castiga suficient
Aproape jumatate dintre romani - 47% - declara ca nu reusesc sa economiseasca bani pentru ca nu castiga suficient, releva un studiu independent pe tema educatiei financiare, realizat in noiembrie de Novel Research pe un esantion reprezentativ la nivel national.


Potrivit cercetarii, cealalta jumatate a populatiei din Romania, se pot distinge diferente intre comportamentele de economisire, dintr-o perspectiva demografica, in functie de gradul de urbanizare. Astfel, locuitorii din mediul urban, cu exceptia celor din Capitala, au declarat ca pun bani deoparte in mod constant, in timp ce bucurestenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante si investitii. Romanii din mediul rural se inscriu preponderent in categoria celor care nu au suficienti bani pentru economii.

Romanii sunt grijulii cand vine vorba despre gestionarea propriilor finante. 70% declara ca tin o evidenta atenta a cheltuielilor si a datoriilor (dintre care 24% tin o evidenta scrisa), in timp ce doar 6% nu stiu cat cheltuiesc sau cu cat isi depasesc bugetul.

Responsabilitatea bugetului familiei in Romania ii revine in mare parte femeii (55%), existand o diferenta semnificativa fata de barbatii preocupati de administrarea banilor.

Aproximativ o treime dintre romani declara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu inteleg produsele institutiilor financiare. De exemplu, aproape jumatate dintre romani nu stiu deloc ce reprezinta dobanda variabila a unui credit sau o inteleg gresit. Acest lucru poate explica de ce 87% declara ca prefera creditele cu dobanda fixa.

Mai mult, atunci cand achizitioneaza produse si servicii financiare, aproape 40% dintre romani nu consulta ofertele altor furnizori.

Conform aceluiasi studiu, romanii reactioneaza in mare parte emotional cand vine vorba despre datorii. Atunci cand se confrunta cu intarzierea la plata a creditelor, o treime dintre ei asteapta ca institutia financiara sa le prezinte o solutie si doar 19% actioneaza pentru a gasi informatii si solutii pentru reluarea platilor. De exemplu, 29% dintre romani considera Internetul o sursa importanta de informatie, pentru a afla sfaturile si recomandarile altor persoane care s-au confruntat cu dificultati in plata ratelor. Platforme online de informare si consiliere precum BugetulFamiliei.ro sunt, astfel, o solutie din ce in ce mai utilizata.

Totodata, studiul arata ca diferenta dintre perceptia romanilor asupra nivelului lor de cunostinte in domeniul financiar si gradul real de educatie financiara este semnificativa. 75% dintre romani se auto-evalueaza ca fiind buni sau foarte buni in gestionarea banilor si, implicit, a finantelor personale. Prin comparatie, la nivel global, doar 59% dintre respondentii studiului publicat de WARC (World Advertising Research Center) in septembrie 2011 s-au autoevaluat la acelasi nivel.

Cel mai bine cred ca se descurca in administrarea banilor femeile cu studii superioare si cu venituri de peste 1.500 de lei. De asemenea, respondentii cu studii universitare se evalueaza ca fiind mai pregatiti in raport cu finantele proprii decat cei care au absolvit liceul, autoevaluarea pozitiva fiind direct proportionala cu nivelul de educatie.

Studiul a fost comandat de compania de credite de consum Provident Financial Romania si a fost realizat in noiembrie de compania de cercetare de piata Novel Research pe un esantion reprezentativ de 1.023 de respondenti.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre romani

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bani

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0