Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Frantuzoaicele nu mai vor sa fie domnisoare. Apelativul -domnisoara- a fost interzis intr-un oras din Franta in urma unei campanii feministe

Frantuzoaicele nu mai vor sa fie domnisoare. Apelativul -domnisoara- a fost interzis intr-un oras din Franta in urma unei campanii feministe
Municipalitatea din Cesson-Sevigne, vestul Frantei, a interzis apelativul "domnisoara (mademoiselle)" in toate documentele oficiale, in urma campaniei unor grupuri feministe care au sustinut ca femeile, asemenea barbatilor, nu ar trebui definite dupa starea civila. Feminism extrem sau drum spre normalitate?


In acest moment, nu mai sunt "domnisoare" in acest orasel din Bretania, atat adolescentele, bunicile, cat si celibatarele de peste 30 de ani fiind desemnate prin apelativul "doamna (madame, n.r.)", asa cum barbatii de toate varstele sunt desemnati cu apelativul "domn (monsieur, n.r.)", relateaza bbc.co.uk.

Aceasta decizie ridica semne de intrebare privind viitorul cuvantului "mademoiselle" in limba franceza.

Germanii au renuntat la echivalentul din limba lor - "fraulein" - in 1972, in timp ce in tarile anglofone folosirea apelativului "Miss" este in declin, fiind preferata abrevierea "Ms" atat pentru domnisoare, cat si pentru doamne.

In Franta insa, ca si in Spania si Italia, unde sunt folosite in continuare apelativele de "senorita" si, respectiv, "signorina", se pastreaza insa in continuare acesta diferentiere intre femeile casatorite si cele necasatorite.

Actrite veterane ale scenei sau ale marelui ecran isi pastreaza statutul de "domnisoara", indiferent de varsta. Chelnerii pot flata o femeie trecuta de o anumita varsta numind-o "domnisoara", in timp ce aceeasi adresare venind din partea unor oficiali poate exprima condescendenta.

Astfel, primarul din Cesson-Sevigne, Michel Bihan, considera ca ar trebui eliminata "discriminarea". Acesta a fost ales in 2008, in urma unei campanii ce a avut in centru conceptul de egalitate intre sexe, cu sloganul "un oras pentru toti si pentru toate", si a facut mai multe schimbari in acest sens, de natura simbolica, dar si practica.

Nu este prima data cand un oras din Franta face acest pas. In 2007, si municipalitatea din Rennes, oras breton aflat in apropiere de Cesson-Sevigne, dar mult mai mare, a renuntat oficial la adresarea "domnisoara".

Dar de acesta data, are loc o campanie la nivel national pentru eliminarea cuvantului "domnisoara".

Femeile pot cumpara insigne pe care acest cuvant este taiat si sunt incurajate sa trimita o scrisoare furnizorului de electricitate sau bancii la care apeleaza in care sa precizeze ca vor sa li se adreseze cu apelativul "doamna".

Acest demers are insa si opozanti, care considera ca nu o casuta bifata intr-un formular este o problema, ci salarizarea, serviciile de ingrijire a copilului si reprezentarea politica sunt printre cele mai mari obstacole in calea egalitatii intre sexe intr-o societate.

"Ce este mai important pentru o fetita din Franta in ziua de azi? Sa i se spuna "doamna" de la patru ani sau sa stie ca mama ei este platita la fel ca un barbat pentru aceeasi munca? Ce este mai important pentru o femeie din Franta in ziua de azi? Sa nu mai auda niciodata cuvantul "domnisoara" sau sa aiba asigurarea ca va gasi un loc la cresa pentru bebelusul ei de trei luni? Ce conteaza mai mult, sa interzicem un cuvant care are doar o semnificatie culturala sau sa avem mai multe femei in parlament?", nota scriitorul francez Agnes Poirier in The Independent.

Pe de alta parte, Penelope Gardner-Chloros, profesor doctor de lingvistica aplicata la Birkbeck University, spune ca limbajul unei societati si modul in care aceasta alege termenii de adresare pot reflecta atitudini adanc inradacinate.

"(Limba, n.r.) este un indicator sensibil al distinctiilor facute intr-o societate - asa ca, daca este important de stiut daca o femeie este sau nu maritata, acest lucru va fi reflectat in limba", explica ea. Limba, continua ea, poate fi uneori determinata de normele sociale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre domnisoara

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre franta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre femei

Cele mai citite articole

Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0