Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dieta alimentara ne influenteaza somnul

Dieta alimentara ne influenteaza somnul
Stii deja ca prea putin somn iti afecteaza apetitul si te face sa mananci mai mult. De aceea te ingrasi si influentezi si alte functii metabolice. Dar se stiu inca putine lucruri despre rolul pe care modul in care mancam afecteaza calitatea somnului. Un studiu recent a evaluat dietele si tiparele de somn si a dezvoltat tipuri de diete specifice celor cu somn scurt sau lung.


Studiul a evaluat dietele si tiparele de somn a peste 4.500 de oameni si a generat ipoteze despre nutrientii din dieta care ar putea fi asociati somnului lung sau scurt. 
Astfel, s-a descoperit ca cei cu somnul foarte scurt (sub 5 ore pe noapte) au hrana cea mai putin variata, consuma mai putini carbohidrati si licopeina. Cei cu somn scurt (5-6 ore) consuma cele mai multe calorii, mai putina vitamina C si mai putina apa. Tind sa consume mai multa luteina si zeaxantina decat ceilalti. Persoanele cu somn normal (7-8 ore) au cea mai mare varietate de alimente in dieta, adica aici putem vorbi despre un mod sanatos de a manca. Persoanele cu somn lung (peste 9 ore) consuma cele mai putine calorii, mai putina teobromina (aflata in ciocolata si ceai), colina si carbohidrati totali. Beau insa mai mult alcool.
Deocamdata nu exista o interpretare clara a concluziilor, acestea putand folosi ca punct de pornire pentru alte cercetari care sa evalueze daca aceste asocieri sunt datorate dereglarii apetitului sau duratei somnului.
Se stie insa ca ritmurile noastre circadiene intra in functiune in a patra luna de viata si sunt apoi mentinute ca „ceas intern”. Unele substante chimice din corp favorizeaza somnul si dieta joaca un rol in aceasta privinta. Iata cateva lucruri despre care se stie ca influenteaza somnul:
- daca mananci prea mult sau prea putin, calitatea somnului lasa de scazut
- alcoolul este o sabie cu doua taisuri (in cantitati mici te ajuta sa adormi, dar, in cantitati mari, accentueaza predispozitia spre insomnie si reduce perioada REM a somnului, cea in care corpul se reface propriu-zis)
- cafeina trebuie evitata dupa-amiaza si seara, mai ales daca esti foarte sensibila la ea
- grasimile consumate seara duc la indigestie si arsuri stomacale, iar somnul este nelinistit
- mierea si laptele favorizeaza somnul. Laptele contine triptofan, un aminoacid esentual care creste cantitatea de serotonina, un sedativ natural. De aceea, multe persoane beau un pahar de lapte calde cu o lingurita de mire, un carbohidrat simplu (carbohidratii faciliteaza accesul triptofanului in creier).
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre somn

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre calitatea somnului

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre somn

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0