Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce rol au grasimile in alimentatie: explicatia nutritionistului

de Alina Ilie la 2022-02-15
Ce rol au grasimile in alimentatie: explicatia nutritionistului
Cand vine vorba de grasimi, majoritatea persoanelor se gandesc automat la carne grasa, kilograme in exces si boli de inima. Cu toate acestea, este important de stiut ca exista grasimi sanatoase care ne pot ajuta sa slabim. Acestea se regasesc in avocado, nuci si seminte, ulei de masline, nuca de cocos si peste. Asadar, aceste alimente protejeaza inima si sunt benefice pentru dezvoltarea neurologica.


Exista patru tipuri principale de grasimi:

- mononesaturate;
- polinesaturate;
- trans;
- saturate.

Primele doua sunt considerate a fi sanatoase, benefice pentru organism, iar celelalte fac parte din categoria celor nesanatoase, deoarece favorizeaza dezvoltarea de boli si cresterea in greutate.

Cei mai mari dusmani ai grasimilor sunt oxidarea si incalzirea. Cu cat grasimile sunt mai putin procesate sau incalzite, cu atat isi mentin mai bine proprietatile.

Nutritionistul Mihaela Bilic explica pe pagina sa de Facebook importanta grasimilor in alimentatia noastra:

"Proteinele sunt caramizile din care este construit corpul nostru, insa de grasimi depinde buna lui functionare, uleiurile sunt lubrifiantul care face ca un motor sa fie performant, sa dea randament maxim. Transmiterea impulsurilor nervoase, sinteza de hormoni, schimburile de substante intre celule, absortia de vitamine sau simpla protectie mecanica a inimii sau rinichilor se realizeaza cu ajutorul grasimilor.

O parte din grasime o aducem din alimentatie si o parte o fabrica organismul, sau mai bine zis ficatul. Exista multe tipuri de lipide, toate formate din lanturi de acizi grasi. Cum se combina intre ei nu trebuie sa ne preocupe, singura noastra grija este sa aducem prin alimentatie cele 3 grupe de acizi grasi esentiali omega 3, 6 si 9. Se numesc esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati in organism, iar fara ei este compromisa intreaga functionare a corpului. Inchipuiti-va ce ar insemna sa ne lipseasca din alfabet literele A, E si O, ne-ar fi imposibil sa mai vorbim sau sa mai scriem. Cam asa e si cu acizii grasi esentiali, sunt vitali pentru sanatate. Pestele de orice fel, seminte, nuci, alune sau alte fructe oleaginoase, masline si avocado sunt toate bogate in omega.

Si un mic secret: consumati grasimile cat mai putin prelucrate termic, cat mai aproape de forma in care le-a lasat natura. Caldura nu le face bine iar contactul cu aerul le oxideaza, le rancezeste. Prin incalzire la temperaturi mari lanturile de acizi grasi se denatureaza, asa cum se strica lana la contactul cu apa. Ati vazut ce pateste un pluover de lana bagat la spalat? E distrus! Similar patesc si grasimile cand sunt tratate termic.

Fiti blanzi, delicati si atenti cu grasimea din farfurie, sa fie putina si rece, sau doar un pic incalzita: uleiuri presate la rece, oleaginoase si seminte consumate crude si peste gatit la abur sau la cuptor, nu prajit. (...).”

Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.25 din 5 - 6 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi sanatoase

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mihaela bilic

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre omega 3

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre slabire

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0