Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dieta japoneza sau dieta Okinawa: Poti ajunge la 100 de ani?

Dieta japoneza sau dieta Okinawa: Poti ajunge la 100 de ani?
Japonezii ajung in numar mai mare la 100 de ani decat orice alta populatie a lumii, fapt pe care specialistii il atribuie dietei lor. Asa ca trebuie sa ne apucam cu totii sa mancam tofu si calamar? Ar fi un punct de plecare. Locuitorii insulei Okinawa, o insula tropicala din sudul Japoniei, se pensioneaza dupa 80 sau 90 de ani si traiesc peste 100. Sunt printre persoanele cele mai sanatoase si mai longevive din lume, cu o medie de varsta de 85 de ani.


Conform statisticilor, un japonez mananca cu pana la 25% mai putine calorii intr-o zi, in comparatie cu un american, iar femeile nipone au rate mai mici de obezitate (doar 2,9%). Rapoartele World Health Organisation spun ca japonezii traiesc primii 75 de ani din viata sanatosi, fara dizabilitati. Au cea mai mica rata de obezitate dintre tarile dezvoltate (3%), fata de 11% in Franta si 32% la americani. Poate credeti ca este vorba de gene, dar s-a observat ca, daca adopta stilul alimentar occidental, japonezii se ingrasa foarte repede.
Magia stilului de viata japonez este un echilibru mai sanatos intre alimente satioase sarace in calorii consumate de pe farfurii mici aranjate frumos si colorat. In acest fel, ei mananca cu ochii, bucurandu-se de frumusetea mancarii. Rezultatul? Vrei sa incetinesti ritmul si sa savurezi fiecare imbucatura, ceea ce inseamna ca mananci mai putin, pentru ca ii dai creierului sansa sa isi dea seama cand este organismul satul.
Un japonez obisnuit mananca cu 25% mai putine calorii decat un american, ceea ce explica si durata mai mare a vietii. Consumul a doar 8% mai putine calorii pe zi si cresterea moderata a activitatii fizice sunt suficiente pentru a creste longevitatea, sugereaza o cercetare a Universitatii Florida College of Medicine.
Si taierea caloriilor nu trebuie sa fie un proces dureros. Secretul este sa inlocuiesti alimentele dense in calorii (acelea care contin un numar mare de calorii pe gram) – ciocolata, chipsurile, biscuitii, prajiturelele, ci unele mai putin dense energetic – fructe, legume, supe de legume. 
Controlul portiilor. In Japonia, mancarea este servita pe farfurii si in boluri mici, si nu intr-un platou mare. Trebuie sa gusti din tot, si portiile mai mici par sa fie secretul scaderii sanatoase in greutate. Cercetarile arata ca, daca ti se pune mai mult in farfurie, mananci mai mult. Ceea ce este si o veste buna si una rea. Rea pentru ca demonstreaza ca mancam fara sa gandim. Buna, pentru ca este posibil sa schimbam cantitatea de mancare ingerata. Putem inlocui farfuriile de ciorba si de felul doi cu bolul mic de salata si cu farfurioara de la desert.
Orezul conteaza. Dieta japoneza include cantitati uriase de orez – de sase ori mai mult orez decat dieta unui american obisnuit. Un bol mic cu orez apare aproape la fiecare masa, inclusiv la micul dejun. Acest carbohidrat complex, sarac in calorii, te ajuta sa mananci mai putin, lasand mai putin loc in burta pentru mancaruri mai grele. Bine, orezul trebuie gatit fara ulei sau unt.
Legumele sunt pretuite. Japonezii sunt o natiune innebunita dupa legume. Patru pana la cinci legume diferite fac parte dintr-o singura masa si nimeni nu crede ca este ciudata sa mananci o salata de legume la micul dejun. 
Pestele e rege. Desi japonezii formeaza doar 2% din populatia lumii, mananca 10% din tot pestele prins la nivel mondial. Ceea ce inseamna mai putina carne rosie. Somonul si tonul sunt cele mai consumate, aceste specii fiind foaret bogate in acizi grasi, omega 3 de exemplu, cu multiple beneficii la nivelul sanatatii. 
Ceai verde si negru. In Japonia, ceaiul este bautura preferata, iar japonezii consuma ceai verde si negru fara lapte si zahar in fiecare zi.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.25 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre longevitate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0