Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Ce aditivi alimentari se ascund in ciocolata cu lapte din comert

Ce aditivi alimentari se ascund in ciocolata cu lapte din comert
Ce aditivi alimentari se ascund in ciocolata cu lapte din comert

Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind sortimentele de ciocolata cu lapte comercializate in supermarket-uri. Studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora.


Cantitatea de zahar adaugat in sortimentele de ciocolata analizate variaza intre 3 si 12 lingurite de zahar per 100 grame produs, adica intre 15 grame zahar si 61 grame zahar per 100 grame produs. Continutul ridicat de zahar din acest tip de produs explica si valoarea energetica ridicata, aceasta variaza intre 444 kcal si 615 kcal. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulti si copii sa provina din zaharuri libere, ceea ce inseamna aproximativ 25 de grame de zahar pe zi.

Specialistii au analizat cele 61 de produse si au identificat urmatorii aditivi alimentari:

E150a – caramel simplu: este cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

E322 – lecitine din soia/floarea soarelui/rapita, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.Lecitina de soia se obtine din reziduurile lichide ramase dupa ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rasinilor si gumelor). Este un deseu care contine solventi si pesticide si poate avea o consistenta fie gumoasa, fie solida, ca de plastic. Lecitina se foloseste ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grasimi, dar ajuta si la conservarea alimentelor marindu-le termenul de valabilitate pe raft.

E420 – sorbitol. Este folosit ca indulcitor deoarece are o valoare calorica de 2.6 kcal/gram, valoare ce este cu aproximativ 40% mai mica decat a zaharului. Consumul de sorbitol  nu este indicat in cazul persoanelor care au probleme cu colonul sau cu alte parti ale sistemului digestiv, acestea pot avea parte de dureri abdominale puternice, flatulenta (gaze) si diaree. Testele facute pe sobolani au demonstrat ca sorbitolul poate afecta tractul digestiv producand sangerari, perforarea colonului si colita.

E421 – malitol. Este un aditiv alimentar folosit ca indulcitor, antiaglomerant, stabilizator si umectant. Se obtine din hidrogenarea fructozei din amidon sau zahar, dar si prin fermentarea fructozei de catre fungi si bacterii, prin extragere directa din plantele ce contin cantitati mari. Aceasta substanta chimica are 50% din puterea de indulcire a zaharului, adica 1.6 calorii per gram si un indice glicemic mai mic decat zaharul. Persoanele ce sufera de insuficienta cardiaca congestiva, anurie, hipotensiune, edem pulmonar trebuie sa evite acest aditiv alimentar. In cantitati mari, aceasta substanta chimica poate produce dezechilibre electrolitice, acidoza, pierderea de electroliti, dureri de cap, convulsii, diaree si ameteala. Alte efecte secundare generate de aceasta substanta sunt: uscarea mucoaselor, dureri la nivelul extremitatilor, frisoane, deshidratare, febra, greata, voma, afectiuni renale grave..

E500i – carbonat acid de sodiu. Acest aditiv este folosit ca regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de crestere si poate cauza: cresterea nivelului de sodiu din organism, cresterea tensiunii arteriale si probleme la nivel digestiv.

Asadar, o alternativa sanatoasa la ciocolata din comert este cea preparata in casa. Iata cum se prepara ciocolata de casa cu Nutella >>


Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ciocolata cu lapte

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi alimentari

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zahar

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre obezitate

Spune-ne opinia ta despre "Ce aditivi alimentari se ascund in ciocolata cu lapte din comert"



7 - 3 =

Cele mai citite articole

Inca de acum cateva saptamani, asteptam cu nerabdare in redactie anuntarea culorii vedeta a anului ...
Mos Nicolae, ocrotitorul copiilor, al celor nevoiasi, al celor nedraptatiti, al marinarilor si al ...
Samponul cu bicarbonat de sodiu ofera rezultate incredibile asupra podoabei capilare la un pret ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
culoare tonica,este superba si reflecta forta pasiunea si curajul celui care o foloseste.
Articole pertinente . Îti arata calea spre o sanatate care izvoraste in primul rând din natura.
si eu am un bambus si este mare sunt dana paa
Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton
0