Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce suntem optimisti?

De ce suntem optimisti?
Oameni de stiinta au reusit sa explice optimismul. Desi suna ciudat, se pare ca oamenii optimisti evita mai bine angoasele si stresul, insa prezinta probabilitati mari de a nu recunoaste riscurile impuse de un anumit lucru si de a actiona in consecinta, acest fenomen fiind rezultatul unei disfunctii a lobilor frontali ai creierului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature.


Cercetatorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu au dorit sa inteleaga de ce optimistii se incapataneaza sa tina cont doar de informatiile care vin in sprijinul punctului lor de vedere. In acest sens, ei au ales 19 voluntari pentru un experiment in timpul caruia acestora le-a fost evaluata activitatea creierului, cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala.

Astfel, voluntarilor li s-a cerut sa estimeze probabilitatea ca o serie intreaga de evenimente - de la neplacute la catastrofale - sa li se intample chiar lor: furt de masina, concediere, diagnosticare cu maladia Parkinson, cancer etc. Dupa o scurta pauza, in timp ce se aflau tot in tomograf, voluntarilor li s-au comunicat estimarile reale. Dupa ce au fost scosi din tomograf, voluntarilor li s-a cerut sa estimeze din nou probabilitatea ca evenimentele mentionate mai sus sa li se intample. Totodata, voluntarii au completat un chestionar menit sa evalueze gradul lor de optimism.

Cercetatorii au stabilit ca, dupa ce au fost informati despre nivelul de risc real, voluntarii si-au modificat estimarile numai daca riscul era mai mic decat evaluasera initial. De exemplu, daca au estimat riscul de cancer la 40% si riscul real era de 30%, voluntarii aveau tendinta de a spune la a doua estimare ca acesta era, in medie, de 32%. Dar, daca initial au spus 10%, putini dintre voluntari si-au modificat raspunsul.

"Cu cat suntem mai optimisti, cu atat sunt mai putine sanse de a fi influentati de informatiile negative privind viitorul', a spus Tali Sharot, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii au detectat o activitate crescuta in lobii frontali ai creierului - zona asociata cu controlul emotional - de fiecare data cand voluntarii constatau ca realitatea este mai satisfacatoare decat credeau. Acest lucru inseamna ca noua informatie este inregistrata si persoana tine cont de ea.

In schimb, cand realitatea este mai sumbra decat supozitiile lor, persoanele optimiste manifesta cea mai slaba activitate in aceasta zona a creierului, care ignora noile date.

Acest optimism care "orbeste" ajuta la evitarea unui stres inutil, dar are si riscurile lui, spune Sharot. "Acest lucru poate face ca persoana respectiva sa nu isi ia niste masuri de precautie, de exemplu, in ceea ce priveste relatiile sexuale protejate sau economiile necesare dupa iesirea la pensie", a mai spus aceasta.

Numerosi experti, potrivit lui Sharot, estimeaza ca aceasta criza financiara care a aparut in 2008 a fost accelerata de analisti prea optimisti, care au supraestimat performanta valorilor si au neglijat dovezile contrarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
7 Secrete japoneze pentru dezvoltare personala


Vrei sa schimbi in bine un aspect din viata ta Vrei sa te dezvolti in plan personal Vrei sa cresti ranadamentul echipei pe care o conduci Totul e posibil acum Foloseste disciplina japoneza Kaizen Principiile ei extrapolate in absolut toate domeniile vietii te ajuta sa te organizezi mai bine sa-ti planifici anumite activitati sa incluzi...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre optimisti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre creier

Cele mai citite articole

Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0