Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bauturile energizante: stiai ca o doza contine 10 lingurite de zahar?

de Alina Ilie la 2017-06-19
Bauturile energizante: stiai ca o doza contine 10 lingurite de zahar?
Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, bauturile energizante au efect de stimulare a sistemului nervos central si crestere a perfomantelor intelectuale si fizice, avand totodata efecte negative asupra organismului in urma unui consum abuziv. Iata la ce riscuri ne expunem!


Bauturile energizante nu aduc beneficii organismului si multe ingrediente sunt insuficient monitorizate sau studiate ca impact asupra tinerilor. Efecte consumului sunt urmatoarele:

- anxietate;
- probleme de somn;
- palpitatii;
- cresterea tensiunii arteriale;
- ameteli;
- stari de greata;
- deshidratare;
- osteoporoza;
- erodarea smaltului dentar;
- diabet;
- reducerea abilitatilor cognitive si comportamentale.

Potrivit sursei citate, efectul de crestere a atentiei si a concentrarii urmeaza imediat dupa consumul de energizant, insa pe termen lung aceste capacitati se pierd pentru ca o astfel de bautura nu poate inlocui somnul, doar mascheaza oboseala si stresul.

Pe de alta parte, un studiu realizat de APC Romania asupra bauturilor energizante a demonstrat ca o doza contine 10 lingurite de zahar.

Taurina este un aminoacid neesential care se produce la nivelul ficatului prin sinteza aminoacizilor metionina si cisteina. Cea continuta de bauturile energizante este sintetica, iar pe termen mediu poate favoriza aparitia gastritei, respectiv a ulcerului peptic (distrugerea mucoasei gastrice/duodenale).

Sucraloza este un edulcorant chimic de sinteza, care are o putere de indulcire de 600 de ori mai mare decat zaharul, de doua ori mai mare decat zaharina si de patru ori mai mare decat cea a aspartamului. In compozitia sucralozei exista o substanta numita clorina, care se regaseste si in compozitia pesticidelor de tip DDT, a dezinfectantilor si a unor tipuri de plastic. Avand in vedere acest lucru, cercetatorii isi pun mari semne de intrebare legate de siguranta acestui aditiv. Moleculele de clorina scad fertilitatea si au efecte neurotoxice.  Sucraloza afecteaza timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar. Consumul ridicat de sucraloza duce la atacuri de panica, stari de agitatie, dureri musculare. Indulcitorii sintetici au o putere de indulcire care poate fi de pana la de 600 de ori mai mare decat zaharul. Acestia pot declansa o serie de afectiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, diabet si depresie.

E954 - zaharina este un indulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul. E954 este folosit foarte des in combinatie cu alti indulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseste foarte des in combinatie cu ciclamatul si cu aspartamul in produsele “light”.

E952 - ciclamat de sodiu este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul. Acest aditiv nu este autorizat in SUA ca urmare a unor studii care au aratat posibile efecte carcinogene.

„Bauturile energizante au aparut pe piata acum aproximativ 30 de ani. Sunt foarte controversate din cauza compozitiei lor: zahar in cantitate mare, cafeina si taurina. Pe langa acestea contin multi stabilizatori, coloranti si alte bazaconii.
Sa le luam pe rand:

1. Cafeina stimuleaza sistemul nervos central, iar o doza de 250 ml contine in medie aproximativ 80 mg, respectiv de 4 ori mai mult decat o cola la dozasi de 2 ori mai mult decat un espresso. Nu stiu daca e mult sau putin, dar vreau sa analizati urmatoarea comparatie: consumul excesiv de cofeina este ca si cand biciui o martoaga sa urce dealul. Poate o sa urce, dar tot martoaga o sa ramana.

2. Taurina este un aminoacid produs de organismul uman sau animal, care se gaseste in bila, plamani si muschi. Taurina care se gaseste in bauturile energizante este produsa sintetic si, teoretic, cantitatea consumata intr-un energizant nu ne poate afecta sanatatea. Aminoacidul are rol de neurotransmitator, dar cu efect mai mult sedativ decat stimulant.

3. Zaharul este continut din belsug in energizante, in medie aproximativ 27 de grame. Aceasta cantitate de zahar incetineste evacuarea gastrica si produce deshidratarea. Este o cantitate mare de zahar atat pentru o persoana aparent sanatoasa, cat si pentru un diabetic. Dar, sa nu uitam, sanatatea este o stare aparenta si, in mod cert, nimeni nu se gandeste sa faca un control medical inainte de a consuma energizante in club. Este mult mai important sa obtinem energia dintr-o alimentatie sanatoasa si un mod de viata adaptat. Dozarea efortului si managementul timpului ne ajuta sa nu avem nevoie de energizante sintetice, indiferent de context.

Excesul de energizante sau consumul pe termen lung pot duce la obezitate, boli de inima, ficat si atac de panica. Totodata, sunt absolut interzise copiilor, persoanelor cu diabet zaharat si hipertensiune arteriala. Indiferent ca aveti de trecut un examen sau aveti multe proiecte de predat, pe termen lung solutia o reprezinta modul de viata si nu bauturile energizante.” a explicat pentru APC-Romania Dr. Florin Ioan Balanica, Specialist in medicina personalizata, nutritie si nutrigenomica.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bauturi energizante

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre taurina

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre indulcitori artificiali

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre obezitate

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0