Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum gestioneaza mamicile echilibrul intre viata personala si cea profesionala

de Sunt Fericita la 2017-03-08
Cum gestioneaza mamicile echilibrul intre viata personala si cea profesionala
Pentru femeile cu cariera si copii, gasirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala poate fi o adevarata provocare. Astfel, doar 31% dintre mamicile cu job spun ca au reusit sa aiba o cariera de succes, dar si armonie in familie, echilibrand foarte bine timpul dedicat familiei si cel alocat jobului, arata un studiu realizat de eJobs.


Sondajul a fost realizat in perioada 19 februarie - 3 martie 2017, pe un esantion de 1.130 de mame din toata tara, dintre care 58% au declarat ca si-au pastrat serviciul dupa aparitia copiilor, in timp ce restul de 42% au renuntat la serviciu pentru a se dedica familiei.
 
Cele mai multe dintre mamele care lucreaza (49%) se declara multumite de modul in care reusesc sa-si imparta timpul intre familie si serviciu, insa si-ar dori mai mult timp pentru viata personala. Restul de 20% dintre mamicile cu job considera ca nu reusesc sa gaseasca un echilibru intre cele doua activitati si ar dori sa se poata dedica mai mult familiei, insa situatia financiara nu le permite.
 
In cautarea echilibrului intre job si familie
 
Pentru o treime dintre mamele cu job care au participat la sondajul eJobs, sarcinile de serviciu le ocupa peste 8 ore din zi, iar un procent similar (34%) este reprezentat de cele care lucreaza 7-8 ore pe zi. De un program de pana la 4 ore pe zi se bucura doar 16% dintre participantele la studiu care au continuat sa lucreze dupa aparitia copiilor, iar 17% dintre respondente au declarat ca aloca intre 4 si 6 ore in fiecare zi activitatilor de serviciu.
 
Indiferent cate ore lucreaza, 68% dintre mamele participante la sondaj spun ca aloca familiei si treburilor casnice minimum 3 ore in fiecare zi. Alte 27% spun ca dedica intre o ora si doua ore pe zi activitatilor de familie si numai 5% au mai putin de o ora in fiecare zi pentu viata personala.
 
67% dintre mamele cu job apreciaza ca fac fata cu brio atat in construirea carierei, cat si in viata de familie, chiar daca cele doua nu sunt mereu in echilibru sau daca timpul pentru familie nu este mereu suficient. Una din 4 femei participante la sondaj a recunoscut insa ca este mai dedicata copiilor si ca este mai multumita de calitatea ei de parinte, in detrimentul carierei, in timp ce doar 8% spun ca sunt mai conectate la domeniul lor de activitate decat la viata de familie.

Fericirea la locul de munca si impactul primului copil asupra carierei

Peste jumatate (57%) din mamele cu job sunt fericite si foarte fericite la locul de munca, iar 47% dintre ele spun ca aparitia unui copil le-a ajutat sa se organizeze mai bine si sa-si stabileasca mai usor prioritatile. In acelasi timp, pentru 38% dintre mamele care lucreaza, primul copil le-a motivat sa gaseasca si alte variante pentru suplimentarea veniturilor si le-a ajutat sa se dezvolte pe plan profesional.

La polul opus, dupa aparitia primului copil, majoritatea mamelor participante la studiul eJobs spun ca s-au confruntat cu noi provocari in cariera. Astfel, 48% dintre mamele cu job spun ca programul strict este principala provocare in demersurile lor de a echilibra viata profesionala si cea de familie, urmat de lipsa de predictibilitate a programului, cu care se confrunta 38% dintre femeile care si-au pastrat locul de munca si dupa ce au devenit mame. Totodata, 29% dintre mamele participante la sondaj spun ca au dificultati la acordarea concediului medical dedicat celor mici, iar 18% spun ca orele peste program le dau cele mai mari batai de cap.

Astfel, peste jumatate dintre mamele cu cariera si-ar dori ca angajatorii sa le permita un program flexibil si posibilitatea de a lucra de acasa pentru a le stimula sa se intoarca mai repede la birou dupa terminarea concediului de maternitate si de crestere a copilului. In acelasi timp, 1 din 3 mame care lucreaza spune ca oferirea de catre angajator a unor servicii de after-school pentru copii ar ajuta foarte mult la organizarea timpului, iar 24% dintre ele ar fi motivate de zile libere suplimentare.
 
Aproape o treime dintre mamele participante la sondaj spun ca au stat acasa cu bebelusul mai putin de un an, iar 58% spun ca au ramas in concediul de crestere a copilului intre un an si doi ani, in timp ce doar 11% au preferat sa ramana acasa si dupa terminarea perioadei maxime a concediului de crestere a copilului.

Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cariera

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre viata personala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre viata profesionala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre familie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre job

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0