Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dieta South Beach. Principiu, puncte tari si puncte slabe

Dieta South Beach. Principiu, puncte tari si puncte slabe
Dieta South Beach se bazeaza pe principiul dezechilibrului glicemic care influenteaza senzatia de foame. Care este mecanismul? Acest mecanism porneste de la preponderenta carbohidratilor in alimentatia actuala de tip fast food (fast food in inteles larg, incluzand aici si cipsurile, cornurile cu ciocolata etc.).


Consumul de alimente bogate in glucide cu indice glicemic ridicat (asa cum sunt produsele actuale rafinate, pe baza de faina si zahar) duce la cresterea rapida a secretiei de insulina. Nivelul ridicat de insulina conduce lareducerea rapida a glicemiei, aceasta scadere generand sau sporind senzatia de foame. Nu orice fel de foame, ci pofta de alimente bogate in carbohidrati. In acest fel se creeaza un cerc vicios, care duce la obezitate si la diabet. Acest mecanism se produce, intr-adevar, in cazul unui numar din ce in ce mai mare de oameni (se estimeaza ca peste 50% din cazurile de obezitate au, in acest moment, la baza mecanismul descris). Dieta South Beach isi propune sa stopeze mecanismul, schimband obiceiurile alimentare ale celor afectati de obsesia carbohidratilor.
Cum trebuie urmata Dieta South Beach? Aceasta dieta include 3 etape:
1) Etapa intai dureaza 2 saptamani. In aceasta etapa trebuie complet eliminate (complet) fainoasele (inclusiv painea, cartofii, orezul), dulciurile, fructele si bauturile alcoolice (inclusiv berea si vinul). Dintre legume, sunt permise doar cele cu indice glicemic si caloric mai scazute (rosii, varza, conopida etc.). Lactatele: permise doar lactatele lichide degresate sau semidegresate, maximum 2 portii pe zi. Carnea este permisa, dar cea grasa (exceptand pestele) in cantitati mici. samburii si semintele sunt permise fara restrictii. In acest fel, organismul se obisnuieste cu un aport redus si fara varfuri inalte de glucide rapide. In acelasi timp, consumul de grasimi inclina in mod semnificativ balanta catre grasimile bune, nesaturate, astfel incat inima sa nu aiba de suferit de pe urma dietei.
2) Etapa a doua. Trecerea la aceasta etapa trebuie facuta progresiv. Etapa dureaza pana la atingerea masei corporale dorite. Fata de prima etapa, fainoasele si fructele sunt permise in cantitati moderate (fainoasele cu indice glicemic ridicat in cantitati mici). Sunt, de-asemenea, permise in cantitati moderate si legumele (cum est, spre exemplu, ardeiul gras) interzise in prima etapa. Aceleasi reguli se mentin pentru consumul de carne si de samburi.
3) Etapa a treia. Aceasta etapa dureaza tot restul vietii. In aceasta etapa, dispar restrictiile privind consumul moderat de fructe si consumul moderat de legume cu indice glicemic mai ridicat. De asemenea, dispar practic si restrictiile privind lactatele si carnea, cu precizarea ca ramane ca si recomandare consumarea cu moderatie a grasimilor saturate. Dulciurile sunt reintroduse in alimentatie, dar in cantitati mici. Singurele restrictii ale acestei etape sunt: consumul de dulciuri in cantitati mici si doar ocazional, consumul in cantitati reduse de fainoase cu indice glicemic ridicat, portii de mancare/gustari cu aport caloric moderat. Dieta South Beach incurajeaza luarea unor gustari mici si sanatoase intre mese si nu presupune in nicio etapa restrictii explicite privind numarul de calorii ingerate. Dieta South Beach a fost creata de un medic cardiolog american.
Ce avantaje are Dieta South Beach?
- Dieta South Beach urmareste si, tinuta corect, reuseste sa inlocuiasca principalele obiceiuri alimentare nesanatoase cu obiceiuri sanatoase. Este vorba despre limitarea aportului de carbohidrati cu indice glicemic ridicat si de o balanta sanatoasa intre grasimile nesaturate, bune, si cele saturate, nocive;
- Dieta reuseste, in acest fel, sa ajute in 3 sensuri: slabire, prevenirea diabetului, prevenirea unor afectiuni cardiovasculare;
- Dieta este foarte eficienta (sub aspectul revenirii la o greutate normala) pentru persoanele care se ingrasa din cauza excedentului de carbohidrati rapizi;
- Dieta South Beach nu presupune decat in primele 7-10 zile un efort ridicat de vointa din partea celor care o urmeaza.
Are Dieta South Beach si puncte slabe?
- Dieta nu ii ajuta pe cei care se ingrasa din cauza consumului excedentar de grasimi sau din cauza aportului foarte ridicat de calorii, daca acest aport caloric este independent de mecanismul prezentat la inceputul articolului. Asadar, trebuie stabilite cat mai precis, la inceput, cauzele ingrasarii si contributia fiecarei cauze in parte;
- Dieta South Beach limiteaza drastic aportul de fibre si de vitamine hidrosolubile in prima etapa. Aportul de minerale este si el limitat in primele 2 saptamani. De asemenea, aportul de apa tinde sa scada, iar apa este mai prost retinuta de organism. In cea de-a doua etapa, aceste dezavantaje se manifesta inca, dar mai slab. La anumite persoane si in anumite conditii specifice (de exemplu, sistem imunitar slab, solicitari fizice sau/si intelectuale intr-adevar foarte ridicate etc.), aceste dezavantaje pot duce la aparitia unor dezechilibre mai mult sau mai putin severe.
In concluzie, dieta South Beach este o dieta superioara fata de majoritatea celorlalte diete (este inclusiv si destul de practica). Daca va hotarati sa o urmati, faceti, totusi, acest lucru doar cu avizul medicului/nutritionistului personal.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre calorii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dulciuri

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre glucide

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0