Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dansul, un mod placut de a te mentine in forma

de Sunt Fericita la 2021-04-27
Dansul, un mod placut de a te mentine in forma
In secolul trecut, dansul era una dintre cele mai des intalnite metode de relaxare, de socializare, de mentinerii greutatii corporale si a unui tonus ridicat. Din nefericire, in zilele noastre, dansul nu mai este trait la intensitate maxima, prin dans nu se mai exprima emotiile si trairile reale, iar tot mai putina lume il practica.


In opinia psihologului Andra Tanasescu, depresia se instaleaza intr-un ritm tot mai accelerat in societatea actuala din cauza “sedentarismului social” si a nevoii tot mai mari de a interactiona mai mult virtuala decat in viata reala.

“Oamenii nu sunt neaparat mai sedentari decat erau acum cateva decenii, insa sunt mai sedentari social, adica nu mai simt acea placere, nevoie, dorinta de a sta la povesti cu oamenii, in viata reala, ci se inchid tot mai mult in ei. Acest stil de viata s-a rasfrant si asupra dansului, care este practicat de un numar tot mai mic de oameni. In fapt, dansul era una dintre acele metode de socializare cele mai intalnite si iubite de majoritatea oamenilor. Chiar daca se mai practica in zone tot mai izolate ale societatii, acesta nu mai transmite aceleasi emotii, nu mai este trait din strafundul sufletului si nu mai este folosit ca o metoda de socializare, ci mai mult in sensul performantei”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Care sunt beneficiile fizice ale dansului?

Dansul atrage dupa sine nu doar beneficii fizice, cat mai ales beneficii de ordin psiho-emotionale.

“Dansul previne si trateaza anumite boli, fiind de ajutor in diabetul zaharat, unele afectiuni cardiovasculare, afectiuni musculare, articulare si osoase, obezitate, tulburari psihice etc, ajuta la intarirea oaselor si previne osteoporoza la femei, ajuta la ameliorarea sau preventia unor afectiuni articulare sau musculare, arde caloriile si este “adjuvant” in reglarea glicemiei. De asemenea, prin dans, ajungem sa ne cunoastem mai bine corpul, incetineste procesele de imbatranire, energizeaza, ajuta la digestie, prin stimularea musculaturii trunchiului si crearea unui joc de presiuni care se transmit organelor digestive, previne anemia prin stimularea crearii unei cantitati mai mari de sange in organism, invatam tehnici de respiratie si intensifica reflexele”, declara psihologul Andra Tanasescu.

Din perspectiva beneficiilor psiho-emotionale, specialistul este de parere ca dansul imbunatateste functia cognitiva si memoria la orice varsta, creste stima de sine, elibereaza emotii negative, ca: furie, teama, ura etc., imbunatateste comunicarea intrapersonala, combate stresul si depresia si previne afectiunile psihiatrice.

Ce stiluri de dansuri putem exersa?

Psihologul Andra Tanasescu este de parere ca nu trebuie sa ne cantonam pe un singur dans, ci fiecare stil de dans atrage dupa sine beneficii particulare. Astfel, iata care sunt cele mai populare stiluri de dans pe care le putem exersa, astfel incat sa abundam de energie, sa ne pastram increderea in sine si sa fim fericiti:

Latino reprezinta o combinatie de dansuri din Caraibe, America de Sud si mici influente din Africa, implica de obicei un partener de dans, de sex opus, si pune accentul pe ritmurile latino si miscarile senzuale. “Acest dans aduce beneficii prin faptul ca incurajeaza iesirile in mediul social, dezvolta increderea si capacitatea de exprimare, precum si libertatea de miscare care, in viata de zi cu zi, se traduce in libertatea de a trai viata”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Balet – „Baletul este un gen de dans artistic figurativ, executat de una sau mai multe persoane. Prin practicarea acestuia, mobilitatea, echilibrul si flexibilitatea cresc semnificativ. In ceea ce priveste dezvoltarea psiho-emotionala, baletul ajuta la stabilirea unui mod de viata ordonat, echilibrat si creste capacitatea de concentrare”, afirma psihologul.

Dansul contemporan. “Dansul contemporan se poate spune ca se aseamana cu baletul, venind in plus cu o libertate imensa de miscare si exprimare. In timp ce baletul se bazeaza pe miscari si structuri fixe, repetitive, posturi exacte si linii perfecte, dansul contemporan incurajeaza creativitatea si exprimarea libera. Acest tip de dans creeaza una dintre cele mai puternice conexiuni minte-corp-emotii si aduce imense beneficii din punct de vedere psiho-emotional”, declara psihologul Andra Tanasescu.

Hip-hop si street dance. “Hip-hop-ul si Street dance-ul precum si alte dansuri din aceasta arie, sunt dansuri dinamice, expresive, bazate pe structuri clare si in acelasi timp inovatoare. Printre miscarile dinamice, explozive, se regasesc inclusiv acrobatii si miscari care tin de un control desavarsit al corpului. Aceste dansuri ofera un impuls de energie si creativitate, expresivitate si putere”, mentioneaza specialistul.

Belly dancing – “Atunci cand ne referim la belly dancing, ne gandim la miscari unduitoare, precum valurile apelor. Aceasta curgere a miscarilor tine de mobilitatea si controlul corpului si, in acelasi timp, duce la o lejeritate in miscarile corpului. Prin practicarea acestui tip de dans, energia corpului este pusa in miscare si potentata, lucru care duce la o conexiune foarte puternica intre minte si suflet”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dans

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre relaxare

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0