Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criza in cuplu. Cum sa nu te pierzi intr-o relatie

Criza in cuplu. Cum sa nu te pierzi intr-o relatie
Majoritatea relatiilor se desfasoara conform unui scenariu tipic: la inceput esti in culmea fercirii si simti ca treci prin cea mai buna perioada din viata ta, pentru ca, dupa cativa ani, sa ajungi sa se intrebi unde este persoana de care te-ai indragostit la inceput si cum de ai ajuns si tu sa te schimbi atat de mult. Aceasta este criza in cuplu sau in casatorie, care apare din cauza ca v-ati pierdut in relatie si v-ati indepartat de ceea ce erati fiecare atunci cand v-ati cunoscut.


Intr-o relatie normala, ambii parteneri isi pastreaza propria identitate, cu trasaturile si comportamentele unice care au ajutat la formarea relatiei in primul rand. Toate aceste caracteristici scad riscurule aparitiei unei situatii de criza in cuplu. Partenerii trebuie sa faca parte din relatie, ca un intreg, dar sa nu isi piarda individualitarea, altfel risca sa devina nefericiti. Atunci cand reusesti sa ramai tu insati intr-o relatie ajungi sa constientizezi mai bine ceea ce esti si te simti capabila de mei multa intimitate, iubire si pasiune.

CE SA FACI

Sa nu iti abandonezi hobby-urile
Atunci cand doi oameni se indragostesc, ei se percep ca fiinte diferite unul de celalalt, fiecare cu ideile, interesele si prietenii sai. Tocmai aceste diferente sunt cele care ii atrag unul spre celalalt. Asadar...
* Sa nu iti abandonezi hobby-urile care te intereseaza si care erau importante pentru tine atunci cand v-ati cunoscut.
* Pastraza legatura cu prietenii apropiati pe care ii aveai si cand erai singur/singura.
* Incurajeaza-ti partenerul sa faca la fel.

Comunicati, comunicati, comunicati
Cel mai mare defect al unei relatii, care atrage o criza in cuplu, este lipsa de comunicare. Doi oameni care isi traiesc viata impreuna au multe subiecte despre care sa vorbeasca. Este important sa invatati sa discutati deschis si sa aratati intelegere fata de problemele celuilalt.
* O buna comunicare inseamna sa discutati si problemele voastre, nu sa stati numai o barfa sau sa purtati o conversatie pe probleme practice.
* Alegeti un moment al zilei in care sa stati impreuna si sa vorbiti despre voi.
* Priviti-va in ochi atunci cand vorbiti.
* Nu discutati numai despre relatia voastra sau doar despre copii; fiecare dintre voi trebuie sa vorbeasca despre el insusi in timp ce celalalt asculta.
* Atunci cand vorbeste, asculta-ti partenerul cu compasiune si nu il judeca.

Sa nu lasi sexul pe planul doi
Sexualitatea nu este numai o expresie intima a iubirii dintre doua persoane, dar si un aspect important al vietii de adult. Daca celalte aspecte ale unei relatii despre care am vorbit mai sus sunt rezolvabile, lipsa intimitatii duce clar la o criza in cuplu. Nu va pierdeti in rutina: chiar daca sunteti impreuna de mult timp, flirtati unul cu altul, bucurati-va de atingeri, jucati-va.
* Flirteaza! E intim, sexy si distractiv! Este, de asemenea, o modalitate de a va constientiza reciproc ca fiinte diferite.
* Programati-va o seara romantica acasa sau o iesire in oras. Facati loc in viata voastra si pentru romantism, asa cum e loc pentru alte aspecte, precum copiii sau cariera.
* Implica-te 100% atunci and faceti dragoste. Priviti-va in ochi, vorbiti-va, fiti numai voi, departe de restul lumii.

CE SA NU FACI:

Niciodata sa nu presupui ca stii ceea ce simte si/sau gandeste partenerul tau
Doar pentru ca suntei un cuplu si va cunoasteti bine, nu inseamna ca percepeti la fel lucrurile sau ca aveti aceleasi ganduri si idei. Nu pleca de la premiza ca stii cum te percepe partenerul tau intr-un anumit moment; de cele mai multe ori proiectam imaginea negativa pe care o aveam despre noi insine asupra partenerului si credem ca si el ne vede la fel.
* Nu vorbi in termeni de "noi".
* Nu vorbi in numele partenerului tau. Nu va completati propozitiile reciproc.
* Nu presupune ca stii totul despre partenerul tau. Ar fi o nedreptate fata de el/ea sa crezi ca nu mai exista moduri in care te poate surprinde.

Nu lasa un simplu rol sa inlocuiasca relatia reala
Atunci cand visezi la o iubire ideala, fantezia ia locul realitatii. Forma relatiei este inlocuita de caracterul relatiei.
* Fii cu adevarat partener intr-o relatie si nu juca numai rolul aferent; nu uita cine esti si care dintre trasaturile voastre au contribuit la inchegarea relatiei.
* Nu  te folosi de simbolurile de dragoste conventionale pentru a inlocui exprimarea originala si sincera a iubirii.
* Nu va impartiti rolurile de partener dominant si partener dominat; amandoi sunteti adulti egali in drepturi, asa ca trebuie sa va comportati ca atare.

Nu-ti crea o imagine falsa despre partener: nu-l idealiza, dar nici nu-l denigra
La inceputul relatiei, partenerii au tendinta de a se idealiza reciproc. Apoi, pe masura ce devin constienti de micile imperfectiuni ale celuilalt (pentru ca nimeni pe lumea asta nu este perfect!), reactioneaza exagerat, deoarece fantezia lor a fost spulberata. Evita sa cazi in capcana cinismului, a deziluziei si criticilor. Nici idealizarea si nici cinismul nu au ce cauta in relatia dintre doi adulti; partenerii unei relatii trebuie sa se vada unul pe altul ca oameni reali, cu trasaturi pozitive si defecte si limite personale amunzate.
* Nu-ti crea o imagine distorsionata despre partener, el nu este nici cel mai bun si nici cel mai rau om de pe pamant.
* Accepta faptul ca nimeni nu e perfect si ca si partenerul tau are defecte ca toti ceilalti oameni.
* Nu da vina pe partener ca nu s-a ridicat la nivelul imaginii ideale pe care ti-ai creat-o despre el/ea, pentru ca era oricum o imagine falsa.

Nu uita sa ii dai dovezi de iubire
Daca traiesti cu idea ca va iubiti si asta e suficient, exista riscul sa va creati o imagine falsa unul despre celalalt. De aici nu este decat un mic pas pana la presupuneri, concluzii pripite si certuri. Unul din cele mai nefaste decizii este sa te abtii sa fii asa cum te place partenerul, tocmai pentru a nu-i face pe plac.
* Arata-i partenerului ca il apreciezi pentru ceea ce este si pentru iubirea pe care ti-o arata.
* Nu te abtine de la atitudini sau reactii pe care stii ca partenerul le apreciaza in mod deosebit.
* Nu lasa ideea ca va iubiti sa inlocuiasca dovezile concrete de iubire.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.24 din 5 - 19 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre relatie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre iubire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre partener

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dragoste

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0