Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Catina si ceaiul de catina - remediu naturist pentru diverse boli si afectiuni

Catina si ceaiul de catina - remediu naturist pentru diverse boli si afectiuni
Catina si ceaiul de catina - remediu naturist pentru diverse boli si afectiuni

Catina reprezinta una dintre cele mai valoroase plante medicinale. Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Este o sursa importanta de betacaroten, pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.


Catina se gaseste la plafar sub diverse forme: fructe, ulei, sirop, ceai.
Este un adjuvant puternic in tratarea afectiunilor oftalmologice, coronariene si a gingivitelor.

Ceaiul de catina este un tonic excelent si se recomanda persoanelor anemice. Catina este un excelent remediu impotriva asteniei, stresului si a oboselii fizice.
Mai mult, sa nu uitam faptul ca fructele de catina contin de 2 ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte, continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat.
Foarte apreciat este uleiul de catina, fiind utilizat in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice. Uleiul de catina sub forma de picaturi si capsule reduce durerile menstruale.

Catina combate tulburarile digestive. Cicatrizant si antiseptic, sucul de catina este astringent si limiteaza aciditatea, ajuta la reglarea tranzitului intestinal, fiind de folos persoanelor care sufera de constipatie.
Fructele de catina actioneaza ca un excelent tonic al sistemului nervos, datorita prezentei intregului complex de vitamine B in concentratii mari si datorita acizilor grasi esentiali continuti.

Catina previne aparitia cancerului, a diabetului (in cazul diabetului, se foloseste uleiul din fructe de catina), incetineste imbatranirea, creste imunitatea organismului si reduce colesterolului rau (LDL). Alaturi de macese,
Catina este utilizata cu succes si in industria cosmetica. Produsele cosmetice care contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante si emoliente.
Desigur, lista de beneficii este mult mai lunga, catina avand potential mare in rezolvarea sau ameliorarea multor afectiuni si boli.
In Romania, catina se poate cultiva cu usurinta in sistem ecologic. Incepand cu anul 3 de la plantare, cultura de catina are un potential productiv de cca 20 de tone/ha. Si sa nu uitam ca pretul de vanzare al catinei este de 1,7-1,9 euro/ kg.


Daca doriti sa demarati o afacere cu catina, aflati AICI mai multe detalii!

Valoarea terapeutica a catinei:

Mugurii de catina

sunt recomandati pentru incetinirea procesului de imbatranire, stimularea procesului de crestere la copii, stimularea imunitatii si ca tonic nervos. Se folosesc sub forma de extract hidroalcoolic si sub forma de tinctura. Cantitatile recomandate depind de concentratia solutiei, de starea celui tratat/ de severitatea afectiunii si de varsta: pentru adulti, in cazul extractului hidroalcoolic, ele variaza intre 15 si 30 de de picaturi administrate inainte de fiecare masa principala (de 3 ori pe zi); in cazul tincturii, intre 7 si 12 picaturi, de trei ori pe zi. Pentru copii, cantitatile vor fi de 3 – 2 ori mai mici, in functie de varsta. De-asemenea, persoanelor de peste 50 – 55 de ani le sunt recomandate cantitati de 75% din cele pentru adulti.

Frunzele de catina

Acestea se folosesc sub forma de infuzie (4 – 5 lingurite de frunze uscate si faramate la 500 ml de apa). Sunt recomandate ca stimulent al sistemului nervos, pentru curatarea si intinerirea vaselor de sange si impotriva reumatismului. Infuzia din frunze de catina se consuma inainte de mesele principale ale zilei. Tinctura din frunze de catina poate fi preparata din praf de frunze uscate si macinate sau din frunze proaspete, tocate fin. Se folosesc 100 g de frunze uscate (praf) sau 200 g de frunze proaspete la 500 ml alcool alimentar de 70 de grade. Amestecul se tine inchis ermetic timp de 15 zile in sticle ce trebuie agitate zilnic, dupa care se filtreaza. Din solutia de frunze de catina astfel obtinuta se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi, inaintea meselor.

Fructele de catinaCatina

Fructul de catina este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti din natura, datorita complexitatii sale si a concentratiei ridicate de substante active. Catina contine (in afara de apa si de fibre) licopen (anticancerigen eficient), intreg complexul de vitamine B, vitaminele A, C, E, F, PP, acizi grasi nesaturati esentiali, flavonoide, zaharuri si pectine, aminoacizi, minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, sodiu). Concentratia in vitamina C a fructelor de catina o poate depasi pe cea din macese (in functie de conditiile de crestere si de soi) si este de minim 6 ori mai ridicata decat cea din kiwi sau lamai. Fructele de catina actioneaza ca un excelent tonic al sistemului nervos, datorita prezentei intregului complex de vitamine B in concentratii mari si datorita acizilor grasi esentiali continuti. Catina are, prin fructul ei, o valoare medicala deosebita si in prevenirea sau incetinirea evolutiei cancerului, a diabetului (in cazul diabetului, se foloseste uleiul din fructe de catina), tonifierea generala a organismului, incetinirea imbatranirii, cresterea imunitatii si reducerea colesterolului rau (LDL). Alaturi de macese, catina este un excelent remediu impotriva asteniei, stresului si a oboselii fizice.

Cum pot fi consumate fructele de catina?

Consumati aceste fructe ca atare, in miere sau sub forma de macerat alcoolic. Amestecate cu miere, fructele de catina rezista mai bine dacat in stare pura, dar nu mai mult de 4-6 saptamani (dupa care incep sa isi piarda din proprietati si sa se altereze). Maceratul alcoolic rezista bine in timp si il puteti obtine din 120 g suc de fructe de catina la 500 ml alcool alimentar de 70 de grade (sau 250 g de zeama de fructe la 500 ml alcool alimentar de 90 de grade). Din fructele de catina se obtine si uleiul de catina, cu o valoare terapeutica ridicata.

Daca doriti sa demarati o afacere cu catina, aflati AICI mai multe detalii!


Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.94 din 5 - 76 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre catina

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli si afectiuni

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre plante medicinale

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre remediu naturist

Spune-ne opinia ta despre "Catina si ceaiul de catina - remediu naturist pentru diverse boli si afectiuni"



8 - 2 =

Cele mai citite articole

Vitaminele au roluri biochimice importante si astfel sunt necesare pentru functia cognitiva. ...
Cu toate ca am avansat tehnologic foarte mult in ultimele decenii, inca stim foarte putine lucruri ...
Exista atat de multe asteptari legate de relatiile de iubire, in special la inceputul acestora. ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Eu aveam o problema care nu tinea de varsta , in niciun caz: incapacitatea sau imposibilitatea ...
Cand esti liceean, poate va amintiti, cea mai mare nenorocire sunt acneele si cosurile rosii si ...
Mi-a trebuit ceva timp sa aflu ( de la un prieten, medic ) ca uscaciunea pielii de pe mainile mele ...
Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton
0