Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Ce aditivi alimentari se gasesc in produsele vegetale din comert

Ce aditivi alimentari se gasesc in produsele vegetale din comert
Ce aditivi alimentari se gasesc in produsele vegetale din comert
Diete&FitnessSfaturi de nutritie

Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in grasimi vegetale hidrogenate, sare si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.


In acest sens, au fost analizate 35 de produse vegetale care se comercializeaza in supermarketuri (fasole batuta, chiftelute cu legume, salata de vinete cu ceapa, hummus, pasta vegetala tartinabila, pate vegetal, etc).

Dintre aditivii alimentari identificati in produsele vegetale/de post analizate, urmatorii sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate, astfel:

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E120 – carminul poate produce astm, alergii si rinite.

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale.

E200 – acidul sorbic poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.

E211 – benzoat de sodiu - asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

E202 – sorbat de potasiu. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele.

E223 - metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti.

E304 – palmitat de ascorbil - este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.

E316 – izoascorbat de sodiu - poate genera alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, etc.

E320 – butilhidroxianisol (BHA) - poate provoca alergii si stari de somnolenta.

E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare.

E331 – citrati de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, etc.

E407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.

E410 – guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.

E412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.

E415 – guma de xantan provoaca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.

E440 – pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.

E450 – difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reactii alergice, tulburari de tranzit intestinal si modifica echilibrul calciu-fosfor din organism.

E452 – polifosfatii pot provoca alergii, dereglari hormonale, boli intestinale si cresterea valorii colesterolului.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Si aditivii E471 pot cauza grave probleme de sanatate.

E476 – poliricinoleat de poliglicerina este un emulgator si stabilizator artificial care poate provoca marirea ficatului si a rinichilor.

E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator.

E509 – clorura de calciu duce la aparitia durerilor de stomac, durerilor osoase, aritmiei, pietrelor la rinichi.

E621 – nu in ultimul rand, monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma care determina aparitia reactiilor alergice, durerilor de cap si de gat, etc.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi alimentari

Articole similare


Mai multe articole despre produse de post

Spune-ne opinia ta despre "Ce aditivi alimentari se gasesc in produsele vegetale din comert"



8 - 2 =

Cele mai citite articole

Magneziul este responsabil pentru numeroase procese biologice. Este al patrulea mineral din punct ...
Tratamentele pe baza de ulei de argan, de ricin, de cocos si de migdale hidrateaza scalpul, reduc ...
Cresterea in greutate favorizeaza acumularea depozitelor de grasime in organism. Acestea pot afecta ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Vorbind cu prietenii despre lipsa magneziului din corp am aflat ca informatii complete se gasesc pe ...
Tot cautand date despre magneziu si mai ales despre problemele pe care mi le generea lipsa ...
Vorbind cu prietenii despre lipsa magneziului din corp am aflat ca informatii complete se gasesc pe ...

Horoscop zilnic




Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Afla 25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit

Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton