Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ciocolata - cat de buna este, de fapt, pentru sanatate?

Ciocolata - cat de buna este, de fapt, pentru sanatate?
Singurii antioxidanti din ciocolata sunt cei de tipul pigmentilor, iar bogatia si concentratia in antioxidanti oferita de ciocolata sunt mult inferioare celor din surse naturale: catina, fructe de padure, struguri, morcovi, dovleac, kiwi etc. Cacaoa contine teobromina, cofeina si salsolinol. Teobromina este principalul stimulent al sistemului nervos din cacao, cu actiune mai blanda, dar mai de durata decat cofeina (cofeina este in cantitati mai reduse in cacao). Cofeina creste rata de eliminare a calciului, unul din motivele principale pentru care consumul ei nu este recomandat copiilor; adultii nu trebuie sa consume cofeina in exces.


Excitantii din cacao cresc ritmul cardiac, dar pe de alta parte cacaoa are efect vasodilatator si diuretic (in primul rand tot prin teobromina). De aceea, actiunea asupra tensiunii arteriale este incerta (depinde de consumator si de cantitatea consumata). In cantitati mici, ciocolata reduce, cel mai probabil, tensiunea arteriala, avand in vedere combinatia cacao - zahar. Salsolinolul are efect antidepresiv. Ciocolata mai contine grasimi rele si glucide rafinate (nocive si ele).
Ciocolata amara (neagra, cu continut de cacao de minimum 70%) are in general mai putin zahar. In aceste conditii, recomandam consumul moderat de ciocolata neagra persoanelor sanatoase, in perioadele de efort intelectual si/sau fizic ridicate. Ciocolata amara poate fi consumata cu moderatie si pe timpul iernii (cand temperaturile scad mult, ea este indicata si in lipsa unor suprasolicitari). Nu recomandam consumul de ciocolata amara pe canicula. De asemenea, consumul sortimentelor normale de ciocolata, cu concentratie redusa de cacao, aduce sanatatii mai mult prejudicii decat beneficii (ceea ce nu inseamna ca trebuie exclus, ci redus la un nivel foarte scazut consumati putin si doar atunci cand pofta este intensa). Ciocolata amara ii ajuta, in general, pe cardiaci (in cantitati mici sau moderate), mai ales iarna. Totusi, daca suferiti de inima este mai bine sa cereti opinia medicului cardiolog personal in privinta consumului de ciocolata, deoarece exista situatii (spre exemplu anumite tulburari de ritm cardiac, in general tulburari neurovegetative cu afectarea inimii) in care ciocolata este nerecomandata sau interzisa.
Daca alegeti ciocolata de casa:
- preparati-o cu mai putin zahar sau (cel mai bine) inlocuiti zaharul cu mierea;
- faceti ciocolata de casa mai concentrata in cacao;
- folositi migdale, nuci si cateva stafide la prepararea sa;
- faceti ciocolata de casa cu unt (in cantitati reduse), nu cu margarina.
Daca alegeti ciocolata din comert:
- ciocolata nu are, in general, aditivi asa de periculosi precum alte produse din comert. Ciocolatele premium chiar isi merita banii din acest punct de vedere: multe sortimente de ciocolata premium nu contin deloc aditivi nocivi;
- ciocolata de buna calitate nu contine, in general, grasimi hidrogenate. Ciocolata populara include, in general, astfel de grasimi. Va recomandam sa cititi ambalajul inainte de a cumpara ciocolata;
- luati mai degraba ciocolata amara simpla sau cu nuci decat ciocolata amara cu fructe stafidite.
Daca va puteti face timp sa o preparati, ciocolata de casa este solutia ideala: va protejeaza mai bine si sanatatea, si bugetul!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ciocolata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre antioxidanti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zahar

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ciocolata amara

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0