Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cremele si uleiurile de plaja ascund adevarate pericole pentru sanatate

de Sunt Fericita la 2016-06-28
Cremele si uleiurile de plaja ascund adevarate pericole pentru sanatate
Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc cu o suprafata de 1,5 metri patrati in cazul unui adult si indeplineste urmatoarele roluri: producerea vitaminei D, reglarea temperaturii si protectia impotriva razelor ultraviolete. In piele se afla glandele sudoripare cu rol de reglare a temperaturii corpului, glandele sebacee care mentin epidermul moale si il protejeaza de agentii externi si receptorii nervosi. Stratul profund al pielii este responsabil pentru producerea de melanina, care absoarbe razele ultraviolete nocive si creeaza un pigment care ii ofera pielii aspectul de bronz dupa expunerea la soare.


Tinand cont ca am intrat deja in sezonul estival, Asociatia Pro Consumatori a realizat un studiu privind calitatea cremelor si uleiurilor pentru plaja, pentru a observat cum ne pot afecta acestea pielea si chiar sanatatea.

 Factorul de protectie solara – SPF indica gradul de protectie impotriva arsurilor solare al fiecarui produs printr-un numar care arata de cate ori este mai mare timpul care trece de la aplicarea cremei pana la inrosirea pielii, fata de timpul de inrosire a pielii fara aplicarea cremei. Valorile acestui factor variaza de la 6 la 50+. Explicatia ar fi valabila la produsele SPF 15, dar medicii de specialitate avertizeaza ca nu trebuie sa ne imaginam ca un produs cu SPF 50 ne protejeaza triplu fata de altul cu SPF 15, desi ambele ecraneaza foarte bine radiatiile UV-B. Concret, produsele cu SPF 6 absorb 87,5% din radiatii, cele cu SPF 12 absorb 91,7% din radiatii, SPF 15 absoarbe 94%, … iar SPF 50 absoarbe 98% din radiatii.

In termeni standardizati, pentru o intelegere facila, toate cremele de protectie solara se supun urmatoarei clasificari:

    cu nivel scazut de protectie: SPF 6
    cu nivel mediu de protectie: SPF 12
    cu nivel inalt de protectie: SPF 15-25
    cu nivel foarte ridicat: SPF 30-50
    cu nivel extrem de ridicat: SPF 50+

"Din pacate, alegerea unei creme de protectie solara pentru copii, de catre cei mai multi parinti, se face avand in vedere doar pretul si reclama facuta produsului respectiv pe posturile de televiziune. Cei care procedeaza in acest mod nu fac altceva decat sa-si expuna in mod constant copiii unor combinatii de substante chimice care pe termen mediu vor genera afectiuni medicale pentru a caror tratare/ameliorare se vor cheltui sume mari de bani", a explicat  Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte Asociatia Pro Consumatori.

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata de catre

O echipa de experti coordonata de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu a realizat in acest sens o analiza privind nivelul de toxicitate a ingredientelor pe care le contin produsele cu protectie solara. Atat medicii pediatri, cat si unii producatori, prin mentiunile afisate pe ambalaj, nu recomanda ca acest tip de produs sa aiba in compozitie urmatoarele substante: alcool etilic, parabeni (conservanti), ftalati, fenoxietanol, propilen glicol, glicerina, polietilen glicol, coloranti sintetici, alergeni, parfum, sulfati, alcali, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafina, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan. Analizand informatiile de pe ambalajele a 46 de produse din portofoliul urmatoarelor branduri: A-Derma, Apivita, Bioderma, Clarins, Clinique, Collistar, Elmiplant, Fabulous, Garnier, Gerocossen, Gerovital, Jason, La Roche Posay, Alverde, Avene, L’erbolario, Sun Dance, Nivea, Plant Activ, Sensive, Skin Gard, Vichy, Lancaster si Biotherm, au reiesit urmatoarele:

    57% dintre produsele analizate au in compozitie parfum;
    39% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de dioxid de titan;
    36% dintre produsele analizate au in compozitie fenoxietanol;
    24% dintre produsele analizate au in compozitie polietilen glicol;
    21% dintre produsele analizate au in compozitie propilen glicol;
    20% dintre produsele analizate au in compozitie disodium EDTA;
    20% dintre produsele analizate au in compozitie parafina;
    15% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de tetramethylbutylphenol
    16% dintre produsele analizate au in compozitie coloranti sintetici;
    14% dintre produsele analizate au in compozitie alcool etilic;
    8% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de silica;
    7% dintre produsele analizate au in compozitie palmitat de retinol;
    7% dintre produsele analizate au in compozitie benzophenone-3;
    5% dintre produsele analizate au in compozitie ethylhexyglicerin;
    5% dintre produsele analizate au in compozitie parabeni/conservanti;
    1% dintre produsele analizate au in compozitie lilial;
    1% dintre produsele analizate au in compozitie BHT;

Parfumurile sintetice (flagrance) (exista in 57% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor si contin cantitati mari de toxine si chimicale neafisate. De multe ori, parfumurile sintetice contin ftalati care au rolul de a face persistent mirosul si care patrund foarte rapid in piele crescand semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoaca iritatii ale pielii, dermatite, migrene, ameteli, tuse violenta, hiperpigmentare.
Titanium Dioxide (Dioxidul de titan) (exista in 39% dintre produsele analizate) este un alt ingredient comun in unele creme solare. Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului  a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni. Efectele adverse ale absorbtiei de dioxid de titan pot fi: probleme hepato-biliare, alergii, boli ale sistemului digestiv, dereglari hormonale, tulburari nervoase, boli intestinale, cresterea colesterolului etc.
Phenoxyetanolul (exista in 36% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativa la parabeni si poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritatii la nivelul pielii (dermatite) si ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central si poate da stari de voma.

PEG (Polyethylene Glycol) (exista in 24% dintre produsele analizate) este un compus provenit din industria petro-chimica, utilizat la scara larga in industria cosmetica. Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente sa patrunda mai usor in piele, de a stimula absorbtia. Aceasta functie a PEG este in special periculoasa atunci cand produsul cosmetic contine si alte ingrediente daunatoare, care patrund astfel in piele mai usor. Cu cat este mai mic numarul de dupa literele PEG, cu atat mai mult stimuleaza absorbtia in piele. Este sintetic si poate cauza reactii alergice toxice, acnee, dermatita de contact si este potential cancerigen.
Propylen glycol (exista in 21% dintre produsele analizate) este un emulsificator si are rolul de a absorbi apa si de a pastra umiditatea in cosmetice. Acesta poate cauza iritatii la nivelul pielii si ochilor, iar produsele cosmetice ce contin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

Disodium EDTA (EDTA - acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehida si cianura de sodiu) (exista in 20% dintre produsele analizate) este un controlor de vascozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor si produselor de ingrijire. Acest ingredient altereaza structura pielii permitand substantelor chimice sa patrunda in straturile profunde ale pielii cauzand dermatita de contact si probleme hormonale.

Paraffinum liquidum este un produs sintetic al petrolului procesat chimic care se regaseste in 20% dintre produsele analizate. Acest ingredient poate provoca probleme respiratorii, alergii si iritatii ale pielii, afectiuni neurologice, boli renale, pulmonare, cancer.

Colorantii sintetici (exista in 16% dintre produsele analizate) sunt folositi cu scopul de a infrumuseta aspectul compozitiei. Acestia contin saruri ale metalelor grele care depoziteaza toxine in piele provocand acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mancarimi la nivelul ochilor, iritatii ale pielii si pot fi cancerigeni.

Benzophenone -3 (exista in 7% dintre produsele analizate) – protejeaza cosmeticele si produsele de ingrijire personala de la deteriorare, absorbind, reflectand si imprastiind razele UV. Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca protectie solara (nu necesita prescriptie medicala) in concentratii de pana la 6%. In Suedia folosirea acestui ingredient in cosmetice este interzisa. Benzophenone – 3/ Oxibenzona este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) si este frecvent intalnita in cremele destinate protectiei solare, fiind un absorbant pentru razele UVB si UVA.  Face deci parte din categoria filtrelor solare. Totusi, odata intrata in piele, oxibenzona actioneaza ca fotosensibilizator, astfel ca expunerea la lumina soarelui poate deveni periculoasa. Reactii fotoalergice, disfunctionalitati endocrine, modificari la nivel celular si chiar cancer sunt riscuri asociate oxibenzonei, potrivit unui numar mare de studii luate in considerare de specialistii de la SKIN DEEP la realizarea fisei de evaluare a ingredientului.

Palmitatul de retinol (exista in 7% dintre produsele analizate) este un derivat de vitamina A, care este si el asimilat prin piele si pare sa fie responsabil pentru formarea de tumori ale pielii si leziuni canceroase interne. Oficial, palmitatul de retininol este considerat un ingredient inactiv, dar o serie de studii au aratat ca acest aditiv se modifica sub influenta soarelui si produce mari cantitati de radicali liberi care pot duce la deteriorarea ADN-ului.
Parabenii (exista in 5% dintre produsele analizate) sunt conservanti ce apar in vopselele de par sub forma de „methyl-”, „ethyl-” si „propyl-paraben” si se regasesc in produsele analizate. Provoaca alergii si probleme respiratorii.

 Deregleaza sistemul hormonal, producand un exces de estrogen, ceea ce poate duce la cancer de san. In plus, studiile arata ca methylparabenul aplicat pe piele reactioneaza cu razele UVB, ceea ce duce la imbatranirea prematura a pielii si la distrugerea ADN-ului. Din pacate, functia parabenilor, adica cea de conservare a produselor cosmetice a fost preluata de alta categorie de substante chimice, cunoscuta sub denumirea de chelatori si anume Tetrasodium EDTA sau Disodium EDTA. Rolul acestor substante este de a pastra culoarea si parfumul cremelor pentru plaja, adica de a impedica rancezirea produselor. Deci, urmariti pe eticheta cremelor si uleiurilor pentru plaja si aceste doua substante!

Butylphenyl methylpropional (lilial) (exista in 1% dintre produsele analizate) - ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului. Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Butylphenyl Methylpropional trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele pentru ingrijirea pielii de tip leave-on, si 0.01% in produsele pentru ingrijirea pielii care se clatesc, de tip rinse-off.

Ethylhexyglicerin (exista in 5% dintre produsele analizate) poate cauza reactii alergice si iritatii. Multe produse cosmetice ce se pretind a fi „fara conservanti” contin acest conservant.

BHT (Hidroxitoluen butilat) (exista in 1% dintre produsele analizate) este un antioxidant care are rolul de prevenire sau incetinire a deteriorarii cosmeticelor sau produselor de ingrijire personala, deteriorare datorata reactiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului si aparitia de tumori, este alergen pentru piele si ochi si de asemenea este potential cancerigen. Deja interzise in Uniunea Europeana, BHA si BHT sunt folosite ca stabilizatori si conservanti in produsele cosmetice. BHA este considerat un agent cancerigen. BHT este un ingredient pe baza de toluen, care este un iritant moderat si poate favoriza aparitia tumorilor.

Sursa: Asociatia Pro Consumatori

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.47 din 5 - 15 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre protectie solara

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0