Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuim o suta de lei lunar pentru afectiuni cronice

Cheltuim o suta de lei lunar pentru afectiuni cronice
Hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, afectiunile cardiace, diabetul si astmul sunt printre cele mai raspandite patologii cronice la nivel mondial, romanii cheltuind lunar, in medie, o suta de lei pentru afectiunile cronice si 23 de lei pentru afectiunile usoare, potrivit unui studiu.


Desi, in medie, este cea mai raspandita afectiune, incidenta hipertensiunii arteriale in tarile investigate se dovedeste a fi foarte variat raportata. Astfel, in tari precum Ungaria, Germania, Finlanda, Franta, Canada si Thailanda, raspandirea patologiei este raportata ca fiind mai ridicata (19-27 la suta), iar in Ucraina, Irlanda, Columbia, Indonezia, Malaezia, India si Egipt incidenta declarata este mult mai mica (patru - sase procente).

In Romania, 10 la suta din populatia urbana declara ca se confrunta cu hipertensiune arteriala, in conditiile in care rapoartele medicale arata ca in jur de 40 la suta din populatia adulta are in realitate aceasta afectiune.

In contextul acestei diferente importante intre tari, se poate deduce ca variatiile de raportare dintre tari sunt legate mai mult de gradul de informare, de importanta acordata afectiunii sau de realizarea screeningului medical corespunzator, potrivit autorilor studiului.

Hipercolesterolemia, diabetul si astmul sunt mentionate ca fiind probleme cu care persoanele intervievate se confrunta mai ales in Canada, Thailanda, Finlanda si Olanda, iar cea mai scazuta prezenta declarata ale acestor patologii se inregistreaza in Ucraina, Irlanda, Lituania, Indonezia, Malaezia, India, Pakistan si Egipt.

In Romania, doar 4-5 la suta dintre adultii din mediul urban se declara suferind de una dintre aceste afectiuni, diferenta intre raspunsurile populatiei si realitatea medicala fiind destul de importanta, mai rezulta din studiu.

Rezultatele cercetarii au mai aratat ca romanii cheltuie, in medie, 100 de lei lunar pentru afectiuni cronice, suma variind intre 75 de lei pentru cei cu varsta intre 20 si 29 de ani si 110 lei pentru cei cu varsta intre 50 si 60 de ani, iar pentru afectiuni usoare sau acute (raceala si gripa, migrene, indigestii etc.) platesc in medie 23 de lei lunar.

In ceea ce priveste bolile mentale, in 20 din cele 28 de tari participante la studiu mai mult de unu din cinci persoane au recunoscut ca au avut, intr-un fel sau altul, o experinta cu astfel de situatii, fie direct, fie indirect, prin intermediul unei persoane apropiate.

"Experimentarea directa sau indirecta a acestor afectiuni" este admisa in mai mare masura in tari cum ar fi Chile, Australia, Finlanda, Marea Britanie si Canada, in timp ce in Romania valorile declarate sunt sub 10 la suta.

Autorii studiului mentioneaza ca desi incidenta contactului raportat cu afectiunile mentale (directe sau indirecte) variaza de la o tara la alta, perceptia asupra raspandirii acestor boli este ridicata in aproape toate tarile investigate.

"Astfel, in 23 dintre tarile in care s-a desfasurat studiu, sase din 10 respondenti cred ca afectiunile mentale sunt raspandite in zilele noastre. In Romania, 81 la suta dintre cei care au raspuns considera ca afectiunile mentale sunt raspandite in tara noastra", mai rezulta din studiu.

In majoritatea celor 28 de tari investigate s-a constatat ca cea mai mare parte a populatiei a mers in ultimul an cel putin o data la medicul de familie.Un procent de vizitare mai ridicat al medicului de familie (80 la suta sau peste) se intalneste in Rusia, Slovenia si Germania, iar procente sub 30 la suta sunt in Egipt, Indonezia, SUA si Finlanda.

In Romania, 73 la suta dintre cei care au raspuns la studiu au mers cel putin o data la medicul de familie in ultimul an.

Satisfactia fata de serviciile oferite de medicul de familie este ridicata in cele mai multe tari, dar sunt si state, cum ar fi Columbia, Chile, Rusia, Egipt si Ucraina, unde doar apoximativ jumatate dintre cei care au raspuns sunt multumiti de relatia cu medicul de familie.

"In Romania, 87 la suta din cei care au raspuns sunt multumiti de medicul lor de familie. Coroborand aceasta informatie cu satisfactia fata de sistemul medical (care este de doar sase la suta in Romania), se poate spune ca mai degraba este criticat sistemul decat calitatile oamenilor care lucreaza in acest sistem", se mai arata in studiu.

Accesul la specialistii din sectorul public este mai limitat in tari cum ar fi Irlanda, Thailanda, Chile, Indonezia, Marea Britanie si Romania, unde doar 35 la suta din populatia investigata a mers la un specialist in sistemul public in ultimul an.

Printre tarile unde medicii specialisti din zona publica sut mai solicitati se numara Turcia, Rusia si Germania (peste 70 la suta).

Serviciile specialistilor din sectorul privat sunt utilizate intr-o masura mai mica in majoritatea tarilor participante la studiu, cel mai putin accesate fiind in Olanda, Canada, Ucraina, Indonezia, China, Irlanda, Thailanda, Lituania, Franta, Romania (17 la suta) si Germania.

In Chile, Pakistan si Turcia, aproximativ jumatate dintre cei care au participat la studiu au mers la un medic specialist din sectorul privat in ultimul an.

Atunci cand sunt intrebati despre implicarea pacientului in deciziile de tratament, respondentii din cele mai multe state (18 din 28) prefera o colaborare intre medic si pacient pentru a lua impreuna decizia de tratament cea mai buna, Romania facand insa parte dintre tarile in care pacientii se bazeaza mai mult pe medic pentru a lua decizia de tratament pentru ei.

Din studiu mai rezulta ca si farmacistul joaca un rol important in sistemul de sanatate din anumite tari, rolul sau fiind central in tari precum: Franta, Turcia, Lituania, Olanda, Grecia, Germania, Canada, SUA, India si Egipt, unde peste 50 la suta din populatie a accesat serviciile farmacistului cel putin o data in ultimul an.

Rezultatele ISRA Center arata ca in Romania 47 la suta dintre cei chestionati au folosit serviciile unui farmacist in ultimul an.

Datele au fost colectate in perioada august - octombrie, folosindu-se un chestionar similar in toate tarile participante.

In Romania au fost realizate 1.100 de chestionare, folosindu-se metoda de colectare face to face, la domiciliul respondentului. Esantionul este reprezentativ pentru populatia intre 20 si 60 de ani, din localitatile urbane de peste 50.000 de locuitori si are o eroare maxima de esantionare de plus/minus 2,9 la suta la un nivel de probabilitate de 95 la suta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre romania

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre afectiuni cronice

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Cele mai citite articole

Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0