Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand si cum e bine sa ii laudam pe copii?

Cand si cum e bine sa ii laudam pe copii?
In toate cartile de parenting pe care le-am citit si pe toate siturile la care am ajuns se spune ca trebuie sa ii laudam pe copii de cate ori fac o fapta buna, de cate ori au un comportament frumos. Am dat apoi si peste o parere diferita, care spune ca lauda, chiar daca nu e de sine, nu prea miroase a bine si ca nu trebuie sa spunem atat de des ''bravo'' la orice fapta buna a copilului.


''Bravo, ai facut pipi la oala!'' ''Bravo, ai urcat singura scara, ce fetita mare!'' ''Esti cea mai frumoasa fetita!'' ''Esti cel mai destept baiat!'' Astea sunt exemple des intalnite de laude pe care parintii le aduc copiilor.

Parerea generala este ca lauda valideaza comportamentul copilului, ii arata ca s-a purtat corespunzator si il incurajeaza sa faca asa si pe viitor; la baza acestei explicatii sta principiul care spune ca orice copil doreste sa fie acceptat de ceilalti, sa ii multumeasca pe adulti si sa fie, astfel, in centrul atentiei. Acel ''bravo'' nu spune altceva decat ca copilul s-a purta conform normelor societatii, iar asta nu e un lucru ata de rau, nu?

Noile teorii spun ca cei mici nu ar trebui laudati si nici sa auda atat de des ''bravo'' pentru orice lucru bun pe care il fac, mai ales daca e vorba de un comportament sau un obicei care nu iese din tipar, ci este ceva obisnuit pentru toata lumea. Nu am inteles niciodata consecintele pe care le-ar avea aceast mod de a creste un copil, pana de curand.

Polly Eisendrath, psiholog si autor, scrie in cartea ''The Self-Esteem Trap'' ca toate aceste laude si supraestimari ale comportamentelor, calitatilor si abilitatilor copiilor ii fac pe acestia aroganti, le dau o parere gresita despre sine si le dezvolta o atitudine de superioritate, ceea ce afecteaza relatiile cu ceilalti.

Cred ca in toata poevstea asta trebuie facuta o diferenta intre laude si exagerari.

Mie mi se pare nomal sa imi laud copii si sa le spun ''bravo'' cand dau dovada ca au trecut la o noua etapa in dezvoltarea lor, fie si cu pasi marunti: cand rezolva un puzzle fara ajutorul meu, cand deseneaza fara sa depaseasca conturul, cand reusesc sa nu uite sa salute sau sa spuna multumesc,, cand au un comportament pozitiv, cand recunosc o litera nou invatata, cand recita o poezie corect, cand stiu lectia pentru a doua zi la scoala, etc. Astea sunt reusite pentru care merita laude... si noi, daca ducem la bun sfarsit un proiect la care am lucrat din greu, ne felicitam, ba mai iesim si la un suc sa sarbatorim. La copii de ce sa nu fie la fel? Da, copiii trebuie laudati, asta le creste stima de sine si ii face sa se simta inclusi si acceptati in grupul celorlalti.

Al doilea aspect tine de lauda exagerata care, pe langa faptul ca este deranjanta, este si gresita. Am auzit multi parinti spunandu-le copiilor "Esti cea/cel mai...", de obicei facand referite la frumusete sau inteligenta. Este o generalizare gresita, pentru ca nu pot exista atatia copii ''cel/cea mai'' pe lume. Multi copii sunt frumosi, la fel cum multi sunt si destepti, iar ca parinte ar trebui sa fii constient de asta. In acest caz, este poate mai bine sa facem un compliment specific, sa nuantam lauda in functie de situatie. De exemplu: ''Esti foarte frumoasa cu rochia asta rosie'' ''Ai rezolvat perfect problema, esti foarte istet, bravo''. Asa cum nu exista oameni perfecti, la fel nici copiii nu exceleaza toti in aceleasi abilitati. Important pentru un parinte este sa stie punctele forte ale copilului sau, dar si pe cele slabe si sa lucreze asupra lor, apeland la lauda, exemple si exercitii pentru a intari comportamentele si abiliatile pozitive existente, dar si pentru a le incuraja pe cele dorite.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lauda

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre comportament

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0