Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa iti ceri scuze

Cum sa iti ceri scuze
Daca cele trei cuvinte "Imi pare rau" ti-au ramas vreodata in gat, poate ca nu stii cat de bine te simti dupa ce le pronunti. Poate nu stii cat de bine ii faci persoanei careia i le adresezi.


In filmul „Love Story” Ali MacGraw ii spune lui Ryan O’Neal ca „dragostea inseamna sa nu trebuiasca niciodata sa spui ca iti pare rau”. Doi ani mai tarziu apare filmul „What’s Up, Doc?” in care Barbra Streisand ii spune tot lui Ryan O’Neal aceeasi replica. Numai ca acum el ii si raspunde: „Cea mai aiurea replica pe care am auzit-o vreodata”.
In viata reala, indragostitii trebuie sa-si spuna des „Imi pare rau”, nu pentru ca sentimentele de jena si regret sunt componente necesare ale unei relatii, ci pentru ca, fara scuze, nicio relatie nu se poate ridica deasupra lor.
Toata lumea face cate ceva care ii raneste pe ceilalti. Este de ajuns un comentariu morocanos intr-un moment stresant. Cand ne lipseste abilitatea de a ne cere scuze, ofensele minore se acumuleaza si pot rani o relatie. Dar simplul act de a ne cere scuze poate restabili buna vointa, chiar daca pacatele pot fi mari. Bineinteles, trebuie facut adecvat. O scuza penibila, aruncata aiurea, poate face mai mult rau decat bine. Din fericire, este destul de simplu sa inveti cum sa faci asta.
1. Cand sa-ti ceri scuze.
Cel mai bun moment pentru a-ti cere scuze este exact clipa cand ti-ai dat seama ca ai facut ceva gresit.
Pare evident si simplu atunci cand ne gandim la greselile altora, dar, cand vine vorba de noi, avem tendinta sa ne protejam de jena si asteptam sa se domoleasca explozia. Incercam sa amanam scuzele sau sa le evitam cu totul, mintind, dand vina pe altii, inventand scuze sau justificandu-ne actiunile. Impulsul de a amana este un semnal important. Cand nu vrei sa-ti ceri scuze inseamna ca este momentul s-o faci.
Pe de alta parte s-ar putea sa fii unul din cei care-si cer scuze cand nu au facut ceva rau. Aceste pseudoscuze sunt un fel de strigat „lupul”, distragand atentia de la problemele reale si slabind forta scuzelor reale oportune.
2. Cum sa-ti ceri scuze.
Rareori este confortabil sau usor sa-ti ceri scuze, asa ca, daca tot o faci, fa-o cum trebuie. 
- incepe prin a explica exact ce ai gresit, fara a evita adevarurile urate. Odata ce faptele sunt psue pe tava, recunoaste ca ai incalcat codul moralei. Asuma-ti responsabilitatea;
- o explicatie sincera este cel mai bun mod de a recontrui o relatie care sa fie pasnica de acum inainte. Daca vrei sa schimbi ceva, ofera o explicatie profunda, cu argumente. Explicatiile te ajuta pe tine si pe victima ta sa intelegeti de ce ai gresit si va fereste de reaparitia erorii. Nu cauta scuze;
- arata ca iti pare sincer rau, ca ai remuscari;
- repara raul facut. O scuza include si munca de reparare nu doar pronuntarea cuvintelor „Imi pare rau”. Adesea, nu vei avea nimic tangibil de reparat. Inimile si relatiile se rup mai repede decat obiectele/ in astfel ed cazuri, eforturile tale trebuie sa se concentreze pe restaurarea demnitatii persoanei jignite. „Ce vrei sa fac?” este intrebarea pe care trebuie sa i-o pui. Asculta raspunsul si actioneaza conform sugestiilor primite. 
3. Dupa ce ti-ai cerut scuze.
Daca ti-ai cerut scuze cum trebuie, simte-te bine. Ai facut un act de onestitate, umilinta, dedicare, generozitate si curaj. Nu exista insa nicio garantie ca cealalta persoana iti va impartasi entuziasmul. Nu avea nicio asteptare de la interlocutorul tau. Indiferent de cat de nobil ai fost, el te va ierta – sau va refuza sa o faca – conform propriilor lui reguli. Asa este corect.
 
Sursa: oprah.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre autocunoastere

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre scuze

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre imi pare rau

Cele mai citite articole

Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0