Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stii despre hepatita C

de Viorica Ghinea la 2016-12-19
Ce trebuie sa stii despre hepatita C
La evenimentul de lansare a programului "Aspen Life Lab", organizat la Palatul Parlamentului, Andrei Baciu, consultant in domeniul sanatatii, a explicat ca hepatita C este o boala silentioasa, pacientul fiind diagnosticat doar in clipa in care este deja in stadiu avansat, putand sa evolueze chiar in boli precum ciroza sau cancer. Asadar, o solutie in depistarea precoce a pacientilor infectati ar putea fi un program national de screening.


Principale cai de transmitere a bolii sunt:

- utilizarea de droguri intravenoase;
- infectarea prin transmiterea bolii de la mama la fat;
- transmiterea pe cale sexuala;
- piercingul;
- instrumente nesterile;
- tatuaje.

La randul sau, Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Dr. Matei Bals" din Bucuresti, a explicat: "Problema este, in opinia mea, foarte simpla: trebuie sa facem ceva mai mult si trebuie sa implicam si medicii de familie in aceasta chestiune. (...) E nevoie de un specialist, de un hepatolog si de un medic specializat in boli infectioase. Avem nevoie, in primul rand, de un sistem de cursuri pentru medicii de familie - sa ii informam cum sa faca aceste detectari, pentru ca vorbim despre boli ce pot fi provocate de anumite tipuri de contact. (...)".

Asadar, pentru  prevenirea si combaterea acestei boli se recomanda:
- screeningul pentru depistarea hepatitei C, hepatitei B si HIV sa devina "procedura standard" aplicata tuturor persoanelor care recurg la investigatii medicale;

- educatie sexuala in scoli si licee, dar si o informare a tinerilor cu privire la droguri;

- terapie.

Hepatita C NU se transmite prin stranut, tuse, imbratisare, sarut. La ora actuala exista terapii eficiente, care pot vindeca hepatita C, prevenind aparitia complicatiilor acestei boli dar si, in mare masura, transmiterea ei.

"Pasi foarte importanti s-au facut si in Romania in ultimii doi ani, prin renuntarea treptata la vechiul tratament cu interferon si acceptarea de noi terapii orale. (...) Sunt foarte bucuros ca, dupa 20 de ani de tratament cu interferon, am intrat intr-o noua era, in care nu mai incape un astfel de tratament care este lung (48 de saptamani) si cu multiple efecte adverse pentru pacient. Noii agenti terapeutici duc la o rata de raspuns de 98% - 100%, cel putin asta am primit ca si raportare oficiala de la Casa Nationala de Asigurari", a completat Dan Captaru, consultant in domeniul sanatatii.

Foto: pixabay.com
Sursa: Agerpres

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.43 din 5 - 7 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre hepatita c

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boala

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0