Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ne afecteaza trecerea la sezonul rece si cum putem scapa de astenia de toamna

de Sunt Fericita la 2021-08-26
Cum ne afecteaza trecerea la sezonul rece si cum putem scapa de astenia de toamna
Toamna este un anotimp de tranzitie catre sezonul rece. Ziua incepe sa scada, intensitatea luminii se reduce treptat, iar temperatura scade pana la pragul inghetului. Reducerea intensitatii luminii provoaca diferite schimbari in organism: productia de serotonina (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixeaza mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slabiciunii musculare sau anxietatii) si este stimulata, conform unor studii, productia de melatonina (hormonul somnului).


Astfel, tonusul general al organismului scade, putand aparea modificari si la nivelul dispozitiei, deoarece organismul se pregateste de "hibernare".

"Vremea este doar un factor favorizant sau declansator al unui proces patologic si nicidecum un factor cauzator! Este firesc sa devenim <mai lenesi> incepand din toamna si pana in iarna, deoarece functiile organismului se adapteaza conditiilor climaterice, fiziologia organismului se schimba, respectiv incetineste, pentru a-si pastra caldura si energia de care are mai multa nevoie decat in celelalte anotimpuri.

Dar de aici, de la pregatirea fireasca a organismului pentru perioada de iarna si pana la patologia <astenia de toamna> si, eventual, <depresia de iarna> mai e mult. Astfel, putem vorbi despre astenie de toamna doar in cazul persoanelor cu un echilibru functional mai slab, cu o rezistenta generala diminuata si cu o redusa capacitate de adaptare la factorii de mediu. iar in acest caz astenia de toamna nu este o tulburare in sine, ci un semn important al altor tulburari", explica Alexandra Siru, psiholog in cadrul clinicii ProVita - Diagnostic si Tratament.

Persoanele sanatoase manifesta doar o "lene de sezon" care trebuie tratata cu intelegere si detasare, nu cu ingrijorare sau autoblamare, pentru ca aceste atitudini pot escalada in stress, anxietate sau chiar depresie.

In mediul rural se respecta mult mai bine ritmul biologic al organismului, in raport cu anotimpurile. Astfel, vara se doarme mai putin si se mananca mai usor, insa iarna se doarme mai mult si se mananca mai consistent. Viata in mediul urban, in societatea actuala, nu ne permite, din pacate, sa ne ascultam corpul. El trebuie sa dea randament indiferent de anotimp si de resurse, asa ca este deseori fortat, impotriva fiziologiei, ceea ce explica si cresterea numarului de probleme de sanatate, mai ales la oamenii tineri, explica psihologul Alexandru Siru.

Specialistul ne prezinta cateva secrete care ne pot ajuta organismul in sezonul rece:
- culcati-va mai devreme, astfel incat sa prindeti somnul odihnitor incepand cu orele 22.00 - 22.30;
- iesiti in pauza de pranz afara, la aer si lumina;
- mentineti cateva activitati placute in aer liber, impreuna cu persoane dragi;
- reduceti mancarea de tip fast-food (din cauza incetinirii metabolismului poate aparea cresterea in greutate care poate accentua "incetineala" si poate afecta stima de sine);
- consumati banane si ciocolata neagra (stimuleaza secretia de serotonina);
- consultati un nutritionist care va poate sfatui ce alimente va ajuta organismul in aceasta perioada.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.75 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre astenia de toamna

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0