Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Politica noastra de Cookies.

Cele mai citite articole

Daca vrei sa slabesti rapid intr-o saptamana, poti folosi dieta cu patrunjel cu ajutorul careia ...
Informatiile despre nutritie ascund adesea minciuni, mituri si idei preconcepute. Ceea ce credem ca ...
Cancerul NU este contagios. Nu exista nicio dovada care sa dovedeasca ca un contact apropiat sau ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Suna interesant articolul si bine de incercat.Eu am probleme cu rinita non-alergica adica uscaciune ...
Foarte interesant dar mecicii ce ne indica?
depide cum e sotul de atent cu sotia si invers

Horoscop zilnic







Copii : Sanatatea copilului

Care sunt principalii aditivi alimentari si cum afecteaza ei sanatatea copiilor

Care sunt principalii aditivi alimentari si cum afecteaza ei sanatatea copiilor

de Lavinia Rorich la 12-Aug-2011
Tags:
aditivii alimentari, colorantii alimentari, aroma artificiala, glutamatul de monosodiu, conservantii, nitrati, nitriti, sulfiti, indulcitori

Va facem cunostinta cu aditivii alimentari si aromele care au invadat orice produs alimentar si care nu au nici un beneficiu pentru sanatate, mai ales a copiilor. Ursuleti colorati, bombonele de ciocolata in culorile curcubeului, prajituri care mai de care, cu arome deosebite care insa nu au cum sa existe acolo? Cum poate o bomboana de ciocolata sa aiba umplutura de vanilie, daca pe lista de ingrediente nu e trecuta pastaia de vanilie? Iata cum...


Aditivii alimentari nu au aparut ieri-alaltaieri.



Unii aditivi alimentari sunt folositi de secole, dupa cum ne spune Wikipedia. Acestia erau sarea, otetul sau dioxidul de sulf. Odata cu aparitia si raspandirea hranei procesate, in a doua jumatate a secolului 20, s-au creat si aditivi alimentari artificiali, folositi pentru a pastra savoarea, culoarea si aroma alimentelor.



Zilnic, copiii sunt expusi la multe substante chimice si aditivi alimentari: colorantii din pasta de dinti, unele produse de patiserie, sucurile aparent naturale din fructe, guma de mestecat, siropurile colorate, cu gust de capsune sau portocala impotriva febrei si lista poate continua.



Este dovedit stiintific faptul ca pesticidele, hormonii si aditivii alimentari sintetici din alimente afecteaza dezvoltarea creierului, comportamentul si abilitatile de invatare ale copiilor.



Colorantii alimentari

Apar de obicei sub denumiri de genul Galben nr.5 sau Rosu nr.3 si sunt folositi in primul rand pentru a da un aspect de prospetime alimentelor. In cazul produselor pentru copii, colorantii alimentari sunt folositi pentru a da culori cat mai aprinse si variate. Atentie! Colorantii alimentari sunt folositi in cereale, bauturi, bomboane, produse de patiserie, pudding, deserturi din gelatina. Alege produse care au scris la ingrediente, ca si coloranti alimentari, morcov si sfecla.



Arome artificiale

Sunt facute din sute de combinatii de substante chimice, atat naturale, cat si sintetice. Una din cele mai intalnite este aroma artificiala de vanilie, facuta din vanilina (substanta sau aroma artificiala produsa din resturile ramase dupa fabricarea hartiei). MSG, Monosodium glutamate sau, pe romaneste, glutamatul de monosodiu este alta aroma artificiala, intalnita in toate produsele alimentare cu carne. Glutamatul de monosodiu a fost legat de afectiuni precum infertilitatea si leziuni pe creier; multi oameni care consuma alimente ce contin aceasta aroma artificiala se plang de dureri de cap, dureri in piept si amorteala. Glutamatul de monosodiu este intalnit in produsele din carne, amestecurile de condimentele la plic, supele instant, bomboane sau produse de patiserie.



Conservantii

Exista aproape 100 de conservanti, insa s-a renuntat la folosirea celor naturali pentru ca au un pret mai ridicat decat conservantii sintetici. Conservantii se gasesc in bauturi, inghetata, bomboane, produse de patiserie, supe la plic, cartofi, cereale, orez imbunatatit, grasimi animale. Conservantii pot crea reactii alergice si se stie deja ca afecteaza functionarea rinichilor, ficatului si a creierului; de asemenea, ei pot transforma alte substante ingerate, in agenti cauzatori de cancer. Nitratii, nitritii si sulfitii, benzoatul de sodiu (sodium benzoate), calcium propionate si acidul citric sunt conservanti care pot declansa alergii puternice la copii si pot fi mortale pentru unii. Nitratii si nitritii sunt folositi pentru a fixa culoarea in carne, iar studiile efectuate pana acum i-au aratat ca fiind declansatori ai cencerului. Sulfitii sunt folositi pentru a preveni innegrirea produselor; ei mentin fructele si legumele proaspete si crocante pentru mai mult timp.



Indulcitorii

Sunt cunoscuti pentru efectele pe care le au asupra creierului; indulcitorii sunt considerati o cauza a bolii Lupus si a altor afectiuni nervoase.
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!

Cei care au citit articolul "Care sunt principalii aditivi alimentari si cum afecteaza ei sanatatea copiilor" au fost interesati si de...

Nutritia copilului mic si de varsta scolara
In timpul primilor ani de viata si ai scolii primare, copiii isi stabilesc obiceiurile alimentare si cele privind activitatea fizica pe care le vor folosi tot restul vietii. Daca aceste obiceiuri sunt sanatoase, riscul de a face boli cronice mai tarziu este mult diminuat. Pe de alta parte, obiceiurile alimentare defectuoase si lipsa activitatii fizice sunt reteta problemelor de sanatate ale adultului. [detalii]
Harvard: Apa cu fluor duce la tulburari mentale si ADHD
O cauza principala a ADHD-ului si a autismului la copii poate consta in substantele chimice ascunse in alimentele pe care le consumam, spune un nou studiu publicat in revista The Lancet. Cercetatorii de la Harvard School of Public Health si de la Icahn School of Public Health au descoperit ca, printre altele, fluorul adaugat in sistemul de apa potabila publica din America de Nord contribuie la tulburari mentale si comportamentale in randul copiilor. [detalii]
3 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii
Fie ca ai copii supraponderali sau cu o greutate perfect normala, probabil ca te ingrijorezi in legatura cu ceea ce mananca. Slabiciunea ta fata de ei poate duce la probleme de sanatate, nutritie defectuoasa si obezitate. Copiii sunt foarte vulnerabili la reclamele agresiv-persuasive de pe ambalaje si din media. Sunt ispititi de nenumaratele produse de tip fast-food, prajituri, bomboane, jeleuri foarte colorate care pot sta luni intregi intacte pe raft. [detalii]


Spune-ne opinia ta despre "Care sunt principalii aditivi alimentari si cum afecteaza ei sanatatea copiilor"




2 + 9 =