Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce sunt atat de putini eroi?

de Alina Negrutiu la 2014-04-25
De ce sunt atat de putini eroi?
Termenul "erou" vine din Gecia antica. Atunci un erou era un muritor care a facut ceva dincolo de limitele normale ale experientei umane si a lasat in urma o amintire eterna dupa moarte, primind astfel adoratie asemenea unui zeu. Multi dintre acesti primi eroi au adus multe beneficii umanitatii: Hercule, ucigasul de monstri, Asclepius, primul doctor etc.


Au existat si eroi, cum ar fi Oedip sau Medea, care au fost adorati dupa moarte, desi au comis crime abominabile. La origine, eroii nu erau neaparat buni, dar erau mereu extraordinari. A fi erou insemna a trage de umanitate pentru a implini ceva ce nu era considerat omeneste posibil.
In zilele noastre este mult mai greu sa detasam conceptul de eroism de cel de moralitate. Ii numim eroi pe cei pe care ii admiram si pe care vrem sa-i copiem. 
Dar avem nevoie de eroi, pentru ca ei ne ajuta sa definim limitele aspiratiilor noastre. Ne definim idealurile in functie de eroii pe care ii alegem si idealurile – curajul, onoarea si dreptatea – ne definesc pe noi. Eroii nostri sunt simbolurile tuturor calitatilor pe care am vrea sa le avem si ale tuturor ambitiilor pe care am vrea sa le satisfacem.
Avem nevoie de eroi mai mult ca niciodata. Asa ca unde sunt acestia? De ce par a exista intr-un numar atat de mic? Haideti sa trecem in revista cateva dintre cauzele posibile ale acestei stari de fapt. 
1. Pentru a fi erou, trebuie sa inveti sa fii deviezi de la norma. Eroismul le impune oamenilor sa se desparta de lumea normala, sa arunce la gunoi conventionalul. Eroii nu sunt obisnuiti, ci neobisnuiti. Cultura noastra este plina de exemple de deviere eroica. Harry Potter nu este nici pe departe un elev obisnuit. Nici pentru Hogwarts. Batman nici el nu respecta vreo definitie. 
2. Eroii trebuie adesea sa depaseasca bariere psihologice. In general, cand oamenii se afla in situatii de urgenta nu intervin daca li se pare ca exista in jur altii care ar putea ajuta. Cu alte cuvinte, dam de la noi responsabilitatea si presupunem ca altii trebuie sa se ocupe de lucrurile eroice, un tip de lene psihologica care este inradacinata in grupuri mari sau la nivel de societate.
Iata adevarul dur: daca esti supus presiunilor psihologice sau fortelor sociale care incurajeaza lipsa de actiune, nu este o scuza pentru a esua in a ajuta oamenii care au nevoie de interventii. Barierele in calea eroismului pot fi daramate cand ne adunam curajul moral de a face ceea ce trebuie, chiar daca este foarte greu.
3. Eroismul implica risc si pericol potential. Situatiile urgente ne ofera provocari serioase. Ele pot fi caracterizate de cateva trasaturi care le fac surprinzatoare si care determina aparitia eroilor. In primul rand, urgentele sunt rare si neasteptate. Aceasta raritate inseamna ca urgentele pot sa ne ia prin surprindere si ne lasa cumva paralizati. 
In al doilea rand, situatiile de urgenta sunt foarte periculoase. Pentru a fi erou, trebuie uneori sa fim dispusi sa ne riscam viata pentru a-i ajuta pe altii. 
In al treilea rand, urgentele implica actiune imediata. Nu ne putem opri sa cantarim argumentele pro sau contra interventiei sau sa consultam vreun prieten. Trebuie sa actionam rapid. Aceste trei trasaturi ale situatiilor de urgenta sunt cele care fac raspunsurile eficiente dificile.

Surse: http://www.psychologytoday.com/, 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre eroi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre oameni

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre risc

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0