Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Crezi ca gandesti? Te contrazicem

Crezi ca gandesti? Te contrazicem
Partea buna a cercetarilor este ca afli mereu ceva nou. Partea proasta este ca, uneori, trebuie sa arunci la gunoi unele dintre cele mai pretuite credinte si convingeri pe care le aveai. Suntem la inceputul unui nou an si probabil contempli ideea de a schimba cate ceva in viata ta. Depinzi de procese de gandire? Stiinta spune ca nu. Gradul in care gandirea este inconstienta, automata, influentata de indicii externe pe care nu le vedem ca sunt acolo este mai mare decat ti-ai imaginat.


1. Imi bazez deciizile pe fapte.
S-a luat premiul Nobel pentru demonstrarea faptului ca ne bazam deciziile pe raspunsurile rapide si semipreparate gata de „mancat” pe care le gasim in creier. Scurtaturile mentale (care evidentiaza cele mai recente, cele mai repetate si cele mai disponibile „fapte”) sunt cele care ne influenteaza. Gandirea asta gen uneste punctele a fost extrem de valoroasa in istoria evolutionista a umanitatii, mai ales cand pericolele, dar si recompensele depindeau de raspunsuri rapide. In 2014, majoritatea alegerilor noastre sunt mult mai benigne. Intr-o lume hiperconectata, suntem si mai dispusi sa apelam la faptele „disponibile”.
2. Cantaresc bine argumentele pro si contra.
Nici asta nu este adevarat. Se pare ca fiintele umane sunt conservatoare si, desi ne place sa credem ca avem mintea deschisa in fata oportunitatilor si ne asumam riscuri, ne gandim la timpul, energia sau banii pe care i-am investit mai mult decat la roice altceva. De aceea si ramanem in relatii care nu ne plac, in job-uri pe care le uram si nu aruncam lucrurile expirate. 
3. Gandesc mai logic ca altii.
Probabil ca nu si ca-ti supraestimezi abilitatea de a gandi. Numai ca este destul de greu sa-ti faci o evaluare realista. Aproape tot ce gandim in legatura cu propria persoana este colorat de o idee preconceputa sau alta. Supraestimam cat de generosi suntem, cat timp ne ia sa facem ceva, cum vom reactiona intr-o situatie viitoare. Ne gandim cu totii ca suntem „peste medie”. Ceea ce, in majoritatea cazurilor, nu este adevarat.
4. Sunt foarte atenta la detalii. 
Nici macar si creierul este de vina pentru asta. Creierul este bombardat de atatia stimului, incat trebuie sa faca scurtaturi ca tu sa-ti faci o idee, umpland subconstient golurile. Asa ajungi la coerenta. Memoria nu este o camera video. Nu esti constienta ca faci asta, desigur, dar explica de ce declaratiile martorilor oculari nu sunt credibile. Poate ei simt ceea ce spun, dar asta nu inseamna ca este si adevarat.
Pentru a demonstra cat de limitata este puterea noastra de perceptie, Danie Simons si Christopher Chabris au efectuat un experiment intitulat „Gorila din mijlocul nostru”. Voluntarii participanti la test au fost rugati s anumere pasele dintr-un meci de baseball. La un moment dat, un om costumat in gorila a intrat pe teren. Cati dintre subiecti n au vazut gorila? Peste jumatate. Daca te consideri printre ceilalti, sa stii ac suferi de efectul 3, gandindu-te ca esti peste medie.
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre gandire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre decizii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre creier

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0