Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Greseli care iti pot afecta calitatea somnului

de Camelia Diaconu la 2018-05-03
Greseli care iti pot afecta calitatea somnului
Pentru functionarea optima a organismului, specialistii ne recomanda sa dormim aproximativ 8 ore in fiecare noapte. Insa, care sunt cauzele care nu ne lasa sa ne odihnim, chiar daca, aparent, am dormit atat cat este necesar? Pentru un somn linistit nu este nevoie doar sa ne punem in pat la ora corespunzatoare, ci si sa acordam importanta activitatilor pe care le facem inainte de somn. Iata care sunt greselile pe care uneori le facem cu totii, dar care afecteaza calitatea somnului!


In primul rand, nu mancam la ora potrivita. Indiferent de alimentele pe care le consumi, nimic nu este indicat sa mananci, cel putin cu 3 ore inainte de somn. De ce? Pentru ca organismul tau nu va avea suficient timp sa digere alimentele. Evita mancarurile grase, picante ori dulciurile inainte de somn, iar daca totusi iti este foame, incearca sa mananci doar putin si ceva usor. Mancarurile picante, dar si dulciurile iti vor crea un reflux de acid, care se intensifica in momentul in care te intinzi sa dormi. Asa ca, daca iti doresti un somn linistit si fara intreruperi, incearca sa renunti la aceste alimente. 
 
Nu consuma alcool inainte de culcare. Chiar daca, de multe ori, efectul  vinului este acelea de a adormi mult mai usor, calitatea somnului scade si astfel te trezesti mult mai obosit decat ai adormit. Daca ai consumat la cina un pahar sau doua de vin, atunci este in regula, pentru ca pana adormi, organismul are timp sa le transforme. Insa, daca te culci imediat, s-ar putea sa nu te odihnesti atat cat ai nevoie si sa iti tulburi ciclul de somn. 
 
Nu consuma prea multa apa inainte de a merge la somn. Stim ca este indicat sa te hidratezi, insa daca o vei face chiar inainte de somn, vei fi nevoit sa te trezesti in miez de noapte pentru a merge la baie, iar acest aspect iti afecteaza calitatea somnului. 
 
Nu fa dusuri fierbinti. Dusurile fierbinti iti ridica temperatura corpului, iar pentru a dormi bine nu ai nevoie de acest lucru. Pentru a avea un somn linistit, temperatura corpului trebuie sa fie una potrivita, asa ca renunta la dusurile mult prea fierbinti chiar inainte de culcare. Incearca sa le faci cu aproximativ 2 ore inainte de somn. 
 
Nu mai sta pe telefon inainte de somn. Chiar daca este tentant sa iti mai verifici pentru ultima data contul de facebook, ei bine, luminile telefonului nu te vor ajuta sa te odihnesti intr-un mod corespunzator. Luminile pe care telefonul le emite pot impiedica creierul sa produca melatonica, hormonul de care avem nevoie pentru  un somn bun.
 
Nu ridica temperatura din camera. Atunci cand este mult prea cald in camera, nu te poti odihni corespunzator. Specialistii recomanda o temperatura ideala de 18 - 20 de grade Celsius in dormitor, pe timpul noptii. De asmenea, poti lasa usa de la camera deschisa deoarece exista un sistem de ventilatie mai bun al aerului.
 
Ridica-te din pat prima data cand te-ai trezit. Chiar daca iti este greu sa te ridici din pat, nu amana acest proces pentru ca, de fiecare data cand te culci din nou, un alt ciclu de somn incepe si iti va fi cu mult mai greu sa il intrerupi. Cu cat amani mai mult alarma, cu atat iti va fi mai greu sa te ridici si te vei trezi mult mai obosit decat te-ai culcat. 

Sursa foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.25 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
    In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
    Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0