Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creditarea agriculturii si a proiectelor europene raman domenii de interes in sistemul bancar in 2012

Creditarea agriculturii si a proiectelor europene raman domenii de interes in sistemul bancar in 2012
Creditarea agriculturii si cea a administratiilor publice pentru realizarea unor proiecte cu fonduri europene raman in continuare, in 2012, domenii de interes pentru sistemul bancar romanesc, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, la o conferinta privind perspectivele economice ale Romaniei in 2012.


"In 2012, lucrurile nu se vor schimba foarte tare fata de 2011 in ceea ce priveste creditarea. Cele doua domenii care se intrepatrund, respectiv agricultura si fondurile europene, reprezinta interesul exprimat al bancilor. De asemenea, bancile asteapta inceperea marilor investitii, Parteneriatele Publice Private. Acestea ar putea fi fi elementele care ar defini interesul bancilor pentru creditare in 2012. Bancile se bucura ca PPP sa fie puse in practica cat se poate de repede, ca sa vina cu finantare", a spus Ghetea.

Acesta a precizat ca pe alte sectoare nu estimeaza in 2012 o reluare a creditarii.

"Pe alte activitati nu vad sa creasca interesul bancilor, ci, dimpotriva, va ramane aceeasi stare latenta. Bancile vor restructura acele activitati care inca functioneaza, iar in real estate nu vad in acest an decat incercarea de a tine flacara vie, adica de a finaliza acele dezvoltari incepute deja", a adaugat presedintele ARB.

In opinia acestuia, comunitatea bancara romaneasca trece printr-un moment de cotitura in ceea ce priveste activitatea de creditare, mai ales ca la data de 1 februarie 2012 a intrat in vigoare noul regulament privind creditarea, care limiteaza si mai mult creditele de consum pentru persoanele fizice, "oferind insa spatiu pentru persoane juridice".

"Creditarea persoanelor fizice nu a functionat in ultimii doi ani, iar acest lucru nu a creat un reviriment in ceea ce priveste creditul pentru companii. Sectorul agricol, alaturi de creditarea pentru proiectele europene a administratiilor publice locale, care s-au miscat mai vioi, au facut o nota discordanta, s-au miscat ceva mai bine decat creditarea in domeniul serviciilor sau in domeniul productiei propriu- zise", a subliniat Radu Ghetea.

In opinia presedintelui ARB, aceasta situatie se datoreaza faptului ca a scazut foarte tare apetitul bancilor pentru a-si asuma riscuri noi, amplificat de retinerea bancilor cu capital strain de a mai lua expuneri in regiune, inclusiv in Romania, din cauza propriilor probleme.

"Exista si o anumita retinere din partea antreprenorilor de a solicita credite. Una peste alta, creditul nu a avut o evolutie care sa ne dea satisfactie ca sistemul bancar ar fi contribuit asa cum era de asteptat la dezvoltarea si la cresterea economica, cu exceptiile mentionate, respectiv agricultura si fondurile europene. Pe aceste segmente exista concurenta in continuare deoarece la licitatiile organizate de companii si administratiile locale, exista interes pentru ca participa 4-5 banci. Din pacate, alte domenii nu sunt atat de atractive", a explicat seful ARB si presedintele CEC Bank.

Consumul si puterea de cumparare a romanilor in 2012, investitiile in sectorul public si accelerarea proiectelor de infrastructura sunt printre subiectele analizate in cadrul conferintei 'Romania in 2012 - perspective economice', organizata joi de Medien Conferences.

Evenimentul va aduce in discutie si teme legate de cresterea absorbtiei fondurilor europene, Parteneriatul Public Privat, exporturile Romaniei, perspectivele dezvoltarii sectorului energetic si strategia energetica, oportunitatile si provocarile agriculturii romanesti in 2012, cuantumul investitiilor straine directe, sectoarele cu cel mai mare potential de crestere al investitiilor, finantarea mediului de afaceri in 2012, politicile fiscale si impactul acestora asupra mediului de afaceri.

De asemenea, participantii isi propun sa analizeze situatia macroeconomica a Romaniei in 2012 si potentialul de dezvoltare al diverselor sectoare economice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre 2012

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre creditare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre euro

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre agriculturii

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0