Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Filme pe banda rulanta la Divan Film Festival, 19-26 august 2012

Filme pe banda rulanta la Divan Film Festival, 19-26 august 2012
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara aduce pe malul Dunarii, in portul cultural Cetate, 47 de filme - 14 lungmetraje si 33 de scurtmetraje - in perioada 19 - 26 august. Filmele de anul acesta vin din Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru si Romania. Astfel, vor fi supuse atentiei publicului filme noi, cum este comedia horror realizata in Muntenegru anul trecut "Vampirul local", al lui Darko Baletic. Vezi ce alte filme mai sunt in program...


"Am dedicat aceasta editie unui generic provocator, "Evadarea din Balcani", care este si tema simpozionului international ce se va desfasura in cadrul festivalului si la care vor participa specialisti din sase tari. In conceptia noastra, "Evadarea din Balcani" presupune mai putin "escapism" (ilustrat de filme din genuri importate, precum westernul sau filmul SF), cat o depasire a ideilor noastre preconcepute despre Balcani", a declarat Marian Ţutui, directorul artistic al Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.
"Am mai ales si cateva dintre filmele balcanice realizate in ultimii ani, care s-au bucurat de mare succes la festivaluri. Am in vedere filmul turcesc "Majoritatea", al lui Seren Yuce, care a obtinut premiul de debut la Venetia si care imbina o poveste de dragoste cu una politica, protagonistii fiind un turc si o studenta kurda", a adaugat Marian Ţutui.
In viziunea selectionerului, "Toata lumea din familia noastra", pelicula lui Radu Jude, constituie o mostra de succes, probata inclusiv de marele premiu la Festivalul de la Sarajevo si recenta distinctie obtinuta la festivalul "Anonimul".
Filmul macedonean "Punk-ul nu a murit" este de o cu totul alta factura, prilejuind prin intermediul destinelor personajelor o rememorare a destramarii Iugoslaviei. Si acest film a obtinut o multime de premii, atat pentru scenariu, rol principal, cat si din partea publicului.
"Printre filmele a caror valoare pare certificata de numeroase si prestigioase premii se numara si scurtmetrajele de animatie pe care le-am inclus in program. Exista o traditie a animatiei balcanice, cel putin in Bulgaria, fosta Iugoslavie si Romania, iar in ultimii ani au aparut semne ca aceasta traditie incepe sa fie resuscitata de interesul catorva talente autentice", spune selectionerul festivalului.
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara pastreaza traditia de a aduce in fata publicului si filme vechi de valoare, pe care cinematografia balcanica nu ar trebui sa le treaca cu vederea: "Avem doua filme vechi din fosta Iugoslavie: un prim film horror iugoslav, "Fluturoaica" (1973, regia Djordje Kadicević), ca si un prim film iugoslav sexy, "Frumusetea pacatului" (1988, regia Živko Nikolić). Ei bine, in fosta Iugoslavie, desi era o considerata tara comunista, se faceau si asemenea filme", spune Marian Ţutui.
Divan Film Festival prezinta, de asemenea, filme la care au lucrat si artisti romani. In acest sens, va fi prezentat lungmetrajul de fictiune bulgar "Shelter/ Adapost", care a obtinut mai multe premii in 2010. Regizorul Dragomir Sholev a colaborat la realizarea acestui film cu Razvan Radulescu, care a fost coscenarist. De asemenea, scurtmetrajul macedonean "Fata" (2010, regia Stefan Sidovski) il are ca producator pe Aleksander Zikov, absolvent al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC ) in urma cu trei ani, care va fi prezent la proiectie impreuna cu regizorul filmului. La randul sau, scurtmetrajul albanez "Ultima zi a lui Loro Shestani" (2011) este realizat de un regizor absolvent al UNATC, Sokol Keraj, iar operatorul este roman, Peter Velciov.
"Salonul nr. 6" al lui Lucian Pintilie a fost realizat in 1978, in Iugoslavia. "Putini romani au avut prilejul sa-l vada si tocmai de aceea il propunem noi acum, intr-un dialog cu "Salonul nr. 6" din 2009 al lui Karen Shakhnazarov. De altfel, prezenta marelui regizor rus, care este si directorul concernului Mosfilm, va fi, speram, un eveniment deosebit, mai ales pentru ca vom prezenta si ultimul sau film, intr-o premiera internationala. Este vorba despre "Tigrul alb", un film de actiune si fantastic deopotriva", a mai spus Marian Ţutui.
Nu in ultimul rand, Divan Film Festival va prezenta un film despre mancare: este vorba despre o coproductie Cipru/ Grecia, "Fish'n'Chips" (2011), a lui Elias Demetriou. In acest film nu este vorba doar despre mancare, ci mai curand despre mentalitati si adaptare, redate convingator prin dialogul culinar dintre bucataria britanica si traditiile locale.
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Fundatia pentru Poezie "Mircea Dinescu", cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Consiliului Judetean Dolj si Primariei Cetate (Dolj).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre festival

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre film

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre filme

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0