Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ceai verde, ceai negru sau ceai rosu: Care este mai sanatos?

Ceai verde, ceai negru sau ceai rosu: Care este mai sanatos?
Produs nu doar aromat, ci si foarte benefic organismului, ceaiul este, la nivel mondial, cea mai consumata bautura dupa apa. Asa cum arata si titlul, intrebarea pe care v-o propunem este care tip de ceai aduce mai multe beneficii organismului.


Ceaiul verde si ceaiul negru sunt obtinute din aceeasi planta, Camelia sinensis. Intre cele 2 tipuri de ceai nu exista, asadar, nicio diferenta care sa plece de la materia prima. Diferentele dintre ceaiul verde si ceaiul negru pornesc de la modul diferit de procesare a frunzelor.

Ceaiul rosu este obtinut din frunzele altei plante: Aspalathus linearis. Planta nu este inrudita cu ceaiul (Camelia sinensis), insa proprietatile sale se intersecteaza cu cele ale Cameliei sinensis.

Ceai negru
Obtinerea acestui sortiment presupune oxidarea completa a frunzelor de ceai inainte de uscarea lor. Odata oxidarea finalizata, frunzele sunt incalzite si sortate in functie de calitate. Oxidarea este cea care determina culoarea neagra a frunzelor, de unde numele de ceai negru.

Mai multe informatii despre beneficiile si afectiunile tratate cu ajutorul ceaiurilor gasiti in articolul Ceaiuri din plante medicinale>>

Ceai verde
Ceaiul verde, spre deosebire de cel negru, nu presupune oxidarea frunzelor. Pentru ca oxidarea sa nu aiba loc, ceaiul verde este procesat in cel mult 2 zile de la culegere. Culoarea ceaiului verde se pastreaza datorita absentei oxidarii. Exista 2 metode principale de obtinere a sa: cea bazata pe tratarea frunzelor la abur si cea bazata pe expunerea acestora la caldura uscata.

Diferente majore intre ceaiul verde si ceaiul negru
Urmare a procesului diferit de obtinere, ceaiul negru este mai bogat in cofeina decat ceaiul verde. Ambele ceaiuri sunt diuretice, dar ceaiul negru, prin cantitatea mai ridicata de cofeina, poate avea efect hipertensiv (de crestere a tensiunii arteriale). Ceaiul verde, sarac in cofeina, nu va creste, in general, tensiunea arteriala. Ceaiul negru este, asadar, un tonic cerebral si cardiac mai eficient decat cel verde. In acelasi timp, nu este la fel de agresiv precum cafeaua (fireste, depinde si de concentratiile licorilor obtinute).

Ceaiul verde are proprietati curative si, in mod special, antioxidante superioare ceaiului negru.
Aceasta deoarece isi pastreaza o cantitate mai mare de vitamina C si din anumiti pigmenti antioxidanti fata de ceaiul negru (ceaiul negru pierde aproape intreaga cantitate de vitamina C). Si vitaminele din grupa B sunt mentinute mai bine in ceaiul verde. Ceaiul verde are un efect cardioprotector superior celui negru, avand o eficienta foarte ridicata in reducerea colesterolului si mentinerea pe termen lung a tineretii vaselor sanguine.

Ceaiul rosu
Spre deosebire de ceaiul autentic, ceaiul rosu nu contine cofeina deloc. Din acest punct de vedere, poate fi folosit fara restrictii cantitative de catre cardiaci (ceaiul verde este foarte indicat cardiacilor, dar nu in orice cantitate). Ceaiul rosu nu contine nici acid oxalic (componenta a ceaiului verde si negru). De aceea, nu are restrictii nici pentru suferinzii de litiaza renala (pietre la rinichi). Este un ceai indicat in afectiunile renale, datorita efectului diuretic (si ceaiul verde si cel negru sunt diuretice, dar contin si acid oxalic).
Ceaiul rosu este bogat in antioxidanti, sub aspectul puterii antioxidante putand fi plasat intre ceaiul verde si cel negru. Cantitatea de vitamina C este mai redusa decat cea din ceaiul verde. Pe de alta parte, este un mineralizant mai bun decat ceaiul verde si decat cel negru.

Pentru a beneficia la maximum de proprietatile fitoterapeutice ale acestor ceaiuri (si, in general, ale ceaiurilor), preparati-le folosind apa la temperatura mai mica (apa care se toarna peste ceai este bine sa fie lasata sa se raceasca timp de 8-15 minute, in functie de cantitate, dupa ce s-a oprit din fiert). Lasati ceaiul mai mult timp (minimum 20-25 de minute) sa-si lase substantele active in apa. Ceaiul verde este, preparat corect, unul dintre cei mai eficienti antioxidanti cunoscuti.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.39 din 5 - 22 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamina c

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ceai

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre antioxidanti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ceaiul verde

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ceaiul negru

Cele mai citite articole

Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0