Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce sa nu spui NICIODATA copilului tau indiferent de varsta

Ce sa nu spui NICIODATA copilului tau indiferent de varsta
Orice parinte s-a infuriat la un moment dat si a spus copilului sau cuvinte pe care nu si-ar fi dorit sa le spuna. Parintii nu sunt perfecti, au propriile convingeri negative si uneori actioneaza la nervi, spunand cuvinte care dor – aceleasi cuvinte repetate la nesfarsit de-a lungul anilor. Uneori, cuvintele rostite prea des catre copilul tau iti rasuna in minte si nu iti dau pace sau chiar copilul ajuns mare iti spune ce cuvinte nu poate el uita si care inca il dor peste ani.


Tu oare nu retii si acum unele vorbe ale parintilor tai, repetate poate ani in sir, care te-au durut si pe care nu le-ai uitat, in timp ce ei nici nu si le mai amintesc? Sigur ca ulterior i-ai inteles (sau nu…), ai acceptat rational (sau nu…), ai iertat (sau nu…). Dar nu ai uitat. Vorbele dor peste ani.
Iti punem la dispozitie un ghid cu 45 de cuvinte si expresii interzise parintilor care poate fi de un real folos oricarui parinte.
Iata care sunt cele mai importante expresii de evitat de catre parinti:
1. „Daca mai faci o singura data asta…“
Aceasta este una dintre cele mai des folosite expresii de catre parinti, desi este una din cele mai ineficiente si inutile. In acest mod iti ameninti copilul, ceea ce il face sa ii fie frica de tine.
Statisticile arata ca ceea ce rostim ca si amenintare la nervi nu este numai nerealist de pus in practica dar se si uita usor de catre parinti, tocmai pentru ca a fost rostit la furie. Apoi, iti contrazici si subminezi credibilitatea.
Te poti antrena sa fii clar si concis, folosind alternative. „Daca alegi sa (continui acest comportament), inseamna ca alegi sa (oricare consecinta o alegi drept pedeapsa realista)".
2. „Lasa-ma in pace!“
Problema folosirii acestei expresii in mod sistematic catre copil, „Nu ma deranja“ sau „Sunt ocupat/a“, este ca el ajunge sa creada ca nu are niciun sens sa iti vorbeasca pentru ca tu mereu il repezi si il alungi. Daca ii creezi aceasta rutina cand este mic, atunci cand va creste vor fi sanse mari sa nu iti spuna tot felul de lucruri despre ce se petrece in sufletul, mintea si universul vietii lui.
Insa evita sa iti gonesti copilul de langa tine pentru ca esti prea incarcat. In acele clipe in care simti ca nu ai cum face fata tuturor sarcinilor, poti spune copilului mic: „Mama/tata are de terminat ceva aici, asa ca te rog frumos sa fii linistit cateva minute. Dupa ce am terminat, iesim impreuna afara sau ne jucam“.
3. „Vezi, asta se intampla atunci cand tu…“
De multe ori incercam sa predam lectii de viata copiilor nostri in cele mai neinspirate momente. Daca un copil se raneste pentru ca a facut ceva periculos sau nepotrivit, fii sigur ca si-a invatat lectia deja.
4. „Ce e cu tine? Ce ai? / Ce nu e in regula cu tine?“
Aceasta este tipul de intrebare care bucleaza la nesfarsit in mintea celui caruia i se spune. Creeaza un set intreg de vinovatii si paranoia. Copilul poate creste intrebandu-se mereu „Ce e in neregula cu mine?“ in conditiile in care „a fi in regula“ deci „a fi bine“ tine de ceva ce face, spune, nu face sau nu spune, uneori total subiectiv asa cum apreciaza parintele dupa standardul sau.
5.„Daca nu te grabesti, te las aici“
Amenintarile il fac pe copil sa ii fie frica de tine si sa dezvolte la maturitate un comportament anxios cu privire la consecintele pe care le pot avea anumite actiuni ale lui. Daca il ameninti cu acest tip de vorbe, in cele mai multe cazuri nu te vei tine de ceea ce spui; nu il lasi acolo, stii bine. Deci el va invata sa nu te ia in serios.
In loc sa ameninti cu scenarii care oricum nu sunt realizabile, mai bine ii prezinti copilului consecinte de care se poate lega. „Daca nu te imbraci mai repede, nu vom avea timp sa ne oprim si la leagane in drum spre casa“. Poti recurge la tehnici de educatie pozitiva prin iubire, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Daca esti interesat de acest ghid si vrei sa afli care sunt celelalte cuvinte si expresii interzise parintilor, te invitam sa dai click aici.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.15 din 5 - 10 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre varsta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copilului

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0