Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gandurile unei femei mature: Sa ma implic in viata scolara a copilului?

Gandurile unei femei mature: Sa ma implic in viata scolara a copilului?
Am auzit recent despre Alfred Kohn, cel despre care revista Times spune ca este unul dintre cei mai vehementi critici ai ideilor fixe legate de educatie. Si de parenting. Sustine conferinte in toata lumea, scrie carti si articole, toate incercand sa le atraga atentia parintilor ca sistemul de gandire pe care-l aplica in educarea si cresterea copiilor lor este unul daunator. Ce spune mai exact? Am intrat pe site-ul lui (www.alfiekohn.org) si m-am oprit la articolul care pune provocator intrebarea pe care am ales-o si eu in titlu.


Cat este deci de util sa ma implica in viata scolara a copilului meu? Fiindca, nu-i asa, aceasta este unul din lucrurile pe care toata lumea il considera de la sine inteles: este bine si necesar ca parintele sa fie implicat. Dar despre ce tip de implicare este vorba? 
De obicei, aceasta implicare este excesiva sau insuficienta, daca stam sa ascultam partile implicate. Sa tragem de aici concluzia ca un nivel mediu de implicare este idealul spre care sa tindem?!
Intrebarea a aparut ca urmare a faptului ca profesorii s-au gandit ca parintii trebuie sa se implce. Punctul de vedere al acestora din urma este absent. Si, bineinteles, nimeni nu are in vedere sa  intrebe si copilul ce crede. De altfel, acelasi principiu este valabil in cazul a aproape toate discutiile despre educatie. 
Exista totodata o diferenta uriasa intre parintii care se concentreaza pe ce ce invata copilul (pe invatarea in sine) si cei care au in vedere cat de bine se descurca acesta. Una este sa intrebi “Dragule, tu ce crezi despre cauzele Celui De-al Doilea Razboi Mondial?” sau “Daca ai fi scris tu schita, l-ai fi lasat pe personaj sa se intrebe ce s-a intamplat, asa cum a facut-o autorul?”. In acest caz, incurajezi gandirea critica si entuziasmul fata de invatare. Si alte este sa intrebi “De ce ai luat numai 7?”. Acum subminezi ambele aspecte mentionate mai sus.
Bineinteles ca parintii nu ar pune astfel de intrebari daca scoala nu ar reduce copiii la litere si cifre. Ei preiau indicii de la cadrele didactice, cele care sterg granita dintre invatare si performanta, dintre motivatia intrinseca si cea extrinseca.
Un „parteneriat” intre scoala si familia suna minunat, cu conditia sa nu fie perceput ca o alianta dusmana de copil. Daca scopul este de a-l forta pe acesta din urma sa respecte regulile, sa-si „atinga potentialul”, atunci parteneriatul nu mai este rezonabil. Parintii trebuie sa-si doreasca mai mult decat sa-i ajute pe profesori sa le alinieze copilul.
Indemurile care cer o mai mare implicare a parintilor sunt similare celor care cheama pe toata lumea sa incerce sa fie cetateni onorabili: cu totii suntem de acord, in teorie. Daca ne uitam insa mai indeaproape, lucrurile sunt insa mult mai complicate si chiar demne de a fi tratate cu suspiciune.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sfaturi utile

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parenting

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0