Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt consecintele somnului insuficient

de Alina Ilie la 2017-03-14
Care sunt consecintele somnului insuficient
Somnul are un rol vital pentru o stare buna de sanatate, ajutand la protejarea sanatatii fizice si psihice. Astfel, persoanele care sunt private de somn in mod regulat sunt mai predispuse catre boli cardiovasculare, infectii, cancer, diabet zaharat sau catre obezitate, comparativ cu cele care dorm suficient.


Somnul insuficient afecteaza negativ sistemul imunitar si predispune la imbolnaviri. Potrivit unui studiu efectuat in Statele Unite, o ora de somn in minus poate conduce la slabirea rezistentei organismului.

Nathaniel Watson, neurolog la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Washington, sustine ca somnul insuficient poate bloca anumite procese genetice ce au loc la nivel celular.

"Sistemul imunitar nu mai functioneaza asa cum trebuie atunci cand somnul este insuficient", a spus acesta.

"Este o dovada in plus cu privire la importanta somnului asupra sanatatii si fiziologiei omului", a adaugat acesta.

Asadar, au fost prelevate probe de sange de la unsprezece perechi de gemeni cu obiceiuri de somn diferite: unul se odihnea cel putin sapte ore pe noapte, iar celalalt dormea cu aproximativ o ora mai putin. Timp de 2 saptamani fiecare a purtat un dispozitiv de monitorizare a somnului.

In urma analizelor de sange, cercetatorii au observat ca sistemul imunitar al celor care dormeau mai putin era mai slabit in comparatie cu cel al fratilor lor. Astfel, cum spune cercetatorul Watson, aveau un "sistem imunitar neperformant".

"Ceea ce aratam noi este ca sistemul imunitar functioneaza cel mai bine atunci cand corpul are parte de somn suficient. Sapte sau mai multe ore de odihna sunt recomandate pentru o sanatate optima", sustine cercetatorul studiului.

Lipsa somnului duce la o incetinire a proceselor cognitive, ceea ce poate fi asociat cu tulburari de concentrare si de memorare.

De asemenea, pe langa oboseala si iritabilitate, un alt efect al unui somn insuficient pe termen scurt este somnolenta excesiva pe parcursul zilei.


Sursa: Huffington Post
Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.33 din 5 - 6 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre somn insuficient

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sistem imunitar

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0