Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie la jucariile pe care le cumparati copiilor!

de Alina Ilie la 2022-03-10
Atentie la jucariile pe care le cumparati copiilor!
Jucariile se numara printre cele mai cautate produse in perioada aceasta, iar oferta este impresionanta. De aceea, Asociatia Pro Consumatori va ofera cateva sfaturi de care trebuie sa tineti cont in momentul in care achizitionati jucarii pentru copiii dumneavoastra, astfel incat sanatatea lor sa nu fie pusa in pericol. Jucariile aduc o contributie esentiala la dezvoltarea copilului dumneavoastra.


Ca totul sa fie in regula si copiii sa se poata bucura de darurile Mosului, iata ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti/cumparati o jucarie:

- Asigurati-va ca ati citit toate etichetele de pe jucarii. Fiti constienti de varsta copilului si de recomandarile de siguranta facute de catre producator! Nu cumparati jucarii care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Cu toate ca marcajul CE nu este un mod de diferentiere a produselor de catre consumatori, el este un angajament din partea producatorului ca produsul respecta cerintele aplicabile in materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul CE arata ca in procesul de fabricatie au fost respectate standardele europene armonizate.

Cerintele esentiale de securitate vizeaza:

- proprietatile fizice si mecanice (eliminarea pericolului ranirii, inghitirii, inhalarii etc.)
- inflamabilitatea (materialele nu trebuie sa fie inflamabile sau sa arda incet etc.)
- proprietatile chimice (sa nu contina substante chimice periculoase etc.)
- proprietatile electrice
- igiena
- radioactivitatea

In plus fata de aceste cerinte, Comisia Europeana a decis, de-a lungul anilor interzicerea utilizarii in procesul de fabricatie a unor substante periculoase pentru sanatate (ftalati, DMF).

- Alegeti jucariile adecvate varstei copilului si abilitatilor lui. Jucariile care nu sunt destinate unui copil de o anumita categorie de varsta pot prezenta riscuri pentru siguranta sa. Asigurati-va ca ati citit si urmat recomandarile privind varsta - in special simbolul 0 - 3 (a se vedea mai jos), sau formularea "nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni" insotita de o indicatie de pericol. Acest simbol si formularea reprezinta un avertisment si nu o recomandare.

- Nu cumparati jucarii cu piese mici pentru copiii sub varsta de 3 ani, acestia avand tendinta de a baga in gura jucariile, iar piesele de mici dimensiuni prezinta un risc de sufocare. Asigurati-va ca ochii, nasul (la jucariile din plus) si alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

- Urmati cu atentie instructiunile de folosire.

- Intotdeauna cumparati jucarii de la comerciantii cu amanuntul cunoscuti si de la puncte de vanzare online de incredere. Comerciantii cu amanuntul cunoscuti au grija de produsele pe care le vand si de obicei  accepta sa primeasca inapoi produsele necorespunzatoare. Atentie, exista si comercianti care nu tin seama de cerintele de siguranta ale produselor pe care le vand si pot sa ofere spre vanzare jucarii contrafacute. O atentie deosebita trebuie acordata jucariilor achizitionate online, jucariilor primite de copii sub forma de cadouri si jucariilor cumparate la mana a doua.

- Supravegheati copiii cand se joaca - asigurati-va ca toate jucariile sunt adecvate pentru categoria de varsta si abilitatile copilului. Cu anumite jucarii - cum ar fi scutere, biciclete si patine cu rotile - casti de protectie si alte echipamente de protectie trebuie sa fie intotdeauna purtate.

- Examinarea periodica a jucariilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate si pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sanatatea si siguranta copilului. Aruncati jucariile stricate.

- Asigurati-va ca jucariile destinate copiilor mai mari, sunt tinute departe de copiii sub varsta de 36 de luni.

- Scoateti si aruncati toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hartie si bucati de plastic (dar se pastreaza intotdeauna instructiunile!). Copiii mai mici nu trebuie lasati sa se joace cu materialele din plastic de la ambalaje, putand exista riscul de sufocare. Aveti grija, de asemenea, sa reciclati bateriile in conditii de siguranta.

- Invatati copiii sa aranjeze frumos jucariile, pentru a evita accidentele. Nu lasati jucariile pe scari sau pe podea in zonele aglomerate ale casei.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.63 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre jucarii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cadouri

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mos craciun

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sarbatori de iarna

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0