Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Comisia Europeana a publicat doua liste noi cu aditivii alimentari autorizati

Comisia Europeana a publicat doua liste noi cu aditivii alimentari autorizati
Comisia Europeana a publicat doua liste noi cu aditivii alimentari autorizati

Comisia Europeana a adoptat doua regulamente care instituie doua liste noi cu aditivi autorizati - din produsele alimentare si, respectiv, din ingredientele alimentare - care le vor permite consumatorilor sa ii identifice mai usor. Pe langa instituirea celor doua liste, noua legislatie prevede, de asemenea conditii bine determinate in care se pot adauga aditivi la alimente, o impartire a alimentelor in categorii cu aditivii enumerati intr-o maniera clara, in functie de categoriile de alimente la care pot fi adaugati, un program pentru deplina reevaluare a sigurantei tuturor aditivilor autorizati si orientari si instructiuni clare pentru solicitantii de noi utilizari de aditivi alimentari.


Astfel, prima lista se refera la aditivii din produsele alimentare si va intra in vigoare in iunie 2013 (aceasta perioada de gratie pentru aplicare a fost considerata necesara pentru a permite industriei alimentare a Uniunii sa se adapteze la noile norme). Aceasta lista, care este, de asemenea, disponibila intr-o baza de date online, va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar.

Cea de-a doua lista priveste aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive si se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.

"Ziua de astazi reprezinta un moment important in eforturile noastre de consolidare a sigurantei alimentare in Uniunea Europeana", a declarat, citat intr-un comunicat, John Dalli, comisarul pentru sanatate si consumatori. 'Adoptarea a doua regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetatenilor si, deopotriva, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesati sa le fie mai usor sa stie exact care sunt aditivii autorizati in produsele alimentare", a adaugat el.

Utilizarile autorizate ale aditivilor sunt, de acum inainte, enumerate in functie de categoria de produse alimentare la care pot fi adaugati. Comisia considera ca aceasta este o imbunatatire importanta in comparatie cu vechile liste care erau dispersate in mai multe anexe la trei directive diferite.

Noua lista face sa fie foarte clar, de exemplu, ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt complet interzisi. Asa se intampla, de exemplu, in cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor fainoase, al painii simple, al mierii, al apei si al sucului de fructe.

In alte categorii, de regula cele privind produse alimentare cu grad inalt de prelucrare - precum, de exemplu, dulciurile, snacks-urile, sosurile si bauturile aromatizate - se autorizeaza un numar mare de aditivi.

In plus, lista de aditivi care pot fi adaugati la alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente sa ramana limitata.

In martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizati. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) trebuie sa reevalueze toti aditivii pana in 2020. Stabilirea prioritatilor de reevaluare se face pe baza datei la care un aditiv alimentar a fost evaluat ultima data, a disponibilitatii unor noi informatii stiintifice, a gradului de utilizare a unui aditiv alimentar si a expunerii oamenilor la acesta.

Colorantii alimentari sunt primii pe lista de prioritati. Saptesprezece coloranti au fost deja reevaluati. Pentru trei dintre acestia, Comisia a propus deja niveluri de utilizare revizuite, avand in vedere ca EFSA considera ca expunerea la aditivii respectivi poate fi prea mare pentru anumite grupuri de consumatori.

Datorita unor noi informatii stiintifice, se acorda prioritate mai mare indulcitorului aspartam, care va fi reevaluat pana in septembrie 2012.

In martie 2011, Comisia a adoptat o masura prin care se precizeaza datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizari pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor si informatii care sa demonstreze ca utilizarea aditivului este justificata din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator si nu va induce in eroare.



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimentare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lista

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre autorizati

Spune-ne opinia ta despre "Comisia Europeana a publicat doua liste noi cu aditivii alimentari autorizati"



2 + 10 =

Cele mai citite articole

Studiile au scos la iveala faptul ca femeile sunt mult mai stresate din cauza sotilor decat a ...
Modelele de la Victoria’s Secret sunt invidiate si admirate deopotriva pentru silueta zvelta pe ...
Catina cu miere este considerata cea mai buna reteta pentru sanatate. Combinatia de substante din ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Deficiența de Zinc poate fi fatală. Prea puțini știu cât ...
Eficienta zincului se extinde si in tratarea dermatitei si a acneei. Cresterea normala a unghiilor ...
Castravetele amar este o leguma minune eu folosesc. vand seminte castravete/ceai dau si retete este ...
Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton
0