Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Boala Parkinson: nutritia si sportul, factori principali in imbunatatirea calitatii vietii

de Viorica Ghinea la 2017-05-11
Boala Parkinson: nutritia si sportul, factori principali in imbunatatirea calitatii vietii
Anual, in intreaga lume, zece oameni din o suta de mii sunt diagnosticati cu boala Parkinson, a doua afectiune neurodegenerativa dupa boala Alzheimer, care afecteaza, in special, persoane cu varste de peste 65 de ani.


Cauza aparitiei bolii Parkinson ramane deocamdata necunoscuta, dar cercetatorii considera ca etiologia acestei afectiuni implica o asociere intre factorii de mediu si cei genetici.

Astfel, factorii de mediu implica pe de o parte expunerea precoce sau prelungita la substante poluante chimice sau la pesticide (ierbicide si insecticide), consumul unui drog care poate cauza semnele si simptomele bolii Parkinson (drogul are un efect similar pesticidelor), iar pe de alta parte substantele care blocheaza receptorii de dopamina, intoxicatia cu monoxid de carbon sau cu mangan, hidrocefalia, tumorile cerebrale, hematoamele subdurale, boala Wilson, tulburarile idiopatice degenerative.

Din punct de vedere al cauzelor genetice cunoscute, acestea pot reprezenta mai putin de 5% din totalul cazurilor de Parkinson. Potrivit specialistilor, varsta medie la care este stabilit diagnosticul de boala Parkinson este de 60 de ani, insa, mai nou, una din 20 de persoane, incepe sa aiba simptome parkinsoniene inca dinainte de a implini 40 de ani.

'Poate parea surprinzator, dar la unele persoane, simptomele apar la scurt timp dupa 20 de ani. Tratamentul timpuriu poate oferi ani in care simptomele sa nu fie vizibile. Intre 5-10% dintre cazuri,aceste simptome apar pana la varsta de 50 de ani', spune prof. dr. Dafin Muresanu. Specialistii arata ca pe masura ce progreseaza, boala Parkinson devine invalidanta, indiferent de varsta la care survine, impiedicand desfasurarea activitatilor zilnice cotidiene cum ar fi mersul, ingrijirea personala sau hranirea. Simptomele specifice bolii Parkinson sunt tremorul, rigiditatea, lentoarea in miscari si instabilitatea la mers.

Acestea debuteaza insidios si au o evolutie lent progresiva in cativa ani, in fazele avansate asociindu-se si crampele musculare, depresia, tulburarile de comportament si memorie, tulburarile de somn, miscarile involuntare extrem de invalidante de tipul diskineziilor si distoniilor. De precizat este faptul ca aproximativ 50% din totalul persoanelor afectate de Parkinson au dificultati de vorbire si pot fi caracterizate ca vorbind prea incet sau monoton. Unii pot ezita inainte de a vorbi sau vorbesc prea repede.

Nutritia si sportul, factori principali in imbunatatirea calitatii vietii

Chiar daca pana acum tratamentele inovatoare si cercetarea stiintifica medicala nu au condus la vindecarea bolii Parkinson, afectiune care de altfel nu conduce la decesul pacientilor, persoanele afectate de aceasta maladie isi pot imbunatati substantial calitatea vietii prin alimentatie si sport. Astfel, nutritia joaca un rol important in sanatatea bolnavilor de Parkinson. Specialistii propun o paleta specifica de principii pentru dieta alimentara.

Sa se manance mai mult cereale integrale, legume si fructe si la cina sa se consume un pahar de lapte sau iaurt. De asemenea, consumul mare de fasole, care are un continut bogat de levodopa naturala, contribuie la prelungirea eficacitatii medicamentelor de levodopa. In ceea ce priveste consumul de carne, acesta nu poate depasi 50 de grame pe zi, nutritionistii sustinand ca este mai bine sa se manance, in timpul mesei de seara, carne slaba, peste si legume, evitand alimentele cu multa grasime, pentru ca aceasta va afecta absorbirea medicamentelor levodopa.

Totodata,consumul zilnic de ceai verde si cafea poate reduce simptomele Parkinson, contribuind la intarzierea progresarii bolii. Pe de alta parte, specialistii arata ca exercitiile fizice favorizeaza tratamentul bolii, sportul reprezentand factorul fundamental care contribuie la sporirea elasticitatii musculare, dar avertizeaza ca trebuie evitate sporturile intense.


Sursa: Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii
Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.7 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boala parkinson

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre simptome

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre factori de risc

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0