Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criza economica se agraveaza in zona euro. Noua tari, printre care Franta, Italia, Spania si Austria, au fost retrogradate. Germania si-a pastrat ratingul

Criza economica se agraveaza in zona euro. Noua tari, printre care Franta, Italia, Spania si Austria, au fost retrogradate. Germania si-a pastrat ratingul
Agentia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat vineri noua tari din zona euro, pe lista aflandu-se Franta, Italia, Spania, Austria si Portugalia, si a confirmat calificativele pentru sapte state, printre acestea figurand Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia si Irlanda Italia, Spania, Portugalia si Cipru au fost depunctate cu doua trepte, in timp ce ratingurile Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost reduse cu o treapta, se arata intr-un comunicat S&P.


Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia si Irlanda au fost confirmate.

Agentia a renuntat la supravegherea cu implicatii negative pentru toate ratingurile celor 16 state.

Franta, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradata cu o treapta, de la "AAA" la "AA+" si a pierdut pentru prima data calificativul maxim posibil.

Pentru Italia si Spania, retrogradarea a fost de doua trepte, de la "A" la "BBB+" si de la "AA-" la "A". Italia este a treia mare economie din zona euro, iar Spania a patra.

Ratingul Austriei a coborat cu o treapta, de la "AAA" la "AA+".

Portugalia a fost retrogradata de la "BBB-" la "BB", Cipru de la "BBB" la "BB+", Malta de la "A" la "A-", Slovacia de la "A+" la "A", iar Slovenia de la "AA-" la "A+".

Germania, Olanda, Finlanda si Luxemburg si-au pastrat calificativele "AAA", maxim posibil, in timp ce Belgia a fost mentinuta la "AA".

Ratingul Irlandei a fost pastrat la "BBB+", iar cel al Estoniei la "AA-".

Cu exceptia Germaniei si Slovaciei, care au perspective stabila, toate celelalte 14 tari au perspective negativa.

Agentia a pus sub supraveghere in decembrie, pentru o eventuala retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia si Cipru nu au fost inclusi in avertismentul din decembrie.

Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere in decembrie intrucat ratingul tarii se afla deja sub evaluare la S&P.

De asemenea, Grecia nu a fost luata in calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul tarii se afla in categoria "junk", la "CC".

Investitorii anticipau o retrogradare a unor tari din zona euro, iar cotatiile pe burse au luat deja in calcul, cel putin partial, impactul unei astfel de decizii.

Pe langa efectul asupra costurilor de imprumut al statelor, ratingurile suverane au impact si asupra calificativelor altor emitenti din tarile respective, precum bancile.

O reducere a ratingurilor unor tari din zona euro poate conduce la retrogradari ale unor companii, semnaland astfel un risc mai ridicat investitorilor.

In Romania sunt prezente mai grupuri bancare mari din zona euro, printre care Erste, Raiffeisen si Volksbank - din Austria, Societe Generale - Franta, UniCredit - grup italian care activeaza pe piata locala prin intermediul diviziei UniCredit Bank Austria si Millennium - Portugalia.

Chiar daca unele tari din zona euro isi pastreaza inca ratinguri mai ridicate din partea Fitch si Moody's, beneficiul este mai mult de imagine, intrucat investitorii iau in calcul de obicei cel mai scazut calificativ al unui emitent din partea celor trei mari agentii de rating.

Moody's a anuntat la 12 decembrie ca va analiza ratingurile tuturor tarilor din Uniunea Europeana, dupa ce liderii europeni nu au adoptat masuri suficiente pentru a pune capat crizei datoriilor, in timp ce Fitch analizeaza revizuiri negative pentru mai multe tari care nu au rating maxim "AAA".

La scurt timp dupa ce a pus sub supraveghere in decembrie cele 15 state, S&P a anuntat ca analizeaza, pentru o posibila retrogradare, calificativele "AAA" ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si Uniunii Europene.

S&P atribuie rating "AAA" Uniunii Europene inca din 1976.

Tot agentia S&P a retrogradat in august si Statele Unite, pentru prima data in istorie, dupa ce neintelegerile dintre politicienii americani au amenintat sa impinga tara in incapacitate de plata. Ratingul SUA a fost coborat cu o treapta, de la "AAA" la "AA+".

Retrogradarea Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, nu a avut insa efectul anticipat de analisti, iar costurile de imprumut ale SUA au coborat chiar la noi minime record. Din cauza inertitudinilor tot mai mari la nivel global, datoria SUA este considerata printre cele mai sigure plasamente.

Romania este evaluata cu rating "BB+" de S&P.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre rating

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre economie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre europene

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0