Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Femeile sunt mai expuse la efectele nocive ale fumatului decat barbatii

Femeile sunt mai expuse la efectele nocive ale fumatului decat barbatii
Fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, mai mult de un miliard de persoane fumand zilnic in toata lumea. Femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an, sustin reprezentantii Centrului National pentru Renuntare la Fumat.


In Romania, in ultimii 20 de ani, numarul fumatoarelor aproape s-a dublat
 
Daca in 1989 fumau 11,3 la suta dintre femeile adulte, in 2009 "apelau" zilnic la tigara 21,9 la suta dintre ele. Mai mult, peste 55 la suta dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila, au precizat sursele citate, intr-un comunicat de presa.
 
Fumatul este o cauza reala a multiple forme de cancer la femei, iar numarul femeilor care se imbolnavesc si mor din cauza cancerului este in crestere. Medicii oncologi au atras atentia asupra cresterii mortalitatii cancerului de col uterin de la 14 cazuri la mia de locuitori in 1994 la 16,93 cazuri in 2003, iar in cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84 cazuri.
 
Femeile fumatoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decat barbatii
 
Ele dezvolta boala dupa un consum mai mic de tutun si au risc mai mare de a face forma cea mai severa a cancerului pulmonar. Una dintre explicatii este ca femeile folosesc mai frecvent tigarile de tip "slim, low-tar, lights" care favorizeaza fumatul "compensator" - inhalarea mai profunda sau mai frecventa pentru a-si asigura "doza" de nicotina.
 
"Dependenta de fumat este o boala cronica si trebuie tratata in consecinta. Practic, o persoana care fumeaza mai mult de 10 tigarete pe zi este dependenta de nicotina. Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii, insa renunta mai greu. De altfel, studiile arata ca rata de succes a renuntarii la fumat este mai mare in cazul barbatilor. Motivele sunt atat de ordin biologic cat si psihologic", a declarat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National "Stop Fumat".
 
Un studiul realizat de doctorul Rachel R. Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, Divizia de Epidemiologie, si de doctorul Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, publicat in august, online, de catre "The Lancet" si in care au fost inclusi peste patru milioane de fumatori (barbati si femei), demonstreaza ca femeile sunt cu 25 la suta mai predispuse sa dezvolte afectiuni coronariere in comparatie cu barbatii.
 
"Nicotina actioneaza direct asupra inimii, crescand frecventa cardiaca, dar si asupra vaselor de sange, producand vasoconstrictie, care se traduce prin cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum «tras» din tigara, inima se contracta mai puternic, mai des, dupa care urmeaza o perioada de acalmie, pana la urmatoarea tigara - cand procesul se reia. Mai mult, cordul este fortat «sa munceasca» in conditii improprii de furnizare a energiei necesare contractiei: cantitatea de oxigen din sange este redusa ca urmare a inhalarii de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este usor de inteles, asadar, de ce inima cedeaza mai repede", a spus Magdalena Ciobanu.
 
Acelasi studiu arata ca riscul de afectiuni ale inimii creste cu doi la suta in fiecare an la femei in comparatie cu barbatii, unul dintre motive fiind acela ca organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substante toxice continute intr-o tigareta raportat la organismul barbatilor, care are o reactie diferita.
 
In ciuda progreselor inregistrate in tratamentele cardiovasculare, in Romania isi pierd viata zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate in cadrul celui de-al 49-lea Congres National de Cardiologie.
 
Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, reprezentand 12,2 la suta din mortalitatea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre femei

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fumat

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre barbati

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cauza

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boala

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0